Нито един от културните обекти, които Пловдив трябваше да строи

...
Нито един от културните обекти, които Пловдив трябваше да строи
Коментари Харесай

Усвоихме едва 367 хил. лв. от 20-те милиона за Пловдив 2019

Нито един от културните обекти, които Пловдив трябваше да строи или ремонтира за Европейска столица на културата, няма да посреща посетители за Пловдив 2019. До старта на самодейността остават 20 дни, само че плановете не помръдват. Едни обекти към момента са на стадий планиране, на други майсторите напълно скоро започнаха работа, а трети въобще отпаднаха от проектите. Според финансовата рамка, с която Пловдив завоюва семейството, градът трябваше да обезпечи 46 млн. лв. от личния си бюджет, 10 млн. да притегли от частни спонсори, а 1,5 млн. евро чакахме като награда от Европейска комисия. Правителството пък пое уговорката да обезпечи други 20 млн. лв. целева дотация за културната инфраструктура, разпределени на 3 транша.

Преди две години градската администрация и фондация " Пловдив 2019 " в един глас сигнализираха, че реализацията на ЕСК е застрашена, тъй като обещаното държавно финансиране се бави. " Предвид казуса, който имаме, реализацията на плана е застрашена. Това е по този начин, тъй като зависимостта, която имаме от държавния бюджет, е огромна. Срещаме изключителна поддръжка от Община Пловдив, само че от държавните институции - не “, съобщи артистичният шеф на фондация " Пловдив 2019 " Светлана Куюмджиева през декември 2016-а.

В отговор министърът на финансите Владислав Горанов разгласи, че утвърденият от кабинета график се съблюдава прецизно, а 4 млн. към този момент са преведени на Община Пловдив, само че с тях е разплатено строителството на към момента незавършения зоопарк. След тази значима инфраструктурна инвестиция за пловдивската просвета обаче нищо не се чу за останалите средства. По-късно се разбра, че близо 16 млн. от 20-милионната целева дотация стоят непокътнати в сметките на Общината. Или най-малко по този начин е било към 30 септември тази година.

За да хване следите на отпуснатите средства, " Марица " насочи питане до Министерството на финансите за разходването на средствата. Отговорът пристигна за 72 часа и от него се схваща, че държавното управление в действителност е изпълнило прецизно уговорката си към Пловдив. 7 млн. лева са преведени на Общината през 2017-а, а през 2018 година - още 9 млн. лева Оказа се обаче, че от тях са усвоени едвам 367 хиляди лева, тъй като за обектите не е имало планова подготвеност, а публичните поръчки са се забавили по разнообразни аргументи. Според МФ няма проблеми те да бъдат трансферирани в общинския бюджет за 2019-а и да бъдат усвоени.

Остава открит въпросът дали Община Пловдив не е спечелила неточно семейството на Европейска столица на културата, като е впечатлила журито с апликационна форма, която след това не съблюдава. Защото плануваните обекти в действителност ще станат, а както споделя кметът Иван Тотев - има живот и след 2019-а. Дали обаче е изпълнен смисълът на целевото финансиране от републиканския бюджет, откакто обектите ги няма за ЕСК, е различен въпрос.

Министерството на финансите: Парите са в сметката на Общината

Отговорът на МФ гласи: С Решение №302 на Министерският съвет от 2 юни 2017 година са утвърдени 20 милиона от Многогодишната стратегия (2015 - 2019 г.) за поддръжка на определения за Европейска столица на просвета български град. Парите са предопределени за осъществяване на капиталови обекти на Община Пловдив. Те са предоставени с акт на Министерския съвет, както следва: с Постановление на Министерски съвет № 81/2015 година - 4 млн. лева, с Постановление на Министерски съвет № 107/2017 година - 7 млн. лева, и с ПМС№ 165/2018 година - 9 млн. лева Данните от докладите за финансиране на финансовите разноски на Община Пловдив сочат, че 4 млн. лева за 2015 година са усвоени в цялостен размер. През 2017-а са усвоени 317 500 лв., а през 2018 година - 49,3 хиляди лв..

Неусвоените суми до цялостния размер на предоставените средства следва да са в наличност по бюджетната сметка на Общината, допускат от МФ. Според ведомството няма нормативна спънка остатъкът да бъде усвояван и през идната 2019 г.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР