Нишката на Ариадна - Опит за намиране на решение е

...
Нишката на Ариадна - Опит за намиране на решение е
Коментари Харесай

Галерия Астри представя Алисия Санча

" Нишката на Ариадна - Опит за намиране на решение " е озаглавена независимата галерия на Aлисия Санча, която се открива на 21 октомври от 11 до 20 ч. в столичната изложба " Астри " (ул. " Цар Самуил " 34) и може да се прегледа до 12 ноември. Тя съдържа пастич, рисунки и картини.

Алисия Санча е родена през 1950 година в София. Нейни родители са Анелия Людмилова Санча, щерка на Мара Карловска и Людмил Стоянов, и Хосе Мария де Санча и Падрос - самият той огромен живописец и дълги години сценограф в Сатиричния спектакъл на София. И до през днешния ден театърът носи логото, основано от него. Алисия е трето потомство художник, а в рода им над двадесет са художниците. Следва живопис и театрална украса в " Hochschule fur Bildende Kunst " в Берлин. Освен че рисува, работи за театъра, илюстрира книги, работила е в психиатрична клиника. Живее и работи във Виена.

Картините от " Нишката на Ариадна - Опит за намиране на решение " стартира да рисува във Виена по време на първата наложена изолираност през 2020 година и приключва цикъла това лято в Ковачевица - родното място на нейния дядо. Тези ограничавания и премествания в пространството отварят и изострят сетивата на извънредно ерудирания и сензитивен художник, какъвто е Алисия. Времето работи за нея, а тя насочва нишката на мисълта и търсенията си към извора на натурата си - откъсната от естествения си живот, измежду четирите стени на ателието си във Виена, мисълта поема към детството, прекарано в театъра измежду сценографските макети на нейния татко. Връзката, която прави с гениалните художници от епохата на класицизма, барока и рококо стила - Никола Пусен и Антоан Вато, я водят до серия пастичи, вплели в себе си точно детските мемоари и чувството за нещо, към този момент забелязано, претърпяно в техните картини. Респектът към творчеството им е безспорен. Преминавайки през лабиринта на своите мисли и усеща, през културните наслагвания на поколенията художници в фамилията, през личния й разсъдък, Алисия построява с невероятна лекост и майсторство платната си и в последна сметка, открива частици от себе си, споделя галеристката Вихра Пешева.

Освен 25-те картини и пастичи, Алисия демонстрира и три свитъка с рисунки, всеки дълъг повече от 3 метра... Рисунки като приказки или като сънищата на детето Алисия, разказващи за порасналата Алисия; стотици фигурки, реалистични или фантастични, на хора и събития отпреди три века или от последните летни дни.

Снимки Вихра Пешева

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР