Нито Продължаваме промяната, нито БСП, нито Демократична България подкрепят кандидатурата

...
Нито Продължаваме промяната, нито БСП, нито Демократична България подкрепят кандидатурата
Коментари Харесай

ИТН с ГЕРБ и ДПС зад Каримански - ще означава създаването на една нова коалиция

Нито " Продължаваме промяната ", нито Българска социалистическа партия, нито " Демократична България " поддържат кандидатурата на съдружния си сътрудник " ИТН " за шеф на Българска народна банка. Ако Любомир Каримански бъде определен с гласовете на опозицията от ГЕРБ и Движение за права и свободи, това " ще значи основаването на една нова коалиция ".

Това съобщи в студиото на бТВ ръководителят на парламентарната група на Политическа партия и досегашен конкурент на Каримански за поста Андрей Гюров. Както е известно, през вчерашния ден Гюров разгласи, че се отдръпва от конкуренцията, а министър председателят Кирил Петков прикани и Има Такъв Народ да изтегли Каримански и процедурата да започва отначало - с нов и общ претендент, с цел да не зависи от опозицията. Засега обаче водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов не дава поръчка за сходно деяние. Напротив - през вчерашния ден разгласи, че няма да отдръпна претендента си и Народното събрание ще реши.

Днес на въпрос не оставят ли ръководещите избора в ръцете на ГЕРБ и Движение за права и свободи, Гюров уточни:

" Всъщност, оставяме това в ръцете на Има Такъв Народ. Видяхме че Каримански не съумя да завоюва поддръжката на останалите съдружни сътрудници ".

Макар от Демократична България и Българска социалистическа партия да не са споделили от нощес до тази заран по какъв начин ще гласоподават (ДБ бе оповестила поддръжка за Гюров, а Българска социалистическа партия публично взема решение на следващия ден, само че импровизирано също щеше да поддържа Гюров), от думите на ръководителя на ПГ на Политическа партия се разбра, че ще гласоподават срещу номинацията на Трифоонов.

" Ако те (от ИТН) държат, в случай, че останалите не поддържат тази кандидатура, това би било неприятен знак. Ще значи основаването на една нова коалиция и оставяме на Има Такъв Народ да преценяват. Силно се надявам, че обединението ще продължи да работи дружно и ще слага публичния интерес над персоналните упоритости ", съобщи още Гюров.

На въпрос дали мандатоносителят не упражнява по този начин " политически рекет " (по ръководителя на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов), политикът от Политическа партия отвърна:

" Всеки самичък може да реши кой упражнява политически рекет ".

" Имаме своите съображения за какво не би трябвало да бъде господин Каримански " - уточни още Гюров претекстовете на Политическа партия за неподкрепа. Съображенията не били свързани с неговия професионализъм. Но:

" Притеснява ни, че идва от българския банков бранш и на това не се гледа с положителни очи, когато се избира гуверньор на централната банка ".

Гюров насочи и нова рецензия. По думите му битката с корупцията, изчистването на проблемите с прането на пари и натрупването на рисковете в системата не били неща, залегнали в концепцията на Каримански. " Или в случай че бяха упоменати, не бяха в главните цели ".

Макар да избегна споменаването на случая " Инвестбанк ", Гюров уточни, че информацията е в публичното пространство, " всеки самичък може да я огледа, да ревизира ". Отговорност на медиите било да я кажат, твърди още той (въпросната информация е в публичното пространство от години - и е плод на следствия на медиите " Е-вестник " и " Капитал " ).

Председателят на ПГ на Политическа партия отхвърли и пътищата да стават пленник на проблема Българска народна банка. Депутатите на Политическа партия бойкотираха на няколко пъти приемането на решение за разплащане със строителите по старите контракти, импортирано от Министерския съвет, което ядоса Има Такъв Народ и министъра й Гроздан Караджов.

" Не мисля, че има връзка сред двата случая. Има голям завещан проблем. Трябва да забележим първо за какво тази активност би трябвало да бъде утвърдена от Народно събрание. Тоест от правна комисия да кажат това ли е най-правилният метод да се случва и второ - да подсигуряваме че средствата няма да отидат в черни или партийни каси ", съобщи той.

И анонсира, че от Политическа партия ще внесат публицистична корекция всички заплащания да станат откакто антикорупционната комисия в Народното събрание ги утвърди. Целта - до края на седмицата поправката да мине през пленарна зала.

Гюров не можа да даде еднопосочен отговор по какъв начин в обединението ще се схванат за изпращането на военна помощ за Украйна. Припомняме, че лидерката на Българска социалистическа партия и вицепремиер и стопански министър Корнелия Нинова сложи себе си над Министерския съвет и над Народното събрание, като разгласи, че нейният автограф е финален и тя няма да гопостави даже да има решение на Народно събрание. Ако някой желал, да я сменял от постовете й в държавното управление.

" Коалицията е отражение на това, което се случва в обществото ", уточни единствено Гюров.

По отношение на обвиняванията за допускането на РСМ до договаряния за участие в Европейски Съюз, Гюров не виждал за какво тематиката излиза на дневен ред. " Имаме ясна позиция - каквото и да е решението, ще бъде взето в Народното събрание ".

За видеото на министъра на културата от Политическа партия Атанас Атанасов, провокирало подбив и претенции за оставката му, Гюров уточни, че не могъл да разбере реакцията в обществените мрежи. Това било изказ на един младеж, който благодари на своите другари в края на тежък и под напрежение работен ден.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР