Нищо от територията на България и Румъния не заплашва Русия.

...
Нищо от територията на България и Румъния не заплашва Русия.
Коментари Харесай

Ген. Съби Събев: Нищо от България и Румъния не заплашва Русия

Нищо от територията на България и Румъния не заплашва Русия. Това сподели пред Радио „ Фокус “ ген. Съби Събев, първият народен боен представител на България в основната квартира на НАТО в Брюксел, дълготраен отговарящ за стратегическото обмисляне и разработка на военни концепции, тактики и доктрини в Българската войска. Ген. Събев разяснява изразената паника от представителя на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, че в България и Румъния се разполагат нападателни оръжия, организират се и учения, на които се създават сюжети за удари по територията на страната.

„ Нищо изключително не може да разтревожи Русия от България и Румъния, противоположното е по-вярно. Тези обвинявания и опасения, които Мария Захарова показва във връзка с България и Румъния са действително наши опасения по отношение на Русия. По всяка възможност те са повлияни от отчета на експертната група на НАТО по самодейността „ НАТО 2030 “. НАТО има намерение да усили наличието и ученията в Черно море, само че има задоволително обществена информация, която потвърждава безапелационно доста по-голямата интензивност на Русия в Черно море и Южния боен окръг. Съвсем неотдавна, в края на месец септември, приключи огромното стратегическо обучение на Южния боен окръг на Русия с присъединяване на повече от 80 000 души. Това демонстрира, че фактически Русия организира доста дейна подготвителна военна активност, в това число и в Черно море. И когато вършим това изявление, би трябвало да се знае, че съветският черноморски флот е изведен в Черно море и организира обучение. Кому е нужна тази милитаризация би следвало да се насочи въпрос към Мария Захарова, а не да се насочат обвинявания към България и Румъния. Нищо от територията на България и Румъния не заплашва Русия. Може би имат известни опасения от по-честото посещаване на натовски кораби в Черно море, само че това е в осъществяване на две начинания по увеличаване задържащия капацитет в нашия район по отношение на Русия – американската самодейност и самодейността на НАТО за приспособено предно наличие, нищо повече “, изясни специалистът.

Ген. Събев добави, че няма проекти за разполагане на нападателни оръжия на територията на България и Румъния.

„ Румъния укрепва защитата си, същото би трябвало да направи и България, тъй като милитаризацията на Крим и мощно нарасналите качества на черноморския флот са същинската опасност за мира и стабилността в Черно море, а не това, че в България и Румъния се натрупва подобен капацитет. Неоснователни са тези опасения и още повече обвинявания към България, Румъния и НАТО като цяло “, изясни ген. Съби Събев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР