Ниското самочувствие може да се изрази по много начини и

...
Ниското самочувствие може да се изрази по много начини и
Коментари Харесай

Ниско самочувствие: 6 признака, че имате такова

Ниското самочувствие може да се изрази по доста способи и да бъде друго от човек на човек. Признаците биват повече или по-малко интензивни в взаимозависимост от индивида и събитията. Например, при положение на неуспех или травматични събития, то нормално е ниско за известно време, само че се връща към естественото, когато се преодолее случилото се. Ето и кои са признаците, че сте човек с незадоволително самочувствие:

1. Разпитвате какво споделят другите за вас

Показател за ниско самочувствие е да подлагате на подозрение възприятията, думите и дейностите на другите хора по отношение на вас. Това, което другите вършат и споделят, ви предизвиква неустановеност.

Няма подозрение, че всички обичаме да се усещаме обичани и разбирани. Хората с ниско самочувствие обаче са склонни да се съмняват в това, което другите споделят или вършат. Те считат, че има нещо съмнително зад благите думи или признателността.

2. Винаги сте в защита

Фокусирането върху самозащитата и това да бъдете постоянно в отбранителна позиция е различен симптом за ниско самочувствие. Несигурността и неналичието на доверие във вас ви държат в положение на неоправдана паника. Това освен покачва равнищата ви на стрес, само че и ви пречи да бъдете справедливи по отношение на протичащото се към вас.

Отбранителната позиция не ви разрешава ясно да разберете какво ви споделят или ви питат хората и ви кара да се чувствате несигурни какво мислят. Освен това генерира положение на боязън и горест, което не ви разрешава да се наслаждавате на това, което ви заобикаля. 

3. Опитвате се да избегнете спора, като се преструвате, че всичко е наред

Може да се случи да желаете да избегнете спор и с цел да го извършите, да се преструвате, че всичко е наред. Тоест, вместо да отбраните нещо заслужено или нещо, което ви устройва или ви интересува, от време на време предпочитате да се откажете, за да избегнете проблеми.

Страхът, че другите ще се ядосат или че ще ви гледат отвисоко, тъй като защитавате мнението си или изисквате това, което е значимо за вас, ви кара да приемете това, което ви споделят, или да се съгласите да ги извършите щастливи. И в този развой чувството, че вашето мнение няма значение или че това, което желаете, не интересува никого, се ускорява.

4. Сравнявате се с всички, даже и да няма какво да сравнявате

Навикът да се сравняваш с всички е различен симптом за ниско самочувствие. Нещо повече, тези хора го вършат, макар че няма какво да съпоставят. Вследствие на това освен се намалява самочувствието, само че се появяват усеща като злоба, чувство за закъснение или даже за жертва на неправда. Всичко това единствено подкопава любовта към себе си от ден на ден и повече.

5. Смятате достиженията си за въпрос на шанс

Вярно е, че доста от нещата, които реализираме, могат да се дължат на добър шанс, най-малко частично, само че не всичко е въпрос на шанс. Умението да се възползвате от опциите си е от значително значение, с цел да превърнете този шанс в достижение.

6. Чувствате се самотни

Друг от признаците на ниско самочувствие е, че избягвате обществени контакти. Това е по този начин, тъй като не си вярвате по време на взаимоотношение и се чувствате несъответстващи. Когато вашето самочувствие не е високо, смятате, че нямате какво да предложите на другите, затова избягвате обществени срещи.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР