Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес да не обслужат пациентите

...
Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес да не обслужат пациентите
Коментари Харесай

Фармацевтичният съюз: Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес да не обслужат пациентите си

Нито аптеките, нито фармацевтите имат интерес да не обслужат пациентите си. Това се показва в известие, оповестено на уеб страницата на Българския фармацевтичен съюз по мотив зародилата обстановка с изписването на електронни предписания за антибиотици и появили се усложнения с достъпа на пациентите до медикаментите. Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров сподели през вчерашния ден за Българска телеграфна агенция, че единствено 24 часа след въвеждането на е-рецептата " истината лъсна ".

Фармацевтите упорстват да схванат чий " търговски интерес " засягат измененията, които дават изясненост по това какво се предписва и какво отпуска на пациентите, се добавя в позицията. Съюзът поддържа нормативните промени в Наредбата за изискванията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули, посредством които се усъвършенства контролът по предписването и отпущането на съответните артикули, допълват от организацията.

Точно дигитализацията на процесите очевидно демонстрира, че към този момент разпределяне без рецепта не може да се прави. Предписващият и контролните органи към този момент получават информация дали и какво тъкмо е отпуснато в аптеката. В този смисъл недоумяваме за какъв " диктат на аптеката " става дума, когато всички схванаха, че предписващият е този, който дефинира лечението на пациента и в аптека към този момент не може да се отпуска друго, с изключение на тъкмо предписаното от лекаря, допълват от Съюза. Фармацевтът не може да отпусне лекарствен артикул, с който не разполага.

От Фармацевтичният съюс упорстват за нормативното въвеждане на генеричната подмяна със единодушието на пациента при наложително предложение на всички налични други възможности от фармацевта, с цел да има по-добър достъп до терапия.

В момента нормативната уредба разрешава определяне по интернационално непатентно название (INN) или както е известно измежду пациентите " генерично определяне ". Тогава в аптеката фармацевтът може да предложи, а пациентът да получи, всички налични други възможности, които са със същото интензивно вещество, централизация, доза, лекарствена форма и същото качество, сигурност и успеваемост, показват още от съсловната организация в позицията си.

Лекарствените артикули са налични, когато продуктът е регистриран в страната, когато е разполагаем в аптеката и има магистър-фармацевт, който да го отпусне със съответната фармацевтична услуга и когато продуктът е на търпима за пациента цена.

От издадените електронни предписания за последните два дни са изпълнени тези позиции в рецептата, които са били налични в аптеката и които пациентът е поискал да получи. На процедура едвам в този момент става видно и доколко пациентите се придържат към лечението, предписана от лекарите. Причините за непридържане към лечението нормално са свързани с липса на лекарството в съответна или във всички аптеки, лечението е финансово непостижима за пациента, пациентите не съблюдават наставления режим и доза на банкет, се добавя в позицията.

Фармацевтите за следващ път няма да реагираме на внушения, обиди и нападки и ще се държим колегиално и професионално. Готови сме на градивен разговор с причини, с цел да се отстранят техническите проблеми при някои софтуери, само че настояваме да няма връщане към " хибридния модел ", тъй като както към този момент стана ясно, нищо не е било ясно по повод нито на предписването, нито на отпущането на лекарствени артикули.

От 16 октомври 2023 година изписването на предписания за антибиотици и за медикаменти за лекуване на диабет се прави единствено по електронен път.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР