Нищо не може да разклати зърното на големите производители в

...
Коментари Харесай

Топ 30 на зърнопроизводителите: Зърно на върха

Нищо не може да разклати зърното на огромните производители в България. Нито суша, нито пандемия поради рисков вирус, довела до логистични блокади и обществени катаклизми. Нито двете в комплект. Това демонстрират резултатите на най-големите компании за миналата 2020 година Зърнопроизводството освен не се повлия, само че и годината се оказа мощно рентабилна за огромните компании в бранша.

Земеделието в страната остава все по този начин мощно фокусирано точно върху зърнопроизводството и съсредоточено в ръцете на няколко едри притежатели и арендатори на земя и производители и търговци на пшеница, царевица, слънчоглед. Всички това е по този начин и с помощта на годишните огромни дотации, които са по 3 милиарда лева на година.
Годината на облагата
Изминалата 2020 година беше една от най-сушавите от доста години насам, главно в Североизточна и Източна България. Това докара до доста по-ниска годишна продукция - с 20% спрямо миналата година. Намаленият рандеман предстоящо увеличи цените, а това се усети най-силно при олиото.

Така макар по-ниските добиви приходите на 30-те най-големи компании в зърнопроизводството порастват с близо 100 млн. лева и към този момент са близо 800 млн. лева, като от групата дребна част от фирмите имат спад на оборотите. Видимо се усилва и облагата, като изключенията са единични.

Очакванията са тази година да е още по-силна както във връзка с пшеницата и царевицата като годишна продукция, по този начин и при цените, за които въпреки и по-ниски няма очакване да се срутен, движени както от инфлацията, по този начин и от цените на горивата и торовете.
Автор: Капитал Най-големите
Лидер в класацията е " Златия агро ", благосъстоятелност на Кирил Иванов. Компанията има доходи 88 млн. лева, а облагата й за 2020 година скача двойно - от 12.2 млн. лева на 24.4 млн. лева Компанията, записана в град Вълчедръм, е и най-големият производители в Северозападна България. Това е зърнопроизводителят, който единично получава земеделска дотация в България - по 6-7 млн. лева годишно. Няма обществена информация какъв брой земи обработва, само че се счита, че става дума за над 100 хиляди дка в Северна България, главната част от тях под аренда и наем. В салдото на " Златия агро " притежаваната земя е оценена на 62 млн. лева Иванов е притежател и на монтанската АСМ, занимаваща се с търговия със зърно, торове, семена и препарати.
Земеделие и бизнес Топ 100 на най-големите компании от бранш селско стопанство
На второ място в класацията на най-големите зърнопроизводители със 74.4 млн. лева е " Сортови семена - Вардим ". Тя също удвоява облагата си, като от 6.8 млн. лева става 14.7 млн. лева Дружеството е част от групата на най-големия адресат на евросубсидии " Октопод инвест холдинг " на Светлозар Дичевски.

В топ 10 има още няколко компании от групата му. Такава е " Агро - Светлозар Дичевски ", която се намира на идната, трета, позиция с доходи 47.7 млн. лева и доста усъвършенстване на финансовия резултат. Следват " Ресен " под номер пет, Едноличен търговец " Деси - Светла Симеонова " под номер шест и " Троя авто ", намиращо се на осма позиция в класацията - всички те също от групата на Дичевски.

През 2020 година пет негови сдружения са усвоили над 25 млн. лева " Октопод холдинг " през годините обработва сред 900 и 1 млн. дка земя - лична и наета. Холдингът държи на концесия две дунавски пристанища - Оряхово и Сомовит, има и маслобойна в Разградско, автопарк от над 100 товарни коли и влекачи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР