Нито един килограм от заразеното със салмонела пилешко месо не

...
Нито един килограм от заразеното със салмонела пилешко месо не
Коментари Харесай

Министър Танева: Нито килограм заразено месо не е стигнало до потребителите

Нито един кг от инфектираното със салмонела пилешко месо не е стигнало до потребителите , стана ясно от думите на министъра на земеделието, храните и горите Десислава Танева, съобщи Дарик.

Общо 17 са били известията от системата за известяван на Европейската комисия за полското пилешко месо, засягащи няколко страни, измежду които и България, където полският производител е продал своята стока.  Първият сигнал е от края на март, само че от БАБХ не са алармирали, тъй като стоката не е била предопределена за директна консумация, а за термична обработка.

От Агенцията обаче са почнали инспекция, която е открили към 109 тона инфектирано със салмонела месо и всичкото е конфискувано. Общо у нас са влезнали 544 тона, които или са изтъргувани към други пазари или модифицирани термично. 

„ Този артикул е за следваща обработка. Той не може да се употребява без термична обработка, заради което БАБХ няма обвързване, не го и прави, да уведомява потребителите.  Ние не можем да изнесем информация нито за името на производителя, нито за имената на нашите оператори, закупили тази стока. Моето предпочитание беше да го създадем, аз да удовлетворим публичният интерес, само че има специфична наредба, която ни не разрешава това “, изясни Танева.

Освен това БАБХ ще ревизира и всяка партията месо от този производител, която влиза за продажба в страната ни.  Уведомен е и полският орган за надзор над храните.

Министър Танева напомни, че България организира и национална мониторингова стратегия, по която за взети  400 проби в кланици и обекти на производители.   Общо 14 от тях са се оказали позитивни, само че партидите не са позволени до разпространяване на пазара  нито у нас, нито в друга страна.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` реклама Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР