Ниските цени на петрола вредят на икономиката на Русия повече,

...
Ниските цени на петрола вредят на икономиката на Русия повече,
Коментари Харесай

Ниските цени на петрола нанасят повече щети на руската икономика, отколкото санкциите

Ниските цени на петрола вредят на стопанската система на Русия повече, в сравнение с глобите, считат от Международния валутен фонд.

Санкциите, наложени от Съединени американски щати от западните страни, са забавили растежа на стопанската система със приблизително 0,2 процентни пункта сред 2014 и 2018 година, или един трилион рубли ($15 милиарда). От друга страна, сривът на петрола е намалил растежа на брутния вътрешен артикул със приблизително 0,65 процентни пункта ($48,75 милиарда) годишно за същия интервал, сочат данните на МВФ.

Рестриктивната парична политика и строгата фискална такава са забавили растежа с още 0,2 прочие п и 0,1 прочие п надлежно.

За интервала сред 2014 и 2018 година Брутният вътрешен продукт на Русия е повишен с едвам 2,5 %. При неналичието на наказания този напредък щеше да е 3,5%, а в случай че всички изброени нагоре фактори не бяха налице, експанзията щеше да е 5,9%.

Руските анализатори обаче считат, че глобите са нанесли по-тежки вреди. " По наше мнение, резултатът на глобите е по-голям: приблизително по 0,3-0,4 прочие п. годишно, или към 1,5 прочие п за целия интервал ", споделя Евсей Гурвич, шеф на Economic Expert Group.

Наталия Акиндинова, диркетор на Higher School of Economics Center of Development Institute, показва, че в началото глобите са имали максимален резултат върху растежа на съветската стопанска система, само че последователно страната се е приспособила.

Междувременно излседване на Gaidar Institute for Economic Policy, представено от ТАСС, демонстрира, че 20 % от руснаците се опасяват за работното си място. Проучаването е осъществено през 2018 година Най-големи опасения имат тези, които имат по-ниска подготовка.

Проучването демонстрира още, че пазарът на труда в Русия се е свил с 800 000 души за година до края на март 2019 година Общият брой на руснаците в работоспособна възраст е 75 милиона. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР