Нищо сложно не се изисква. Просто е нужно държавата да

...
Нищо сложно не се изисква. Просто е нужно държавата да
Коментари Харесай

Защо търгът за Армията е от стратегическо значение за БГ футбол и важно за цяла България

Нищо комплицирано не се изисква. Просто е нужно страната да следи за спазването на разпоредбите и законите. Ако Красен Кралев извърши обещанието си, ще си подсигурява умерено ръководство и ще даде явен знак, че има политическа воля измежду ръководещите.

Започвам с думите на министъра на спорта Красен Кралев, тъй като ми направиха мощно усещане: " Категоричен съм, че ще има един клуб, който ще стопанисва " Армията " и Панчарево. Решението е сложно, би трябвало да се изпълнят доста неща - с изключение на чисто спортните критерии, би трябвало да имаш и обезпечени средства, с които да реконструираш стадиона. В закона не разделяме на професионален или аматьорски клуб. Не това е значимото.

Има други критерии, които демонстрират размера на клуба и мащаба на дейностите, финансови наличия, желанието за вложения и прочие ".

Чудно за какво изявлението на Кралев като че ли мина сред капките и страхливо се отрази. Даже се появиха мнения, че той още веднъж доста приказва, само че нищо не споделя. По мой спомен това е най-силното му и свястно изявление. Той насочи явен знак, че този път няма да се вършат взаимни отстъпки и прецизно ще се съблюдава законът.

До тук добре - на приказки звучи прелестно. Кралев да не се сърди, само че думите му не вдъхват доста доверие, след подаръка, който преди време направи. Той за малко не си заплати за грешката, която не остана незабелязана, защото е обществена загадка, че бе на кантар да не бъде определен за повторно за министър.

Затова този път е длъжен да съблюдава мъжката си дума. Така прави спортистът и държавен рекордьор по лека атлетика, какъвто е бил Кралев. Състезател с воля и темперамент, който постоянно би трябвало да пази личната си чест и тази на България. Не се изисква нищо кой знае какъв брой комплицирано. Просто би трябвало да се съблюдава законът, разпоредбите и наложените критерии.

Пред закона всички би трябвало да са равни. Няма смисъл от още взаимни отстъпки, защото един подобен неизбежно води до идващ и настава цялостна неразбория. Нека да свалим картите.

Има два клуба, които ще се борят за " Армията " и Панчарево. Единият е симбиоза сред Чавдар Етрополе и Литекс с име ЦСКА-София, който бе позволен да играе непосредствено в Първа лига мачовете си на " Армията ". Другият - ЦСКА 1948, който потегли от най-ниското равнище на родния футбол. И двата претендират, че са ЦСКА, само че в последна сметка нито единият към момента не трябва да има сходни искания.

Затова всеки, който бута в едната или другата посока за базите, ще навреди. И с цел да бъде всичко по разпоредбите, един от критериите наложително би трябвало да е даване на банкова гаранция. Само по този метод парите сигурно ще отидат за реновирането на " Армията ". Стига операции за свършена работа с някакви частични поправки и кръпки. Нали виждаме какво съставлява " аленият " храм - цялостна руина.

ЦСКА и стотиците хиляди почитатели на огромния " армейски " клуб заслужават доста повече. Защото последователите и в този миг демонстрират, че обичат ЦСКА. Всички тези, които вървят на " Армията " и в провинцията, не са почитатели на ЦСКА-София, а на достоверния клуб, който е оставил трайна диря в България и Европа. И различен клуб да играе с " червени " фланелки и на " Армията ", също би получил сходна поддръжка.

Феновете на ЦСКА не могат да си показват футбол без обичания им тим. Не могат да си показват, че ще нарушат навика си в събота или неделя да отидат на мач на клуба, който са подкрепяли още от деца. Не могат да си показват, че ще бъдат лишени от позитивните страсти, които изпитват, когато ЦСКА побеждава и от яростта, когато техният отбор губи. Радват се, подскачат, пеят песни, беснеят, псуват и хулят. При загуба не знаят къде се намират и се заканват, че повече няма да стъпят на стадиона, само че бързо им минава и още на идващия мач отново са на стадиона. Защото обичат и милеят за ЦСКА.

Това не ги прави наивници. Бъдете сигурни, че заемът на доверие ще се изчерпа, в случай че не се вземе вярно и дълготрайно решение за развиването на клуба. Рано или късно ще потърсят сметка на управителните държавни фактори и целият им яд ще се изсипе в вярната посока. Ще попитат за какво ЦСКА няма нов стадион и съвременна база като останалите клубове. Не може цялостен живот да го караш с операции. Истината постоянно лъсва.

Именно заради тази причина управителните фактори в страната са длъжни да показват воля и темперамент и да вземат вярното решение за развиването на ЦСКА. Оставете фойерверките, които краткотрайно замазват очите на ентусиастите. " Армията " би трябвало да бъде предоставена на този ЦСКА, който има опцията на построи съвременен и удобен стадион. На хора с нужния капацитет и запаси да върнат ЦСКА на огромната сцена. Без значение по какъв начин се споделят. ЦСКА е над всички.

Гаранцията за крупна инвестиция за базите е наложителна, тъй като напоследък се наслушахме на какви ли не обещания. Ако няма банкова гаранция, стадионът още веднъж ще тъне в бедност и ще ни втръсне от каузи и съдилища. Цяла България следи изкъсо този проблем и този път няма да има амнистия. Не мислете, че българите са глупави хора. Това че огромна част от нашите сънародници не са дейни, не значи, че не се интересуват от развиването и не виждат какво се случва с базите на ЦСКА. Те проучват, разсъждават и изричат своя избор на изборите.

Казусът с базите на ЦСКА не е позволен към този момент близо 30 години и в случай че Кралев го направи по легален метод, ще заслужи министерски пост в идващите години. Длъжен е да работи без да се преценява с група почитатели, които се пробват да оказват напън. Независимо дали са доближени до ЦСКА-София или ЦСКА 1948. Няколко индивида не могат да бъдат фактор. Масата " червени " ентусиасти желаят мощен ЦСКА и са подготвени да одобряват всеки, който може да върне " алените " там, където им е мястото.

Предстоящото решение е стратегическо за българския спорт и цяла България. При легален, чист и транспарантен търг, ръководещите ще покажат, че имат предпочитание, мощ и воля да постановат закона на Република България. Направят ли го във футбола, за какво пък да не го сторят и във всички браншове от българската стопанска система.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР