Нищо не пожелава Добро утро така, както прясно извадени от

...
Нищо не пожелава Добро утро така, както прясно извадени от
Коментари Харесай

Козуначени кифли с аромат на портокал и локум

Нищо не пожелава Добро утро по този начин, както прясно извадени от фурната козуначени кифли

Необходими Продукти

● яйца - 5 бр.
● захар - 340 г
● прясно мляко - 300 мл
● ванилия - 1 ампула или прахче
● портокалова кора - настъргана кората от 1 портокал
● портокалов сок - 4 ч.л
● брашно - към 1.1 кг
● сол - 1 щипка
● суха квас - 11 г
● масло - 90 г
● олио - 70 мл.
● жълтъци - 1 бр. +2 с.л прясно мляко
● захар - за поръсване
● локум - 3 1/2 кутии
● олио - за намазване на плота

Начин на подготвяне

Изкарваме продуктите на стайна температура. Пресяваме брашното в тавичка. Вътре слагаме сухата квас. После прибавяме щипка сол. Разбиваме яйцата с вилица в купа. Добавяме и захарта вътре и още веднъж разрушаваме.

Правим си кладенче и в него слагаме яйчено-захарната примес. Настъргваме кора на един портокал и я прибавяме и нея в брашното дружно с свеж портокалов сок. Прибавяме ванилията. Затопляме леко прясното мляко и го слагаме също в брашното.

С ръка започваме да разбъркваме. Смесваме мекото масло и олиото и го прибавяме на части до момента в който замесваме тестото. Омесваме хубаво меко тесто. Намазваме огромна купа или тавичка с олио и го слагаме вътре да втаса на топло. Втасва до удвояване на размера.

Намазваме плота с олио и го замесваме отново. Делим тестото на 4 елементи. От всяка оформяме топка. Разточваме всяка и режем на дванадесет триъгълника. Отваряме си кутиите локум. От две огромни локумчета си оформяме три равни по величина елементи. Разтягаме по този начин завършените елементи с ръце, като разтегнати фитили.

В основата на всеки слагаме по 2/3 от едно разтегнато с ръце локумче. Навиваме кифлите и краищата ги подвиваме във вътрешността, да ни се получат нещо като виенски кифлички. Оформят се пет елементи в кифлата. Така навиваме всички и ги подреждаме в тава с хартия за печене на разстояние.

Оставяме ги да втасат на топло, само че единствено първата тава, тъй като до момента в който вършим другите те сами си втасват. Излизат 3 тави. Разбиваме жълтъка с прясното мляко и мажем от горната страна козуначените кифли. Поръсваме със захар и печем на 180 градуса до подготвеност. Да ви е сладко!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР