Ниш. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и кметът на

...
Ниш. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и кметът на
Коментари Харесай

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и кметът на Ниш Дарко Булатович обсъдиха задълбочаване на трансграничното сътрудничество между България и Сърбия

Ниш. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и кметът на Ниш Дарко Булатович разискаха опциите за задълбочаване на трансграничното съдействие сред България и Сърбия. Българската делегация, водена от ръководителя на Народното събрание, се срещна с кмета на Ниш, с регионалния шеф, с ръководителя на общинския съвет и с депутати от този регион. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Общо беше мнението, че двете страни дружно би трябвало да се възползват в оптималната степен от всички принадлежности за развиването на трансграничното съдействие. Особено значимо е да бъде усъвършенствана инфраструктурата, което ще подкрепи стопанската система и контактите сред бизнеса на двете страни. Приоритет е реализирането на плана за кулоар №10 и автомагистралата София-Димитровград-Ниш, означи Димитър Главчев. По думите му идният през ноември взаимен бизнес конгрес в Ниш ще способства за развиването на бизнеса сред двете страни и ще докара до съответни резултати за тези региони от България и Сърбия.
Председателят на Народното събрание акцентира, че визитата на парламентарната делегация е почнала с визити в Димитровград и Ниш, с цел да се запознае с това по какъв начин живее българското национално малцинство в Сърбия. Ние ги усещаме като част от българския народ – по този начин, както и всички българи по света, означи той. Димитър Главчев уточни, че на срещите през днешния ден е декларирано, че на равнище висше държавно управление законодателството е приведено по този начин, че да се съблюдават правата на малцинствата в страната, а проблемите са в желанието и способността на Националния съвет на българското национално малцинство в Сърбия да ги осъществя. Предстои избор на ново управление на съвета, уповавам се, посредством волята и на българското национално малцинство, тези проблеми да бъдат преодолени, уточни ръководителят на Народното събрание. Той изрази вяра да продължи и да се форсира процесът с отпечатването на учебници за българското малцинство.
Кметът на Ниш Дарко Булатович съобщи, че локалното самоуправление, в унисон с държавната политика, прави оптималното българското национално малцинство тук да се усеща добре и да се употребява от всички вероятни права. Ниш е районен център на Югоизточната част на страната, натурален кръстопът, и сега се работи за построяването на всички нужни транспортни връзки, уточни той. Дарко Булатович осведоми гостите, че се строят четири предприятия, които ще открият нови 7000 работни места. Той означи, че българското национално малцинство работи интензивно и добре пази своите културни и национални права.
Заместник-председателят на Народната Скупщина Веролюб Арсич също означи значимостта на транспортната инфраструктура за двата народа, за по-доброто съдействие и съгласие. Ние сме за добросъседски връзки и България е един от най-важните ни сътрудници, съобщи той.
Предстедателят на Народното събрание Димитър Главчев и кметът на Ниш Дарко Булатович направиха взаимно изказване за локалните медии.
В състава на парламентарната делегация са заместник-председателят на Групата за другарство със Сърбия Павел Шопов, членовете на групата за другарство Константин Попов, Таско Ерменков, Велислава Кръстева и ръководителят на ПГ на Политическа партия ВОЛЯ Гергана Стефанова.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР