Нито нахлуването в Украйна, нито четирите ваксини срещу коронавируса, нито

...
Нито нахлуването в Украйна, нито четирите ваксини срещу коронавируса, нито
Коментари Харесай

Драконовски мерки пазят здравето на Путин. Гостите преминават през дълга карантина и безброй тестове

Нито нахлуването в Украйна, нито четирите ваксини против ковид, нито утихването на пандемията анулираха карантината за тези, които контактуват с съветския президент Владимир Путин. Лекарите и водачите постоянно седят в изолираност. За достъп в " чистата зона " стотици хора дават по четири PCR теста и най-малко два пъти ги ревизират за антитела към ковид. Правят се и спомагателни разбори - за грип, за стафилококи и паразити. Това са изводите от въз основа на държавните поръчки, оповестени от администрацията на Кремъл. От него излиза наяве по какъв начин се пази здравето на съветския президент, по какъв начин е устроена системата за тестване и какъв брой милиарда рубли коства това на съветския бюджет.

------------------------------------------------------------------

" Когато пристигна моят ред, ние с Путин се поздравихме. Аз му предадох поздрави от ветераните и управлението на нашата република. Той се усмихна и ми стисна ръката. Президентът остави незаличимо усещане у мен ". Така разказва срещата си с Владимир Путин военачалник Ахат Юлашев от Казан. Той стиска ръката на президента на парада на Червения площад на 9 май 2022 година, в разгара на войната на Русия с Украйна. Заради тази среща 94-годишният мъж прекарва в карантина две седмици.

В Москва генералът, деец не от Великата Отечествена, а от афганистанската война, идва на 23 април. " Посрещнаха ме с всички почести и ме настаниха в луксозен московски хотел ", споделя той след завръщането си на локалните медии, без да крие, че " му е обезпечено всичко належащо, до момента в който е в карантина ". BBC не можа да се свърже с Юлашев.

Генерал Юлашев е един от към 400 души, които от 24 април до 9 май са били в карантина в Москва, с цел да могат да се здрависат или просто да се приближат до Путин. Факт е, че няма да от какво да се оплакват - настанили са ги в два хотела в центъра на Москва - петзвездния " Золотое колцо " и четиризвездния " Президент ".

Преди година BBC разказа невижданата карантина за всички, които обслужват Путин или контактуват с него. Оттогава президентът си е поставил четири дози ваксина против ковид и стартира войната с Украйна, само че нито имунизацията, нито изключителната обстановка променят ограниченията: той постоянно сменя резиденциите, а целият обслужващ личен състав и контактуващите с него не престават да седят в карантина, въпреки и в разнообразни точки на Русия.

По открити данни може да се пресметне, че Кремъл е похарчил за това към 1.5 милиарда рубли, като най-малко още 1.7 милиарда рубли отговарящите за това структури са получили под формата на дотации

" Такива ограничения са невиждани, само че единствено от тях не може да се разбере дали президентът има проблеми със здравето. По-скоро е презастраховане или " звездна болест ", разяснява пред BBC израелският анестезиолог Михаил Фремдерман, който до 2014 година е работил в Русия.

Константин Балонов, завеждащ отдела по анестезиология и реанимация в американския Tufts Medical Center и персонално лекувал тежко заболели с ковид, счита, че такива карантинни ограничения са дори ирационални. Според него лекарите в Кремъл просто се опасяват от вероятни репресии и се презастраховат: " Да се стои в карантина и да се дават многочислени разбори от здравна позиция е параноя или действителен боязън на лекарите от следствията. Едно дело против лекарите може доста бързо да стане действителност ".

Дългият път към здрависване с президента

99-годишният полковник Николай Козлов през 1945 година е взел участие в завладяването на Берлин и се разписва на стените на Райхстага. Всяка година е измежду гостите на парада на успеха. " С наслада разбрах, че тези дни той минава през специфичната двуседмична карантина в санаториум - в изолираност е от всички контакти, с цел да не може нищо да попречи на самочувствието на тези, които ще бъдат паралелно с него на трибуната, на Червения площад ", написа през април депутатът от московската Дума Сергей Керселян.

Редом с Козлов на централната естрада се оказаха президентът и министърът на защитата. " През един човек - Шойгу, а през два - Путин. Ние с Путин се поздравихме, поговорихме за здравето си. Здрависахме се ", описа ветеранът пред BBC. Той не вижда нищо изключително в карантината - по този начин е било и предходната година, и преди срещата с Путин на 22 юни. Във военния санаториум тази година са били единствено петима ветерани от Великата отечествена война - всеки с компаньон. " Две седмици почивахме, разхождахме се в гората, храната беше естествена. Оттам отидохме на парада ", спомня си той. Козлов е бил в санаториума с щерка си, само че на трибуната е самичък.

Общо на трибуната на Червения площад са били поканени 590 ветерани от Великата Отечествена война. Посрещнали са ги и са ги придружавали доброволци, определени с конкурс. Не всички са били в карантина - от районите те са пристигнали в Москва на 7 или 8 май. Различна е обстановката единствено с тези, които като Юлашев и Козлов, са получили билет за централната трубина, където местата се разпределят от администрацията на президента дружно с организациите на ветераните и министерството на защитата. Тези, които са настанени на първия ред, се здрависват с Путин. Не е ясно какъв брой души са били в карантина преди парада.

Путин имаше и други контакти на 9 май - постави цветя на паметника на Незнайния войник и дефилира в акцията " Безсмъртния полк ". При полагането на венци след парада дружно с Путин са взели участие Николай Козлов и други минали карантината ветерани. След това те се насочат на банкет в Големия Кремълски замък. Там Путин към този момент седи надалеч от всички. " Всичко беше бързо и малко. Поздрави, подвигна тост, пийнахме, той си потегли, банкетът продължи ", споделя Козлов.

Той се оказва на една маса с губернатора на Подмосковието Андрей Воробьов. Чиновникът и другите първи лица не са били в карантина. Вероятно по тази причина президентът е спазвал отдалеченост.

В предходни години Путин след парада персонално поздравяваше ветераните в Кремъл и вдигаше тост. С началото на пандемията тази традиция бе прекратена, а в края на април пресслужбата на Кремъл даже заяви, че банкет въобще няма да има.

Според уеб страницата за държавни поръчки обаче на 9 май въпреки всичко е бил плануван церемониален банкет от името на Путин. На 5 май президентската администрация е поръчала 500 предложения, 450 менюта и стратегии на концерта, както и 70 табелки за маси.

От карантината - в " чистата зона "

Обкръжението на Путин не просто седи в карантина, само че и дава най-различни проби за разбор. Лабораторните проучвания за " санитарно-епидемиологични цели " също се заплащат от президентската администрация. Някои от договорите демонстрират комплицираната процедура за допуск " преди началото на работа в чистата зона ". Правилата се появяват през 2021 година

Два дни преди да се влезе в карантина би трябвало да се даде проба за разбор на кръвта за антитела против ковид. По време на карантината, която продължава 12 дни, се дават четири PCR теста, а последния ден отново се прави разбор за антитела. Ако няма никакви признаци за коронавирус, след общо 14 дни изолираност, съответният човек се позволява в " чистата зона ", т.е. до президента.

По-късно в контракта е добавено изискване, че по искане на администрацията от намиращите се в карантина може да бъде взет биоматериал и да се създадат други разбори. Всичко това се случва, откакто Путин се имунизира.

От началото на пандемията президентската администрация и други нейни структури са платили към 200 млн. рубли на поликлиники в Москва за разбори на сътрудници и други лица. През 2021 година са заплатени разбори на към 1500 души, като някои от тях са тествани освен за ковид, само че и за грип, стафилококи и кръв с биомаркери. Анализирани са и изпражнения за яйца на паразити - съгласно източници на телеграм канала Baza служителите са били принудени да дават сходни проби по няколко пъти седмично.

Екипажите, с които Путин лети, са похарчили за разбори най-вече - 125 млн. рубли. От юни 2021 година водачите и стюардесите са правили освен PCR проби, само че и всички типове проучвания за COVID-19. Всеки месец те са правили до 2000 PCR проби и до 600 проби за антитела. Отделно са направени 500 кръвни разбори и 100-200 разбора на изпражнения за ковид.

Тази скица се ползва и в този момент. Само за май 2022 година летателният отряд е платил за 1376 PCR теста и 98 проби на изпражнения за ковид, 447 разбора на кръвта за антитела и 32 - за биомаркери. При това екипажите всеобщо стоят в карантина в санаториуми край Москва и в други обитаеми места.

" Медицински смисъл от проучвания на изпражнения за ковид няма. Очевидно е, че това повтаряне се прави за презастраховка, защото елементарният тест може да се окаже лъжовен или противоречив ", разяснява съветски лекар-инфекционист, поискал анонимност.

Тестовете за други инфекции и внезапното редуциране на контактите от време на време се ползват за тежко заболели - да вземем за пример преди интервенции в онкохематологията, с цел да се изключат всевъзможни странични резултати. Но сходни ограничения имат краткотраен темперамент, не не престават години, а и човек не живее в стерилни условия. " Не всички дейности на служителите са оправдани от научна позиция. Повечето имат за цел да се харесат на началството, да се покаже, че за всичко е помислено ", прибавя лекарят.

Baza писа, че доста служащи в Кремъл са принудени да прекарват съвсем цялата година в карантина, а някои сътрудници на адмистрацията на президента и на службата за защита през 2021 година са живяли в единични стаи над 150 дни. Това е довело до фамилни проблеми. Договорите за обезпечаването на карантината на такива лица нормално са засекретени, само че държавните поръчки демонстрират картина, аналогична на тази при летателните екипажи.

Карантината в десетките санаториуми на Кремъл, намиращи се до резиденциите на Путин в Подмосковието, Сочи и Валдай, от началото на пандемията през 2020 година коства 1,2 милиарда рубли, а сумата на всички контракти доближава 2 милиарда Някои от санаториумите въобще са затворени за почиващи и обслужват единствено хора в карантина. Само през 2020 година те са получили дотации в границите на антиковидните ограничения на стойност към 1,7 милиарда рубли. През 2021 година управляващите засекретиха регистъра на новите дотации.

През март 2021 година Путин, по думите на прессекретаря му Дмитрий Песков, се е ваксинирал за първи път против ковид. Мнозина тогава се усъмниха, защото имунизацията не бе показана по малкия екран, не бе обявено и каква ваксина си е поставил президентът. По-късно стана ясно, че е " Спутник ".

Съдейки по държавните поръчки, след имунизацията Путин интензивно е почнал да се придвижва по страната - на празници, конгреси и сред резиденции, където приема ръководители на други страни. Но имунизацията не анулира карантината - преди всяка среща щатните сътрудници, подготвящи срещите и близко контактуващи с Путин, както и медиците, стоят дълго в изолираност.

Медицинският десант във Валдай

На формалния уебсайт на старинния съветски град Валдай няма нито дума за намиращата се тук резиденция на Путин. Но от 6 ноември 2020 година локалната почивна станция е затворена за външни гости. От началото на пандемията тук командват лекарите от Централната клиническа болница /ЦКБ/ към администрацията на президента, където се лекува Владимир Путин. Ако се съди по заплатените сметки, там съвсем постоянно има сред 1 и 4 медици, които живеят в стаи или вили.

От 2020 година лекарите съпровождат Путин във Валдай. За една година болничното заведение шест пъти изпраща от 1 до 4 свои сътрудници /най-често пътуват по двойки/ в командировки за период от 10 до 15 дни. Те живеят в обособени вили на цена 5500 рубли за нощувка. За година болничното заведение е похарчила за техните нощувки 847 хиляди рубли. През 2021 година пътуванията са зачестили, лекарите са командировани за период от 1 до 26 дни, като болничното заведение е плащала за вили 18 пъти на стойност 1 193 хиляди рубли. През 2022 година лекарите са идвали при Путин във Валдай най-малко 9 пъти - от 1 януари од 15 април там всекидневно има 1-2 сътрудници на кремълската болница. Максималният период за командировка на един доктор е 34 дни. Болницата е платила наема на вили във Валдай доникъде на април, като сметката е 841 хиляди рубли.

През април " Проект " разгласява следствие, което стига до извода, че Путин има съществени здравословни проблеми. Прессекретарят на президента Дмитрий Песков отхвърли това.

" Проект " проучва държавните поръчки от 2016 до 2020 година за пътуванията на Путин до Сочи, където се намира една от президентските резиденции. Оттам излиза наяве, че екип от лекари постоянно го съпровожда. Най-често с него летят двама отоларинголози и хирург, експерт по рак на щитовидната жлеза. Командировките на лекарите в Сочи не престават и сега - новият контракт за тяхното престояване в санаториума " Рус " беше подписан преди дни.

BBC откри, че в интервала на пандемията и във военната 2022 година столичните медици прекарват карантината в Москва, в това число преди значими събития и редките обществени изяви на Владимир Путин. Например, малко преди нападението на Украйна, през февруари, ЦКБ заплаща на своите сътрудници 20 стаи в хотел " Арбат " /която е клон на хотел " Президент ", благосъстоятелност на президентската администрация/. 20 медици се заселват там на 2 февруари. От тях 16 души живеят там 15 дни, трима - 13, един - седмица.

Понякога болничното заведение настанява в " Президент " единствено един доктор за период от 2,9 или 14 дни. Не е известно с какво се отличава този експерт от своите сътрудници, защото името му е заличено от документите за държавните поръчки. За 2020 година за настаняване на медици в тези два хотела болничното заведение е похарчила към 17 млн. рубли. Болницата сама е заплащала за тестванията за ковид и изхранването на своите чиновници.

Консилиуми за конгреси

Даже по време на пандемията Путин рядко пропуща другите конгреси, на които той свежда до бизнеса и вложителите своите възгледи. Още преди пандемията на сходни конгреси той е съпровождан от екип от лекари, включително инфекционисти и експерти от друг профил. Особено индикативен е Източният стопански конгрес, който се организира във Владивосток. Там се командироват лекари от ЦКБ, които идват седмица преди Путин и напущат Владивосток едвам когато той е към този момент в Москва.

През 2021 година Путин идва във Владивосток на 1 септември, организира работни срещи, а на 3 септември взе участие в пленарното съвещание на форума. Седмица преди идването му лекарите на ЦКБ се настаняват в първокласния хотел " Астория " във Владивосток /606 хиляди рубли за нощувка/ и в университетския хотел на остров Руски /45 хиляди рубли за нощувка/, където се организира форумът.

През 2019 година на остров Руски, по време на форума, са били зам. основният доктор на ЦКБ Борис Горшенин / евентуално като админ на групата/ и още седем медици /за тях са изхарчени 315,5 хиляди рубли/.

Мощни бригади експерти от ЦКБ съпровождат Путин на Арктическия конгрес, който през 2017 година се организира в Архангелск. От 27 до 31 март в общежитието на Северния арктически университет живеят кардиологът Сергей Ваниев, основният инфекционист на президентската администрация Георги Сапронов, професорът-невролог Владимир Шмирев и отоларингологът Наталия Чучуева. В екипа влизат и двама терапевти - Юрий Лукин и Владимир Шпинчевски, както и старшата сестра Ирина Арсеева, фелдшерът към отделението за спешна помощ към ЦКБ Олег Алешин и други медици.

През 2019 година Арктическият конгрес се организира в Санкт Петербург през април. Борис Горшенин идва там седмица преди Путин. Два дни преди визитата на Путин към него се причисляват началникът на неврологичния център Сергей Архипов, отоларингологът Наталия Чучуева, инфекционистът Андрей Девяткин, основният пулмолог на президентската администрация Светлана Евдокимова, основният кардиолог на администрацията Никита Ломакин и още един помощник на болничното заведение.

След два месеца Путин още веднъж се връща в Петербург, с цел да се изяви на икономическия конгрес. От 3 до 9 юни там още веднъж дежури Борис Горшенин. ЦКБ заплаща за хотел 369,9 хиляди рубли.

През 2017 година президентът е бил в Санкт Петербург от 1 до 3 юни. От 31 май до 3 юни в града са терапевтът Владимир Шпинчевски, лекарят от спешна помощ Константин Послушаев и две медицински сестри. Хотелът коства 33 хиляди рубли.

Сравнявайки тези данни, може да се направи извода, че екипите от лекари на Путин от време на време дежурят " по протокол ", а по време на някои визити съществено са се тормозили за здравето на президента и по тази причина са уголемявали състава.

Михаил Фремдерман от израелския TLV Medical Center изяснява пред ББС, че в Израел карантинните ограничения са идентични за жителите и премиера, а по време на изборите, които сега протичат на фона на нараснала заболеваемост от ковид, всички политици си поддържат връзка с гласоподавателите. Премиерът се съпровожда от специалисти-медици, на които се доверява, единствено по време на дълги пътувания в чужбина.

В Съединени американски щати даже на болните с ковид се предписва 5 дневна карантина, след която при липса на температура може да се върви на работа, само че през идващите 5 дни не може да се маха маската, описа пред BBC Константин Балонов. Според него карантината за профилактика на заразяването, изключително след имунизация, към този момент е непотребна, като е задоволително да се носи маска. Той посочи, че в никакъв случай не е чувал в Съединени американски щати някой да е изследвал изпражнения за COVID-19. Повечето биомаркери, които са изредени в договорите за проучвания, не са характерни за ковид и могат да дадат нараснали стойности при доста инфекциозни и възпалителни процеси, дори при артрит.

Персоналът и публицистите в Белия дом не се подлагат на карантина. Преди всяка конференция по време на пандемията са правили антигенни проби, а публицистите са носили маски. По това време това са били общоприети правила за публичните места. По време на пътувания президентът на Съединени американски щати се съпровожда от фамилния доктор, който има цялостна информация за неговото здраве и при положение на потребност може да координира помощ на място.

Според лекар Балонов, засилените ограничения за сигурност могат да се ползват при пациенти с намален имунитет - да вземем за пример при химиотерапия. Но и в тези случаи карантината и многочислените разбори са очевидно престарание.

Михаил Фремдерман изброява няколко хипотези за " кремълската карантина ". " Това може да е просто пилеене на бюджетни пари. С някаква степен на възможност можем да приказваме за мнителността и уплахите на Путин - да вземем за пример боязън от биологическо оръжие. Той говореше за биологични лаборатории на Съединени американски щати в Украйна. А информацията за нуждата от едни или други разбори или карантина евентуално получава от досиетата, които му се носят ", счита Фремдерман.

Източник: Сега

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР