Нито Москва, нито Киев дават своевременна информация за своите военни

...
Нито Москва, нито Киев дават своевременна информация за своите военни
Коментари Харесай

Колко са жертвите на войната в Украйна

Нито Москва, нито Киев дават своевременна информация за своите военни загуби, като задачата на всяка от страните е да " надпише " жертвите на другата

Близо 50 000 руснаци са починали по време на войната в Украйна, сочи първият самостоятелен статистически разбор на съветските жертви. Две самостоятелни съветски медии - " Медиазона " и " Медуза ", в съдействие с теоретичен специалист по статистиката от университета в немския град Тюбинген, са употребявали данни от съветското държавно управление, с цел да хвърлят светлина върху една от най-ревностно защитаваните секрети на Москва - същинската човешка цена на нашествието в Украйна.

За тази цел те залагат на статистическата тактика, станала известна по време на пандемията от КОВИД-19 - така наречен свръхсмъртност. На базата на удостоверенията за наследници и формалните данни за смъртността се направи извод какъв брой над нормалното са смъртните случаи измежду мъжете, които не са навършили 50 години, сред февруари 2022 (когато стартира войната в Украйна - бел. ред.) и май 2023 година

Нито Москва, нито Киев дават своевременна информация за своите военни загуби, като задачата на всяка от страните е да " надпише " жертвите на другата. Досега Русия е признала публично гибелта на малко повече от 6000 бойци. Информациите за военните загуби в съветските медии са били цензурирани, настояват деятели и самостоятелни публицисти. Документирането на смъртните случаи се трансформира в акт на непокорство, а тези, които го правеха, ставаха жертви на тормоз или пък бяха подвеждани под наказателна отговорност.

Независимо от тези опасности " Медиазона " – съветската секция на Би Би Си, която работи с мрежа от доброволни сътрудници - употребява постове в обществените мрежи и фотоси от гробища из цяла Русия, с цел да изготви база данни от доказани смъртни случаи. Към 7 юли от медията са удостоверили гибелта на 27 423 съветски бойци.

" Това са само бойци, чиито имена знаем, и във всеки един от тези случаи гибелта е удостоверена от няколко източника ", споделя Дмитрий Трешчанин, редактор в " Медиазона ", който оказа помощ да се реализира журналистическото следствие. " Данните, до които достигнахме дружно с " Медуза ", ни разрешават да забележим " скритата гибел " – смъртните случаи, които съветското държавно управление толкоз вманиачено и в това време несполучливо се пробва да скрие ", декларира той.

За да показват колкото се може по-изчерпателна статистика, публицистите от " Медиазона " и " Медуза " са се добрали до удостоверения за наследници, подадени до съветските управляващи. Документи от Федералния указател на наследствата съдържат информация за над 11 милиона, умряли сред 2014 и май 2023 година

Според разбора от взаимното журналистическо следствие през 2022 година са формирани с 25 000 повече каузи от предстоящото за наследници на мъже сред 15 и 49 година Към месец май 2023 година, броят им е скочил до 47 000.

Този скок, жестоко казано, подхожда на данните в отчета на Белия дом за месец май, съгласно който над 20 000 руснаци са убити в Украйна от декември насам, въпреки и тази численост да е по-малка от данните на изследванията на американското и английското разузнаване за общия брой на съветските жертви във войната.

През февруари министерството на защитата на Англия разгласи, че убитите във войната в Украйна руснаци най-вероятно са сред 40 000 и 60 000. Изтекъл отчет от американската разследваща организация към министерството на защитата сочи сред 35 000 и 43 000 руснаци, намерили гибелта си в бойните дейности през първата година от войната.

" Тези цифри може да са точни, може и да не са - написа по електронната поща редакторът от " Медиазона " Трешчанин. - Дори и медиите да имат информатори от съветското министерство на защитата, данните на самото държавно управление може да не са цялостни. Изключително е мъчно да събереш всички жертви от армията, Росгвардия и батальонът " Ахмат "   (съответно наследникът на Вътрешни войски и чеченските специфични сили – бел. ред.), както и от множества частни военни компания, от които " Вагнер " е най-голямата, само че не и единствената. При жертвите измежду пандизчиите - каквито " Вагнер " първа стартира да набира за бойните дейности, а в този момент го прави съветското министерство на защитата – също е огромна мъгла, която допуска всевъзможни операции. При всички положения статистиката може да даде по-добри резултати. "

Отделно от Трешчанин, научният специалист от немския университет в Тюбинген Дмитрий Кобак, който разгласява проучване за свръхсмъртността от КОВИД-19 в Русия, доближава до данни за 2022 година, разрушени по възраст и пол, от Росстат – формалната статистическа организация на Русия.

Той е разкрил, че умрелите през 2022 година мъже на възраст под 50 година са с 24 000 повече от предстоящото – численост, която подхожда на разбора въз основата на наследниците.

Заради пандемията от КОВИД-19 е мъчно да се пресметна какъв брой мъже в Русия биха умряли от февруари 2022 година до момента, в случай че нямаше война. И двата статистически разбора взимат поради трайните резултати на КОВИД-19 върху смъртността, като съотнасят мъжката смъртност към женската.

Сергей Шчербов, академик от Международния институт за прибавен систематичен разбор в Австрия, предизвести, че " разликите в смъртността на мъжете и дамите може да варират доста на случаен принцип ".

" Не споделям, че не може да има свръхсмъртност при мъжете, само че по-скоро – в случай че приказваме статистически – тази разлика в смъртността може да е чиста случайност “, споделя той. Руснаци, които са в неопределеност, само че не са публично приети за мъртви, както и украинци, сражаващи се в бойни подразделения на страната на самопровъзгласените Донецка и Луганска национални републики, не попадат в направените калкулации.

Дмитрий Кобак на собствен ред признава, че остават някои подозрения за неправилност на данните, най-много поради смъртните случаи на възрастни мъже.  Още повече, надали може да се разбере какъв брой от оповестените за изчезнали съветски бойци в действителност са мъртви. Но той е на мнение, че нито един от изброените фактори не може да има огромно въздействие върху резултатите от проучването. 

" Неточността опира до хиляди. Като цяло крайните данни са правдоподобни ", споделя той.

" Медуза " е самостоятелна съветска медия, която работи в заточение от осем години, с централа в Рига, Латвия. През април 2022 година съветските управляващи квалифицираха " Медуза " като " непозната агентура ", като по този метод направиха непостижимо набирането на рекламодатели. През януари тази година Кремъл забрани „ Медуза “ като " нежелателна организация " отвън закона.

Москва също по този начин жигосах и публицистите от самостоятелната " Медиазона " като " непознати шпиони " и блокира уеб страницата й след съветското настъпление в Украйна.

Източник: Българска телеграфна агенция

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР