Нисковъглехидратна диета може да помогне да бъде предотвратен диабет тип

...
Нисковъглехидратна диета може да помогне да бъде предотвратен диабет тип
Коментари Харесай

Намаляването на въглехидратите може да помогне за предотвратяване на диабет

Нисковъглехидратна диета може да помогне да бъде предотвратен диабет вид 2, като се понижи равнището на кръвната захар при хора, които не одобряват медикаменти, както и при застрашените да развият заболяването, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

Подобен метод на хранене понижава хемоглобин А1с - маркер за равнища на кръвната захар, при хора с диабет вид 2 най-малко колкото диетата с малко мазнини, откриха учени от университета в Тулейн. Резултатите от проучването са оповестени в мрежата на Списанието на Американската здравна асоциация (JAMA).

Макар и лекарите постоянно да предлагат нисковъглехидратни диети на пациенти с диабет, до момента нямаше данни до каква степен те действително оказват въздействие върху кръвната захар на заболели хора или на такива в преддиабетно положение, които не одобряват медикаменти. 

Нискокалоричните диети нормално са с повече протеини и някои зеленчуци без скорбяла, като се лимитира потреблението на зърнени и бобови храни, самун, сладкиши, макаронени произведения, плодовете. Примери за зеленчуци без скорбяла са броколи, патладжани, гъби, тиквички. 

Според американските рекомендации за здравословно хранене на въглехидратите се падат 45 до 65 % от общите дневни калории. 

При нискокалоричните диети дневната граница е 20 до 60 грама - към 80 до 240 калории.

В проучването на екипа от университета на Тулейн през първите три месеца дажбата е била по-малко от 40 грама въглехидрати на ден, а по-късно до шестия - по-малко от 60 грама. 

В проучването са взели участие 150 души на възраст сред 40 и 70 години с равнища на кръвната захар от преддиабетно положение до диабет, само че без потреблението на лекарства, написа Българска телеграфна агенция. След шест месеца хемоглобин А1с на хората в групата на малко въглехидрати е понижен повече спрямо този на участниците, които траяли нормалното си хранене. 

Мазнините били почти половината от калориите в храната на групата на нисковъглехидратна диета, само че най-вече здравословни - мононенаситени и полиненаситени, като  тезив зехтина и ядките. 

Хората от първата група съумели също и да отслабнат. 

Учените предлагат нисковъглехидратната диета, изключително за хората с преддиабетно положение.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР