Нито един от коледните базари, открити в София и в

...
Нито един от коледните базари, открити в София и в
Коментари Харесай

Музикаутор възмутени, че коледните базари в България са без музикален лиценз

Нито един от коледните базари, открити в София и в другите градове в страната, не са сключили контракти за споразумяване на авторските права за музиката и не са заплатили хонорари за създателите.

По този мотив организацията на композитори и създатели Музикаутор през днешния ден изпрати сигнал до Министерство на културата, с който желае да бъдат тествани и при открити нарушавания да бъдат формирани актове на уредниците на " Немски Коледен Базар София " и " Коледен Базар Капана ". Заедно с това Музикаутор осведоми и Столична община, че на нейна територия се провеждат събития в нарушаване на закона. Според Музикаутор това би трябвало да бъде явен сигнал за всички, които провеждат коледни базари без надлежния музикален лиценз.

Данните на Музикаутор сочат, че това е всеобщ проблем и в случай че предходната година въпреки всичко някои от уредниците са уреждали правата за музиката, то тази година нито един уредник на коледен базар в България не е извършил законовото си обвързване. В същото време музиката има съществена роля, носейки коледно въодушевление за посетителите и оборот на всички търговци, които оферират артикули и услуги в границите на коледните базари.
 На Немския коледен базар в София - единствено със зелен документ
На Немския коледен базар в София - единствено със зелен документ

Носенето на маски обаче няма да е наложително

За разлика от България, в Германия е на практика невероятно да се провежда сходно мероприятие, в случай че не са уредени правата за музиката. Ето за какво Музикаутор пусна умишлен сигнал и към Посолството на Федерална република Германия, като го осведоми за обстановката с " Немски Коледен Базар София ". В него Музикаутор показва, че цени ролята на немския пазар като форма на културен продан, само че в случай че тя е полезност, то следва да бъде регистрирана и полезността на интелектуалната благосъстоятелност, която е в основата на нейния разцвет.

Според организацията на композитори и създатели е извънредно време този проблем да бъде решен , заради което ще търси законодателни ограничения, които да слагат по-сериозни рамки за уредниците на събития и да предотвратят порочните практики за в бъдеще.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР