Нито един от министрите, предложени от служебния премиер Димитър Главчев,

...
Нито един от министрите, предложени от служебния премиер Димитър Главчев,
Коментари Харесай

Крум Зарков: Главчев не е съгласувал с президента нито един министър

Нито един от министрите, препоръчани от служебния министър председател Димитър Главчев, не е координиран авансово с президента Румен Радев. Това съобщи секретарят на президента по правните въпроси и някогашен длъжностен правосъден министър Крум Зарков пред БНР.

" Стефан Димитров не може да е президентският човек в държавното управление на Главчев. Няма квота на президента, в това число и за Мария Павлова ".

Зарков дефинира като " нелепост " изказванията, че президентът има нещо общо със статуквото в правосъдната власт.

По думите му няма министър на външните работи, който може да обърне доктрината на страната за ден и половина, във връзка желаните промени в Министерство на външните работи.

" Всеки път, когато изгубят почва, когато сгрешат, те вадят една и съща карта. Няма институция или политическа мощ, която да обърне геополитическото развиване на страната. Има нюанси в другите позиции, само че в базовото позициониране на страната в Европейски Съюз и НАТО няма такава заплаха. Това се употребява като пояснение за необяснимото. То е смешно, само че и рисково. Трупа се публично неодобрение, което се отразява и на мнението за съюзите, в които участваме, защото те ги употребяват безпардонно ", разяснява Зарков.

Той изясни, че Румен Радев е дал време на премиера Главчев да намерения върху своите отговорности и в случай че е уверен, че може да поеме и поста на външен министър, президентът няма съображение да му откаже.

Президентският секретар цитира думите, с които Кирил Вътев беше оставен в аграрното министерство.

" Остава, с цел да обезпечи последователност и защото е потвърден добър управител ". Три дни по-късно създателят на тези думи сподели, че индивидът не се оправя с темпото, забавени са заплащания. Затова президентът Радев се усъмни дали и първичното препоръчаните министри, и предложенията за промяна идват от Димитър Главчев ", разяснява Крум Зарков.

Според него в дъното на днешната фарсова обстановка са сегашните конституционни разпореждания.

" България беше на ръба на конституционна рецесия и тя щеше да се случи, в случай че не се беше намерил претендент за министър-председател. По новата Конституция не е ли назначено служебно държавно управление, не могат да се насрочат и избори. Щяхме да увиснем в обстановка на безредие.

Трябва да се даде заем на доверие на Димитър Главчев, само че и на президента, който в случай че искаше да покаже нелепостта на тази Конституция, можеше да стартира да връчва мандатите на тези, които са споделили, че не ги желаят. Това щеше да трае до август-септември. Президентът се пробва в лимитираните рамки на това, което му оставиха като пълномощие, да се намесва по този начин, че спестовно и със хладнокръвие да предотвратява обстановки, които излизат оттатък естественото. Президентът се пробва да удържа конституционния ред ", акцентира секретарят му по правните въпроси.

Зарков разяснява думите на Илияна Йотова, че има заплаха за първи път изборите да не бъдат приети.

" Когато встъпи в служба един длъжностен кабинет, първо приема план-сметката за изборите, както и разпределението на отговорностите на другите министри за организацията на изборите. Външният и вътрешният министър имат главно отношение ", изясни Крум Зарков.

Бившият правосъден министър дефинира претенции избор на съмнение от страна на опозицията към служебния кабинет като " безпредметна процедура ". А за измененията в Конституцията бе безапелационен, че с изключение на противоконституционни, са и надълбоко нецелесъобразни.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР