Нито един от министрите, които бяха предложени от Димитър Главчев,

...
Нито един от министрите, които бяха предложени от Димитър Главчев,
Коментари Харесай

Крум Зарков: Нито един от министрите не е предварително съгласуван с президента

Нито един от министрите, които бяха препоръчани от Димитър Главчев, не е авансово координиран с президента. Това съобщи пред БНР Крум Зарков, президентски секретар по правните въпроси, някогашен правосъден министър.

 

" Стефан Димитров не може да е президентският човек в държавното управление на Главчев. Няма квота на президента, в това число и за Мария Павлова ".

Зарков дефинира като " нелепост " изказванията, че президентът има нещо общо със статуквото в правосъдната власт. 

 

Няма министър на външните работи, който може да обърне доктрината на страната за ден и половина, заяви още Зарков във връзка с желаните промени във външното ведомство. 

 

" Всеки път, когато изгубят почва, когато сгрешат, те вадят една и съща карта. Няма институция или политическа мощ, която да обърне геополитическото развиване на страната. Има нюанси в другите позиции, само че в базовото позициониране на страната в Европейски Съюз и НАТО няма такава заплаха. Това се употребява като пояснение за необяснимото. То е смешно, само че и рисково. Трупа се публично неодобрение, което се отразява и на мнението за съюзите, в които участваме, защото те ги употребяват безпардонно ". 

 

Румен Радев даде време на премиера Главчев да намерения върху своите отговорности и в случай че е уверен, че може да поеме и поста на външен министър, президентът няма съображение да му откаже това, сподели още Зарков.

 

Той проучва и пожеланата промяна на Кирил Вътев в земеделското министерство. 

 

Президентският секретар по правните въпроси цитира думите, с които Вътев беше оставен във ведомството. 

 

" Остава, с цел да обезпечи последователност и защото е потвърден добър управител ". Три дни по-късно създателят на тези думи сподели, че индивидът не се оправя с темпото, забавени са заплащания. Затова президентът Радев се усъмни дали и първичното препоръчаните министри, и предложенията за промяна идват от Димитър Главчев ". 

 

Сегашните конституционни разпореждания са причина за цялата тази фарсова обстановка, счита още някогашният правосъден министър. 

 

" България беше на ръба на конституционна криза и тя щеше да се случи, в случай че не се беше намерил претендент за министър-председател. По новата Конституция не е ли назначено служебно държавно управление, не могат да се насрочат и избори. Щяхме да увиснем в обстановка на безредие.

Трябва да се даде заем на доверие на Димитър Главчев, само че и на президента, който в случай че искаше да покаже нелепостта на тази Конституция, можеше да стартира да връчва мандатите на тези, които са споделили, че не ги желаят. Това щеше да трае до август-септември. Президентът се пробва в лимитираните рамки на това, което му оставиха като пълномощие, да се намесва по този начин, че спестовно и със хладнокръвие да предотвратява обстановки, които излизат оттатък естественото. Президентът се пробва да удържа конституционния ред ". 

 

Зарков разяснява думите на Илияна Йотова, че има заплаха за първи път изборите да не бъдат приети.

 

" Когато встъпи в служба един длъжностен кабинет, първо приема план-сметката за изборите, както и разпределението на отговорностите на другите министри за организацията на изборите. Външният и вътрешният министър имат главно отношение ". 

 

Бившият правосъден министър дефинира претенции избор на съмнение от страна на опозицията към служебния кабинет като " безпредметна процедура ". 

 

Коституционният съд би трябвало да реши спазена ли е процедурата за изменение на Конституцията и дали елементарното Народно събрание не е навлязло в пълномощията на Велико национално заседание, уточни още той в предаването " Политически НЕкоректно ".

 

" Освен, че са противоконституционни, тези промени са надълбоко нецелесъобразни. 

 

Жизнено значимо е Конституционният съд да се възползва от опцията да фиксира параметри, в които едно нормално Народно събрание може да променя главния ни закон ". 

 

Борислав Сарафов не може да продължава да мълчи, разяснява Крум Зарков протичащото се към основния секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

" Сарафов ще продължава да бъде основен прокурор още дълго време, тъй като сглобката реши със законови промени да трансформира Висш съдебен съвет в нещо непрекъснато. Висш съдебен съвет към този момент е абревиатура на Вечен правосъден съвет. 

Имаме изменена Конституция в частта за правосъдната власт, само че имаме и закрепено статукво ".

 

Много от нашите политици са отчайващо конюнктурни, означи още някогашният правосъден министър.

 

" Това води до рецесия на доверието. Ако зависи от народните представители, дали в този или в идващия парламент, в никакъв случай нищо няма да се стане ясно нито за Нотариуса, нито за " Осемте джуджета ". 

 

Журналистите и публичното мнение би трябвало да оказват напън. Малките пробиви във връзка с правосъдната промяна са били по насила за тези, които  се пробват да пазят едно статукво.

 

Партиите, които са на терена, към момента имат късмет да погледнат себе си и да се преобразуват по този начин, че да могат да извършват функционалностите си в представителната народна власт, означи Зарков.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР