Нито да, нито не. Това каза в кулоарите на парламента

...
Нито да, нито не. Това каза в кулоарите на парламента
Коментари Харесай

Управляващите мислят дали не отменят машинното гласуване

Нито да, нито не. Това сподели в коридорите на Народното събрание вицепремиерът Томислав Дончев на въпрос дали ГЕРБ ще предложат анулация на машинното гласоподаване. Той добави, че това е въпрос на разискване.

Във вторник работна група към парламентарната комисия по правни въпроси е взела решение за елиминиране на машинното гласоподаване на локалните избори през октомври, съгласно източници от ГЕРБ и Българска социалистическа партия. Против са били единствено депутатите от Българска социалистическа партия. По закон тази есен би трябвало да се гласоподава с 6000 устройства – два пъти повече от европейските избори през май. Депутатите са се позовали на отчета на Централната изборна комисия (ЦИК) за изборите за Европейски парламент.. В него се споделя че машинният избор е безценен, към него има слаб интерес и се напомня организационният безпорядък по доставката на устройствата, както, както и че нито една държавна институция не пожела да извърши одит и сертификация на машините. От ЦИК предвидиха още повече проблеми при локалния избор заради по-голямата му трудност.

Дончев отговори през днешния ден на парламентарно запитване на депутата от Българска социалистическа партия Крум Зарков за това, по какъв начин страната ще реши казуса с одита и узаконяването.

" Това не е нещо, което се случва за първи път. Не става дума за техническа ревизия, а за комплициран набор от дейности ", сподели Дончев. Той обърна внимание, че в Изборния кодекс не е ясно какво е одит и инспекция и какво е акредитиран орган. " Такъв орган няма. Като потенциал също няма. Няма държавен орган, на който в закон да му в вменено ", сподели Дончев от парламенарната естрада. Според него няма по какъв начин изпълнителната власт да се ангажира с този развой с цел да не бъде упреквана в интервенция в своя изгода и че ЦИК " постоянно получавала цялостно подпомагане за всяка потребност, която има "

" Ако има подобен орган – да бъде акредитиран. Ако няма – да се каже какво ще се прави. Защото ни предстоят локални избори и там имаме 6000 машини. Да не стоим просто и да гледаме ", сподели Крум Зарков. " Един от огромните проблеми е, че нямаме от кого да се поучим доколкото няма друга европейска страна с такова гласоподаване. Да организираме командировка до Намибия, Киргизстан, Монголия (...) - да се поучим от техния опит ", иронизира Дончев.

" България би трябвало да реши какво желае и когато сме сигурни във финалното решение, че желаеме да сме единствената европейска страна с машинно гласоподаване - да ги купим или по добре да ги произведем ", съобщи Томислав Донев.

Попитан дали за локалния избор ще бъде спазена сделката машините да бъдат 6000, Дончев отговори, че доста компания на драго сърце, против възнаграждение, биха дали тазо услуга. Но ще бъде доста по- скъпа за локалния избор, тъй като са най-сложни избори, а и са удвоени машините, изясни той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР