Нискобюджетната компания "Уизер" (Wizz Аir) преустановява от полетите между София

...
Нискобюджетната компания "Уизер" (Wizz Аir) преустановява от полетите между София
Коментари Харесай

Wizz Аir спира полетите между София и Варна от октомври


Нискобюджетната компания "Уизер " (Wizz Аir) прекратява от полетите сред София и Варна от 27 октомври. Новината беше доказана както от самолетната компания, по този начин и от сдружението "Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ", концесионер на летищата във Варна и Бургас.
"Уизер " хвърча по линията София - Варна до 2010 година, след което приключи полетите, с цел да ги възвърне още веднъж през март 2017 година
"Ние непрестанно следим заетостта на маршрутите си и в случай че е належащо, разпределяме избрани потенциали по други, по-популярни линии ", гласи отговорът, който от компанията дадоха на въпроса каква е повода за прекратяването на летателната им стратегия от София до Северното Черноморие.
Макар че информацията за прекратяването на полетите пристигна изненадващо, от варненското летище дадоха отговор, че "още през юли т.г. "Уизер " обществено са комуникирали, че усъвършенстват графика си за София и Варна през зимния сезон ". Пак тогава от нискобюджетния авиопревозвач са уведомили концесионера на Летище Варна, че краткотрайно, още веднъж за зимния сезон, ще бъдат прекратени полетите от Варна до Милано Бергамо и Тел Авив. Тези полети ще бъдат изпълнявани единствено през лято.

Алтернативите

До момента "Уизер " обслужваше линията София – Варна с един полет на ден и по този начин отиване и връщане в еднакъв ден беше невероятно, само че при пазаруване на двупосочен билет с ранна резервация цената на полета започваше от 70 лева (по 34.99 лева в едната посока). На тази цена могат да бъдат купени сега и билетите за последните полети на самолетната компания в края на октомври.
При неналичието на бърза пътна връзка сред София и Варна, амортизирания и муден жп превоз и седемчасовото пътешестване с рейс, въпреки и на цена от към 50 лева в двете направления, полетите на "Уизер " бяха без конкуренция като съответствие цена, качество и скорост на напредването. От края на октомври обаче те стопират, а все още концепция за възобновяването им за идващия летен сезон няма.

Три благоприятни условия

Според отговора на въпроси, изпратени до "Уизер ", "обичайната процедура на самолетната компания е автоматизирано да осведоми всички наранени пасажери посредством персонализиран имейл за настъпилите промени и техните благоприятни условия ". Така, макар, че публично известие за преустановяване на полетите и до този миг не е оповестено на формалната страница на компанията в интернет, пасажерите с резервации, наранени от смяната, са известени, че имат три благоприятни условия. Те са да изберат различен полет от графика на "Уизер ", да им бъде напълно възобновена платената сума или да получат 120% от първичната платената цена в своя WIZZ акаунт, които ще употребяват за бъдещи резервации.

Конкурентът

Освен "Уизер " сред София и Варна сега с три полета на ден лети и националният транспортьор "България ер " - сдружение от групата "Химимпорт " - свързвани с варненската икономическа група от предишното ТИМ. Цените, които самолетната компания предлага през уеб страницата си за пътешестване през последната седмица на октомври, стартират от 56 лева при включен единствено един ръчен багаж. Същите цени "България ер " резервира и за месеците ноември и декември, когато към този момент ще е без конкуренция.
По данни на "Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт " - смесено сдружение сред немската Fraport и групата "Химимпорт ", през м.г. двата авиопревозвача са превозили сред София и Варна над 249 хиляди идващи и заминаващи пасажери. Само от януари до август т.г. в двете направления по същия маршрут са летели над 195 хиляди пасажери.
От "Уизер " осведомиха, че потенциалът им за тези полети през 2017 година е бил близо 103 хиляди места, до момента в който от януари до август 2018 година той е намалял до към 86 хиляди места. Броят на превозените пасажери и коефициентът на натоварване обаче остава поверителна информация на компанията.

Големите очаквания

В средата на лятото м.г. "Уизер " откри втората си база у нас във Варна, като разгласи, че ще обслужва 8 целогодишни дестинации със самолета Airbus А320, основан там. "Направената от нас инвестиция възлиза на над 99 млн. $, сподели тогава сподели Оуен Джонс, корпоративен шеф на унгарския транспортьор. Общо 333 хиляди места в нашите самолети са към този момент в продажба, като планираме още през идната година напредък от 11% ". Обявените в средата на м.г. полети бяха да Ларнака, Дортмунд, Айндховен, Лондон, Милано, Тел Авив, Мюнхен, както и до Летище София. Днес обаче от компанията потвърдиха, че дружно с последния ще бъдат прекратени и полетите до Милано (Бергамо) и Тел Авив.

Една пропаднала концепция

В края на януари 2017 година сдружението "Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт " предложи да бъде основан районен фонд за развиване на въздушните връзки от и до летище Варна по сходство на този, който преди време функционираше в Пловдив. Неговата цел беше да удължи летния сезон и да обезпечи туристически поток в района и отвън сезона.
Според предварителните планове, направени от "Фрапорт туин остарял еърпорт мениджмънт ", единствено една нова целогодишна въздушна линия до Варна би довела по Северното Черноморие към 60 хиляди пасажери годишно. Финансовата поддръжка, нужна за 4 полета седмично в продължение на една година, трябваше да е в границите на 150 – 200 хиляди евро. Това значи, че в случай че трите морски общини – Варна, Балчик и Каварна, отделяха по 20% от приходите си от туристическия налог, акумулираните средства за една година щяха да са към 500 хиляди евро, задоволителни за "дотирането " на 3-4 нови въздушни линии.
Фондът трябваше да обезпечи финансова поддръжка за поддържането точно на постоянни въздушни линии от и до летище Варна отвън дейния летен сезон – от 1 октомври до 31 май, като този до София, който сега самолетната компания закрива заради нерентабилност.
Писмо с такова наличие беше изпратено до кмета на Варна Иван Портних и ръководителя на общинския съвет в града Тодор Балабанов. То трябваше да бъде прегледано от общинския съвет в града, само че това по този начин и не се случи. Същите писма бяха изпратени и до кметовете на Балчик и Каварна, само че и там резултатът беше същият. На въпроси на "Капитал " от двете общини дадоха отговор, че не са подхванали нищо по предлагането, защото е нямало реакция от страна на Варна - водещата община в региона./dnevnik.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР