Нито една страна не е успяла да покрие стандартите за

...
Нито една страна не е успяла да покрие стандартите за
Коментари Харесай

Нито една страна не покрива стандартите на СЗО за чист въздух през 2021 г.

Нито една страна не е съумяла да покрие стандартите за качество на въздуха на Световната здравна организация (СЗО) през 2021 година, демонстрира анализът на данните за замърсяването в 6 475 града.

Смогът даже се е нараснал в някои региони след понижението, обвързвано с COVID-19.

След като промени насоките си през предходната година, СЗО предлага междинната годишна норма на фините прахови частици (ФПЧ2.5) да не надвишава 5 микрограма на пространствен метър, заявявайки, че даже ниската им централизация крие обилни опасности за здравето.

Едва 3.4% от участвалите в изследването градове обаче покриват този стандарт през 2021 година, сочат данните на IQAir. В общо 93 града концентрацията на ФПЧ2.5 е надхвърляла 10 пъти предложеното равнище.

"Има доста страни, които вършат огромни стъпки към понижаване на замърсяването, " споделя пред Ройтерс Кристи Шрьодер от IQAir. "Китай стартира с доста огромни цифри, които не престават да понижават с времето. Има обаче места по света, където ситуацията се утежнява доста. "

Цялостното равнище на замърсяване в Индия се утежнява през 2021 година, а Ню Делхи остава най-замърсената столица в света, демонстрират данните. Бангладеш е най-замърсената страна, което също не се трансформира, спрямо миналата година, до момента в който Чад се подрежда на второ място, откакто данни от африканската страна бяха включени за първи път в изследването.

Китай, която поведе война против замърсяването през 2014 година, пада до 22-о място в класацията по ФПЧ2.5 през 2021 година, откакто в миналата година заемаше 14-о място. Нивото на замърсяване в страната се усъвършенства леко до 32.6 микрограма на пространствен метър, съгласно IQAir.

Хотан в северозападната част на страната е най-лошо представящият се град - със приблизително равнище на ФПЧ2.5 от над 100 микрограма, което се дължи главно на пясъчни стихии.

Той отстъпва до третото място в класацията на най-замърсените, откакто беше изпреварен от индийските Бхивади и Газиабад.

България се подрежда на 61-о място във връзка с неприятното качество на въздуха с 16.3 микрограма ФПЧ2.5. В класацията на столиците София е на 53-о място със 17.6 микрограма ФПЧ2.5 на пространствен метър.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР