Нито България, нито държави от НАТО имат намерение, още по-малко

...
Нито България, нито държави от НАТО имат намерение, още по-малко
Коментари Харесай

Защо валят лъжи за изпращане на български войски в Украйна

Нито България, нито страни от НАТО имат желание, още по-малко решение, да се изпращат западни войски в Украйна. Но от изявления на български политици наподобява, че има такава заплаха. Защо отново се пуска дезинформация?

Президент и политически водачи плашат с заплаха от влизане във война - нещо, което България по този начин или другояче няма желание да прави.

Това се случва все по-често през последните дни, близо три месеца откакто думи на френския президент Еманюел Макрон дадоха мотив за вълна от тълкования. В края на февруари Макрон за пръв път повдигна тематиката за хипотетично изпращане на западни войски в Украйна, като сподели, че тази алтернатива не трябва да бъде изцяло отхвърляна в бъдеще.

Веднага по-късно и обособените държавни управления на страните от НАТО , и управлението на самия алианс подчертаха, че не се възнамеряват сходни дейности. Българските управляващи също неколкократно увериха, че няма и в никакъв случай не е имало проекти да бъдат изпращани български бойци в Украйна.

Въпреки това в последно време президентът Румен Радев и политически водачи, най-вече от проруски партии, " съживиха " тематиката. Някои даже настояват, че към този момент се приготвя такава стъпка.

Експерти, с които беседва Свободна Европа, виждат връзка сред изявленията и идните избори " 2 в 1 " в България на 9 юни. Но не виждат тези изявления да реализират търсения резултат.
Кой приказва - последните образци
Сред най-отявлените бранители на тезата, че НАТО и българските евроатлантически политици търсят интервенция във войната, която Русия води в Украйна, е българският президент Румен Радев.

В понеделник той в България като „ самозвани “ и „ страхливички “, защото съгласно него те са неспособни да вземат сходно решение, само че „ другояче, в случай че оставим на тях, те с ненаситност биха изпратили всички българи да се бият на фронта “.

Нито едно българско държавно управление или партия от началото на войната на Русия в Украйна през 2022 година не е изразявало предпочитание или желание да праща български войски в Украйна.
За да бъдат изпратени български войски където и да е, е нужно решение на Народното събрание
Още след изявлението на Макрон двама български министър председатели - Николай Денков и Димитър Главчев , както и двама министри на защитата – Тодор Тагарев и Атанас Запрянов , изказванията за изпращане на бойци към фронта. По думите им това са спекулации. Също по този начин, с цел да бъдат изпратени български войски където и да е, е нужно решение на Народното събрание. Такова няма - нито в България, нито в други страни от НАТО. Нито има декларирани сходни планове.

През последните две години Радев постоянно заема проруски позиции и повтаря тезите на Кремъл за войната. Още в края на май той пращане на войски, този път от Будапеща, където беше на посещаване, до момента в който в София пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО. На нея генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг удостовери, че НАТО няма да взе участие в бойни дейности и няма да изпраща войски в Украйна.

По същото време Българска социалистическа партия даже изиска изключително съвещание на Народното събрание, на което Народното събрание да реши България да не праща войски в Украйна. По-рано - след изявлението на Макрон през февруари, лидерката на партията Корнелия Нинова видя в предходното ръководство " подготвеност да се изпрати армия ". Такава в никакъв случай и от никого не е заявявана.

Пропруската партия „ Възраждане “ , която също обичайно се опълчва на всякаква военна помощ за Украйна, изрази сходна позиция. Лидерът ѝ Костадин Костадинов сподели по време на предизборно събитие в Пловдив, че " се приготвя и изпращане на български войски в Украйна, а крайната цел е да се предизвика Русия да нападне България ".

Преди седмица Ивайло Вълчев от „ ИТН “ ( Има Такъв Народ ) също сподели пред Нова, че партията му е „ безусловно срещу ефикасното изпращане на български бойци “, които да вземат участие във войната.

Радев беше подложен на критика, че всява страхове с изявленията си, от съпредседателя на Движение за права и свободи и глобен за корупция по закона „ Магнитски “, а неотдавна и от съпредседателя на „ Демократична България “.
Защо го вършат
Според политолога проф. Огнян Минчев зачестилите изявления за хипотетично изпращане на български войски са част от цялостна хибридна война, която се води против Европа.

Обсъждането на опция да се влезе във войната по негови думи е „ обикновен психически механизъм на фрустриране на хората “. Тези изявления съгласно него целят да се понижи политическата известност и легитимността на обединенията, които по начало считат, че България би трябвало да съблюдава отговорностите си като съдружник в НАТО и член на Европейски Съюз за запазване на общата сигурност.

Огнян Минчев прибавя, че тематиката се повдига тъкмо в този момент по чисто предизборни цели, с цел да може проруските сили, които назовават себе си „ миротворчески “, „ в допълнение да уплашат хората и да предотвратят опцията те да гласоподават за техните съперници “.
Има ли резултат
Според експерта по обработка на данни Никола Тулечки внушенията, че България може да изпрати войски в Украйна, които всеобщо се популяризират и онлайн посредством така наречен уеб сайтове гъби за дезинформация и групи в обществените мрежи, не реализират необикновен триумф.

По негови наблюдения до повече хора доближават изявления по тематиката на политици като Ивайло Мирчев и Явор Божанков от ПП-ДБ, както и на влогъра Чефо .

„ Разбира се, на „ Възраждане “ съществена платформа им е, че са " срещу войната " и " за мир ". Но съответно дезинформацията, че към този момент пращаме войски, не съумяват да я бутат “, прибавя Тулечки.
Има ли действителна заплаха
Според проф. Минчев на този стадий няма никакви учредения да се счита, че Съединени американски щати и европейските страни биха минали тази алена линия. Думите на Макрон, които бяха употребявани за мотив за дезинформационна вълна, също не дават сходни индикации.

„ Той не е споделил, че ще изпраща френски войски в Украйна. Това, което Макрон сподели, е, че Западът обществено чертае червени линии за самия себе си и се самоограничава в това, което би могъл да направи за контролиране на обстановката “, прибавя Минчев. По негови думи посланието на френския президент е, че западните страни би трябвало да оставят тези ограничавания и да вземат суверенни решения, изключително в обществената сфера, за това по кое време и по какъв начин може да се оказва помощ на Украйна.
Те не дължат пояснение на агресора какво няма да правятПроф. Огнян Минчев
„ Те не дължат пояснение на агресора какво няма да вършат “, споделя още преподавателят.

„ Малодушието, което следва от изразените страхове – да не вършим това, че да не би да се случи еди какво си, на процедура води до даване на едностранни преимущества на агресора, който знае, че може да си разреши множеството от нещата, които може да направи, защото има гаранция, че от другата страна няма да има съответна реакция, която да пресича тези обществено оповестени червени линии “.

Подобна позиция изрази и полският външен министър Радослав Шикорски. „ Трябва да оставим Путин да гадае какви са желанията ни “, той, представен от Ройтерс.

Самият Владимир Путин не си слага никакви ограничавания.

От началото на войната съветският президент неколкократно е отправял нуклеарни закани към Украйна и западните страни. Той отхвърля, че би нападнал страна членка на НАТО, само че доста западни сили не му имат вяра, защото преди началото на войната отхвърляше и че ще нападне Украйна.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР