Нищо лошо няма да се случи, ако впишем българите като

...
Нищо лошо няма да се случи, ако впишем българите като
Коментари Харесай

Няма страшно, ако впишем българите като конституционна категория

Нищо неприятно няма да се случи, в случай че впишем българите като конституционна категория, сподели водачът на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети на конференция след среща през вчерашния ден с българския министър председател Кирил Петков в Народното събрание, оповестяват македонските медии.

Говорих доста намерено за това с Петков. Ние сме напълно ангажирани да зачитаме и да не отхвърляме ничие право да заявява, без напън, по какъв начин се усеща, това да бъде отразено в Конституцията. Мисля, че нищо неприятно няма да се случи на страната, в случай че приемем българското малцинство като конституционна категория. Важно е да стартираме договаряния за участие в Европейски Съюз, тъй като по този начин построяваме несъмнено бъдеще. Рамковото съглашение обгръща всички малцинства, живеещи тук, и сигурно посредством измененията, които могат да бъдат направени, единствено ще укрепим нашата страна и европейските стандарти и многообразие. Ще имаме посланичество на хърватите и черногорците, които също са сложили въпроса да бъдат показани в Конституцията на Република Македония. За да се случи това, са нужни храброст и благосклонност от всички - и Народното събрание, и неправителствения бранш, и медиите, сподели Ахмети, като акцентира, че това е значима тактика за започване на договарянията с Европейски Съюз.

Обществеността знае, че разликите сред Скопие и София до момента са се оказали спънка, само че през днешния ден видях воля в министър-председателя на България този въпрос да има завършек и какъв брой скоро може да се откри взаимно задоволително решение и за двете страни. Трябва да стартираме договарянията за участие през юли тази година, сподели водачът на ДСИ.

На срещата с Кирил Петков Ахмети е подчертал, че двете страни би трябвало да понижат напрежението и да приказват доста намерено по тематики, които изискват решение, само че би трябвало да се работи не с страсти, а рационално.

Попитан дали са говорили и за македонско малцинство в България, Ахмети сподели, че не е приказвал за взаимност, тъй като " ние сме в обстановка, в която би трябвало да управляваме деликатно, тъй като е стратегически интерес на страната ни да има сигурност и функционална непоклатимост ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР