Нито един политик не може да направи такава реклама на

...
Нито един политик не може да направи такава реклама на
Коментари Харесай

Над 5000 души разгледаха българския кораб „Св. св. Кирил и Методий“ в Комодоро Ривадавия

Нито един политик не може да направи такава реклама на България като българския транспортен съд и антарктици, съобщи проф. Христо Пимпирев
Повече от 5 000 поданици на аржентинския град Комодоро Ривадавия разгледаха българския боен научноизследователски транспортен съд " Св. св. Кирил и Методий ", който спря там на връщане за България от българската антарктическа база " Св. Климент Охридски " на остров Ливингстън, оповестиха от Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров ", представено от Българска телеграфна агенция.

В града с население 180 000 души, който е най-големият в аржентинската провинция Чубут в Патагония, живеят към 2000 потомци на български емигранти отпреди един век. На среща в българското сдружение, което носи същото име като кораба - " Св. св. Кирил Методий ", командирът му капитан II сан Николай Данаилов заяви, че данните за повече от 5000 гости на борда са на пристанищната администрация.

Началникът на Висшето военноморско учебно заведение във Варна флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров цитира вицепремиера и външен министър Мария Габриел, че този български транспортен съд е един от най-ефективните български дипломати. " Очаровани сме от любовта на потомците на българите в Комодоро Ривадавия към всичко българско, в това число и към нашия транспортен съд, както и от небивалия интерес на жителите на града ", сподели флотилен адмирал Медникаров.

" Нито един политик не може да направи такава реклама на България като българския транспортен съд и антарктици ", сподели ръководителят на 32-та българска антарктическа експедиция проф. Христо Пимпирев, който също дойде в Комодоро Ривадавия на борда на " Св. св. Кирил и Методий " дружно с група от експедицията.

Българският транспортен съд разгласи отворени порти за жителите на Комодоро Ривадавия в продължение на два дни на 16 и 17 февруари сред 10:00 ч. и 20:00 ч. През цялото време на пирса имаше опашки, като се чакаше и за влизане в пристанището. Гостите на кораба чакаха на опашки и за фотоси с командира му и останалите членове на екипажа.

Пристанищните управляващи осигуриха рейсове за посетителите, а за реда се грижиха и военни от Аржентинската армада.

Сред посетителите имаше и потомци на българи, които носеха на екипажа локални соленки и сладки. Потомците на българите получиха от екипажа мартеници. Деца дадоха на командира рисунки на кораба, а старши асистент командирът капитан III сан Радко Муевски получи ръчно направена от локално дете играчка за 11-годишната си щерка.

Представители на екипажа разказваха на посетителите в резюме за българския транспортен съд и поддръжката му за последните две български научни експедиции в Антарктида. В разясненията интензивно се включи и капитан III сан Лукас Акоста - офицер от аржентинските военноморски сили, който подкрепя навигацията във водите край Аржентина и в Южния океан.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР