Нищо не може да бъде потвърдено със сигурност.Така може да

...
Нищо не може да бъде потвърдено със сигурност.Така може да
Коментари Харесай

Взрив за Гешев, заложен от "зъл гений": въпроси и разминавания между институциите

Нищо не може да бъде доказано сигурно.

Така може да бъде систематизирано какво се знае и какво не ден след с конвой от Националната работа за защита. Макар че министерството на вътрешните работи и Националната следствена работа оповестиха, че следствието е в напреднал стадий, а служебният вътрешен министър Иван Демерджиев сподели, че по случая към този момент има обвинени - в изявленията на другите публични лица има разминавания, а новите обявени детайлности внесоха още неясноти. Други обявявани като сигурни обстоятелства започнаха да бъдат опровергавани.

Самият Гешев не е правил публични изказвания и не се е появявал обществено, само че часове след гърмежа бе представен от уеб страниците " Епицентър " и ПИК, в които разяснява, че е сменил колите в последния миг и се тормози за децата си. Ден по-късно в къса обява в профила си в " Туитър " благодари за поддръжката от всички прокурори.

По случая незабавно беше формираното наказателно произвеждане по глава Първа от Наказателния кодекс - за терористичен акт. В деня на гърмежа, 1 май, Министерство на вътрешните работи дефинира случилото се като " случай ", а Националната следствена работа и прокуратурата го нарекоха " атентат " и " посягане против държавността ", осъществен от " злобен талант ". Президентът Румен Радев сподели, че в тази ситуация става въпрос за посягане против българска институция.

" Достатъчно съществено е това деяние и целият запас на страната сега е впрегнат да противодейства оптимално дейно, да се стигне до причинителите и до поръчителите на това деяние ", разяснява Демерджиев на брифинг след среща при премиера.

Коментари в обществените мрежи, както и политически изявления и такива на специалисти продължиха скептицизма към сериозността на гърмежа и го дефинират като " инсценировка ", " спектакъл " и " режисура ". Експерти разясняват и провалите на едни от дребното фотоси, които бяха публикувани от мястото на гърмежа като са на мнение, че задачата не е била ликвидиране, а заплашване.

Между в началото оповестеното и информацията от институциите ден по-късно към този момент има разминавания - Сарафов първо разгласи, че Гешев е пътувал със фамилията си, както и че гърмежът е бил с 3 кг. тротилов еквивалент. Ден по-късно от прокуратурата и следствието отхвърлиха да отговорят на въпроса кой е пътувал в автомобила с Гешев с обяснението " да не се навлиза в персоналното му пространство ", а следователи показаха, че силата на гърмежа и съставът на веществата занапред ще бъдат обект на експертиза, оценка и разбор.
Служебният министър на вътрешните работи изясни, че към този момент има обвинени, само че от Националното разследване по-късно обявиха, че не знаят, а от прокуратурата споделиха, че в наказателния развой няма фигура " обвинен ".
Еднозначен отговор на всички тези разминавания и въпроси би могъл да пристигна от съда, пред който да бъде потвърдено без подозрение по какъв метод е квалифициран гърмежът, по какъв начин е задействано устройството, каква е била задачата му както и кои са причинителите и поръчителите при възможна неоправдателна присъда. До тогава обаче следствието би трябвало да си свърши работата и да ревизира всички вероятни версии и да почисти разминаванията.

" Дневник " обобщава всичко известно досега и въпросите, които нямат формален или явен отговор от институциите.

Маршрутът, по който се е движил кортежът

В понеделник (1 май) основният прокурор е пътувал с конвой от коли на Националната работа за защита (НСО), минавал е по пътя сред Самоков и село Ковачевци в посока София, когато в 11:45 ч. в избухнало взривно устройство, сложено край пътя до местността " Ярема ". При гърмежа няма съществено потърпевши - нито от кортежа на Гешев, нито в колите, пътували пред и зад него, както и в противоположна посока. В първите часове бе обявено, че леко е потърпевш един от чиновниците на НСО, само че по-късно информацията бе опровергана. На 2 май министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев още веднъж изясни, че няма потърпевши.

Според информация на Българска национална телевизия от 1 май основният прокурор е трябвало да пътува за Турция, само че преди да замине е решил да отиде на среща с младши прокурори в региона на Самоков. Няма публична информация дали това е по този начин, дали Гешев се е срещнал с прокурорите в Самоков, както и каква е била задачата на срещата, за какво се е провела в формален почивен ден и кой е участвал на нея.

" 24 часа ", базирайки се на свои източници, заяви и за втори гърмеж подложен по маршрута на Гешев към Турция без разяснения къде. Ден след гърмежа, пред Българска национална телевизия зам.-шефът на следствието Ясен Тодоров нито удостовери, нито отхвърли информацията, че е открито второ взривно устройство. Борислав Сарафов обаче отхвърли информацията за втори гърмеж, а други институции не са коментирали.

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев уточни ден след гърмежа, че на този стадий нямало данни за приключване на информация за маршрута на кортежа на основния прокурор, само че към момента това се проверявало. По думите му е имало доста разновидности да се наблюдава маршрутът на автомобила. Коментарът му бе във връзка версията, че е имало опция чиновници на НСО да са подали информация към причинителите за маршрута на кортежа.

Маршрутът, по който се движат хора, охранявани от НСО обаче не постоянно е авансово прочут и на екипа от дежурни чиновници, разясниха пред " Дневник " настоящи чиновници, които изрично отхвърлят тази опция, защото не биха сложили в риск живота и здравето както на охраняемо лице, какъвто е Гешев, по този начин и на личните си сътрудници.

 Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изясни, че по случая към този момент има обвинени, само че отхвърли да даде спомагателна информация.
© Велко Ангелов

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев изясни, че по случая към този момент има обвинени, само че отхвърли да даде спомагателна информация.

" Колко души са знаели за марштрута на Гешев ще се разбере в края на следствието ", разяснява представителят на Националната следствена работа Мариан Маринов. Въпросите по кое време и по какъв начин е било решено той да пътува тъкмо по този маршрут също нямат формален отговор, а са от значително значение за отговора на други основни въпроси - какъв брой време са имали причинителите за подготовка и реакция и за какъв брой време е било планувано и сложено взривното устройство.

Няма формален коментар и за изказванието на Гешев, че е сменил колите в последния миг - за какво и по чие решение се е случило това.

Какво се знае за гърмежа?

Взривът, избухнал до автомобила на основния прокурор, е бил с най-малко 3 кг тротилов еквивалент и с голям брой осколки, сачми с размера на човешки нокът, които съвсем са прерязали дърво на пътя - това заяви Борислав Сарафов часове след случая. Той се базира на думите на очевидци, съгласно които огненият дирек е било 4-5 м висок, а образувалият се кратер е с дълбочина 30-40 см и диаметър 3 м в непосредствена непосредственост до пътното платно. " Взривът има ясна устременост към пътя, към преминаващите коли и е на огромен завой, където скоростта би трябвало да бъде понижена ", изясни Сарафов.

Допълни, че силата на гърмежа е била такава, че е преместила автомобила от кортежа. Ден по-късно той сподели, че гърмежът е поразил предния десен калник на автомобила.

" Бомбата е била самоделно приготвена. Това демонстрират първите резултати от експертизата на химическия му състав ", съобщи сутринта на 2 май Борислав Сарафов. " Видът - става дума за взривно вещество, което е самоделно направено, не е фабрично, което да е разполагаем в армията или създадено в някои от нашите оръжейни фабрики ", акцентира Сарафов. Той изясни и че бомбата е била задействана електронно, само че по думите му, на място е стоял човек, който е имал " образен контакт " с пътя, с цел да управлява обстановката.

 Зам.-главният прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов уточни, че в огледа е взел участие специалист по антитероризъм от Израел.
© Юлия Лазарова

Зам.-главният прокурор и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов уточни, че в огледа е взел участие специалист по антитероризъм от Израел.

След приключването на огледа на мястото на гърмежа, няколко часа след изказването на Сарафов, в 15 ч. на 2 май, представителят на националното разследване изясни, че е назначена " техническо-взривна експертиза, която ще отговори на въпросите за типа на гърмежа, по какъв начин е бил задействан, количеството, тротиловия еквивалент и произхода, както и страната, от която взривното вещество може би е закупено ".
Попитан дали това значи, че гърмежът не е бил с 3 кг. тротилов еквивалент, както разгласи Сарафов по-рано, Маринов отговори: " Това, което е казано през вчерашния ден, е по предварителна преценка, а не за умозаключение от експертиза. Има предварителна преценка ". По думите му, едвам откакто излязат заключенията на специалистите, може да се приказва изрично за веществото, количеството и дали е " заводско произвеждане ", както и от коя страна е купено то.
По-рано Сарафов уточни, че към този момент има умозаключение от експертиза, която показвала, че гърмежът е самоделен, само че Маринов изясни, че не знае за такова умозаключение.

Един от постоянно задаваните въпроси без коментар е, че няма фотоси на автомобила, в който е пътувал Гешев и на другите коли, с цел да се реши до каква степен са наранени.

Какви провали може да нанесе гърмежа, съгласно институциите

Заключението на Сарафов и националното разследване още в първите часове след гърмежа е, че действието е " професионално, добре изпълнено и авансово планувано ".

" Тези осколки са сложени освен да избухнат, а да убият ", разяснява уверено Сарафов. Само една случайност е избавила както основния прокурор, по този начин и фамилията му, и други хора, които са минавали по този път и е било въпрос на секунди резултатът да бъде съдбовен, твърди той. Пред Българска национална телевизия Ясен Тодоров също разяснява, че, в случай че на 1 май основният прокурор не се е движил с брониран автомобил, е трябвало Висш съдебен съвет да свика изключително съвещание и да открие процедура по желание на нов основен прокурор.

Служебният вътрешен министър изясни, че в тази ситуация това, което се е оказало решаващо, е бронировката на автомобила, употребен от основния прокурор. " Това е автомобилът с най-хубава отбрана, с който сега разполага НСО ", посочи служебният вътрешен министър.
" Видът на взривното устройство не разрешава да се преодолее отбраната на този съответен автомобил. Ако това е бил елементарен автомобил и е имало непосредствено попадение, каквото в тази ситуация е нямало, да, биха проникнали осколки, биха били изумени пасажерите в автомобила. Но равнището на отбрана на този автомобил е по-високо и това взривно устройство, даже да имаше непосредствено попадение, не може да аргументи вреди на пасажерите в купето ", изясни на 2 май Иван Демерджиев.
Часове по-късно представителят на следствието отхвърли да отговори на въпроса дали въобще има някакви вреди по автомобила на НСО, с който е пътувал Гешев и в случай че има какви са те.

Всички журналистически въпроси по тематиката за това по какъв начин е бил подложен гърмежа, по какъв начин е бил задействан и какви вреди е нанесъл по автомобила, представителят на Националното разследване дефинира като " забавни ", само че без да им даде отговор. По думите му са конфискувани и занапред ще се проучват " железни, пластмасови, дървени частици, даже камъчета ". Той добави и че са открити елементи от сачми.

Какви провали може да нанесе гърмежа, съгласно специалисти

Директорът на националното разследване изясни, че в огледа още на 1 май е взел участие и израелски специалист по антитероризъм, който изразил " възхищението си " от оня, който е изработил бомбата и е устроил засадата. Говорителят на Гешев Сийка Милева заяви, че ще бъдат привлечени интернационалните специалисти, които да оказват помощ за следствието.

Междувременно, в обществените мрежи се появиха мнения на български специалисти, които вършат разбор на гърмежа. Петър Камбарев, който е някогашен офицер сапьор, старши лейтенант от запаса, написа серия от опровержения на думите на Борислав Сарафов. Според него гърмежът не е ориентиран да убива минаващите на пътя, защото мястото е под пътя и с надолнище в противоположна посока.

" Ако беше на скат, по-висок от пътя, с посока на самия път, нещата щяха да стоят по различен метод. Затова се виждат следи от някакви сачми по дърветата надолу и никакви вреди по пътя, до който е гръмнал гърмеж. Интересно е дали има най-малко едно попадение по колите. Не демонстрираха нито едно ", разяснява Камбарев.



Според него не е допустимо и гърмежът да е вдигнал огнен дирек с височина 4-5 метра, защото на фотоси се вижда, че дръвчето, под което е гърмежът, е цъфнало и дори не е обгоряло, а е непокътнато.

Той опровергава и тезата, че гърмежът е 3 кг. тротилов еквивалент, защото " такова количество взривно вещество щеше да изкопае трап през пътя ". Според разбора му, не са потърпевши дори дребните бордюрчета, които са на по-малко от метър от мястото на взривяване.

Взривът, съгласно Камбарев, не е изкопал дълбока яма с диаметър 3 метра, а от фрагментите се вижда само, че тревата е окосена.
" Терористичният акт е квалифициран извънредно професионално. Самото осъществяване е доста професионално ", твърди Сарафов, само че съгласно Камбарев, гърмежът не е подложен на уместно място, тъй като насочва взривната вълна в противоположна посока, не е задоволително взривното вещество, не е взривен в точния миг.
Според коментар на различен офицер от запаса (инженерни войски) със сапьорски опит - Александър Лачев, гърмежът е провокиран от експлозив (не повече) от 400 гр. тротилов еквивалент и е подложен отвън пътя, на прием с противоположен надолнище, което води силата на взривната вълна към гората, а не към пътя. Това, съгласно него води до различен извод - че гърмежът е подложен за всяване на блъсканица.

 Десетки консуматори в обществените мрежи направиха мнения и съпоставения сред гърмежа пред кортежа на Гешев и вредите от гърмежа на летището в Бургас през лятото на 2012 година
© Facebook

Десетки консуматори в обществените мрежи направиха мнения и съпоставения сред гърмежа пред кортежа на Гешев и вредите от гърмежа на летището в Бургас през лятото на 2012 година

Освен специалисти, десетки консуматори в обществените мрежи направиха мнения и съпоставения сред гърмежа пред кортежа на Гешев и вредите при гърмежа на летището в Бургас през лятото на 2012 година, когато нападател взриви пътнически рейс. Тогава близо 40 души бяха ранени, а водачът на рейса и петима израелски жители, както и причинителят на атентата, починаха, а следствието разгласи, че е употребявано сходно количество гърмеж - 4 кг тротилов еквивалент.

Кой е пътувал в автомобила?

В първите часове нямаше публично оповестена информация дали някой е придружавал основния прокурор Иван Гешев до Самоков и назад по пътя към София. По-късно от думите на заместника му и началник на Националната следствена работа Борислав Сарафов се разбра, че в автомобила с Гешев е пътувало и фамилията му.

Ден след гърмежа, представителите на институциите отхвърлят да отговорят на въпроса кой е пътувал с Гешев, дали е бил самичък или с членове на неговото семейство. Ясен Тодоров посочи, че в автомобила е имало повече от двама души, а основният прокурор не е карал, както и че транспортното му средство не е било пилотната кола в кортежа.

В деня на случая основният прокурор беше представен от уеб страницата " Епицентър " да споделя, че децата му са се изплашили доста, като казаното звучи като, че децата му са били с него в колата.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разяснява в прав текст, като сподели, че " безусловно съчувства " на Гешев, че случаят е станал " пред очите на брачната половинка и изключително на децата му ", като не стана известно от кое място разполага с тази информация.

" Нова тв " заяви, базирайки се на свои източници, че фамилията на Гешев не е пътувало с него.

" Няма да навлизаме в персоналното пространство на господин Иван Гешев ", сподели представителят му Сийка Милева и отклони всички въпроси по тази тематика.

Реакции и последици: " Бог избави Гешев " "

Прокурори и правосъдни чиновници стачкуваха пред Съдебната палата в София против опита за нападение на основния прокурор Иван Гешев. Десетки магистрати в червени тоги и военни прокурори се подредиха на стълбите пред централния вход, а Сийка Милева разгласи: " Благодарение на Бог през вчерашния ден нямаше потърпевши ".

 Прокурори излязоха в тоги пред Съдебната палата в София, с цел да осъдят похищението против кортежа на Гешев и да заявят, че не ги е боязън.
© Георги Кожухаров

Прокурори излязоха в тоги пред Съдебната палата в София, с цел да осъдят похищението против кортежа на Гешев и да заявят, че не ги е боязън.

По-рано денем Висшият правосъден съвет одобри единомислещо декларация, с която се показва, че случилото се с кортежа на основния прокурор е " опит за посягане против българската страна и в частност против правосъдната власт и нейната самостоятелност ".

Европейската комисия също съобщи през днешния ден, че уверено осъжда опита за бомбен атентат против основния прокурор на България. " Научихме за това неприемливо деяние ", съобщи на конференция представител на комисията в отговор на въпрос, съобщи кореспондентът на Българска телеграфна агенция в Брюксел Николай Желязков. " Това е неправилен и нерешителен акт на принуждение, който няма място в нашето общество ", показва още той.

Подобна е позицията и от страна на европейския основен прокурор Лаура Кьовеши, която също излезе с позиция по въпроса и изрази очакване за цялостно следствие по този случай.

" В Европейския съюз нарушителите, осмелили се да атакуван представител на правосъдната власт, би трябвало да се възприемат като извънредно рискови и битката с тях следва да се води с изключителна решителност ".
 Лаура Кьовеши,
Европейски основен прокурор

Самият Гешев не е правил публични изказвания и не се е появявал в общественото пространство, само че разяснява тематиката в профила си в Туитър.

Благодаря на основните прокурори на всички страни, които поддържаха българската прокуратура.

Адмирации към всички сътрудници, магистрати от цялата страна, които в днешния ден демонстрираха единение и опазиха независимостта на правосъдната власт!
— Ivan Geshev (@IvanGeshevPG)

" Благодаря на основните прокурори на всички страни, които поддържаха българската прокуратура. Адмирации към всички сътрудници, магистрати от цялата страна, които в днешния ден демонстрираха единение и опазиха независимостта на правосъдната власт! ", показва Гешев в обявата.

След среща при премиера Гълъб Донев министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев разяснява, че има потребност от повишение равнището на отбрана на колите на Националната работа за защита както и по-модерна техника за гарантиране на сигурността на лицата, които се охраняват. По думите му, последният автомобил за НСО е бил платен през 2012 година Демерджиев уточни и че работна група ще събира информация както за съответния случай с основния прокурор Иван Гешев, по този начин и ще работи за предварителна защита на други сходни произшествия в бъдеще.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР