Ниските дози ботулинов токсин, или ботокс, се считат за безопасни

...
Ниските дози ботулинов токсин, или ботокс, се считат за безопасни
Коментари Харесай

Най-честите странични ефекти от ботокса по лицето


Ниските дози ботулинов токсин, или ботокс, се смятат за безвредни за приложение за козметични и разкрасителни процедури . На тази база ботоксът набира от ден на ден известност, като възможните странични резултати от приложението му постоянно се премебрегват. Въпреки това те би трябвало да се знаят.

Ботоксът работи върху мускулите и нервните окончания. Блокира изпращането на сигнали от нервите към мускулните нишки, водещи до съкращението им. Така оказва помощ за изглаждане на кожата и прикриване на бръчки, фини линии и други кожни недостатъци , провокирани от несъразмерната интензивност на някои лицеви мускули. И въпреки всичко, позитивното въздействие на ботокса идва със своята цена, изразяваща се в риск от някои нежелани последици.

Болки и оток на кожата
Това е допустимо най-лекото и кратковременно следствие от инжектирането на ботокс. Появява се като естествена имунна реакция и рядко има съществени последици.

Увисване на клепача или деформиране на усмивката
Най-често ботокс се слага като средство за заглаждане на бръчките към очите или за оформяне на устните. В тези случаи обаче постоянно се случва резултатът да бъде противопоставен. Макар и рядко тези последици за клепачите и устните са налице. Те са резултат от разнасянето на ботокса под кожата и засягането на прилежащи на приложението му зони. Затова най-малко няколко часа след слагане на ботокс физическото напъване и разтъркванията на кожата в зоната на инжекцията е нежелателно.

Мускулна уязвимост
Най-сериозното отрицателно следствие от ботокса е отслабването, а в някои случаи и цялостната парализа на някои лицеви мускули . В взаимозависимост от инжектираната доза, интензивността на мускулите може да е понижена за интервал от няколко дни до няколко месеца. Допълнителна заплаха идва от опцията на ботулиновия токсин да се разнася посредством кръвта и да засегне и други мускулни групи, заположени към зоната на инжекцията.

Свързани публикации.. Ботокс за коса – защо се ползва? 0 Хиалуронова киселина – настоящият шлагер срещу бръчки 0 Терапията с ботулинов токсин и бръчките на лицето 0

Нерядко общата картина след слагане на ботокс на лицето прилича грипна симптоматика с главоболие, течащ нос и възпалено гърло. Тези недоволства са резултат от имуннния отговор, който естествено се отключва след инжектиране на въпреки и ниски дози от токсина. Симптоматиката нормално изчезва в границите на няколко дни.

Рискът от странични резултати след слагане на ботокс на лицето изисква процедурата да се прави единствено от експерт и при подобаващи стерилни условия.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР