Нима има човек, който да не обича вкусни мекички или

...
Нима има човек, който да не обича вкусни мекички или
Коментари Харесай

Мармалад, сладко или конфитюр: Каква е разликата и как да изберете

Нима има човек, който да не обича вкусни мекички или пържени филийки, намазано със сладко? А може би конфитюр или мармалад? Може би в магазина грабвате първото бурканче, което видите, без да се змаисляте каква тъкмо е консистенцията. И в това няма нищо неприятно, само че сред сладко, конфитюр и мармалад има основни разлики.

Разбира се, като начало всички тези вкусни артикули са направени от плодове. А в някои случаи е допустимо да се употребяват едни и същи плодове за подготвяне както на сладко, по този начин и на мармалад и конфитюр. Какви обаче са разликите?

Любимото на всички българи сладко в действителност е обичайно за Балканите и няма международен еквивалент. Най-типичните сладка се подготвят от ягоди, сливи или череши, само че както знаем разновидностите са толкоз разнородни, колкото и плодовете, до които имаме достъп. За сладкото се употребяват най-хубавите плодове, защото в него те са цели или нарязани на едро. Самото варене би трябвало да става извънредно деликатно, с цел да се резервира целостта на плодовете. Крайният резултат е груба консистенция с ясно отчетливи плодове.

Що се отнася до мармалада, той се вари на същия принцип, на който и сладкото, само че защото плодовете не са безусловно цели вътре, то не е нужно да се внимава толкоз. Характерно тук е, че се употребява по-малко количество захар. В България най-често мармаладът се подготвя от шипки или ягоди, до момента в който в другите страни се употребява пулпата на цитрусите.

Конфитюрът идва от Франция, където confiture е думата за всички плодови желета, мармалади и сладка. На български обаче, конфитюрът е нещо по-специфично. Начинът на подготвяне на конфитюр не е толкоз друг от този на сладкото или обичаните на всички компоти. В съпоставяне със сладкото, той има по-гладка текстура, леко желирана, само че е много по-сладък на усет от мармаладите.
Източник: iwoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР