Нима България има интерес от това Русия да пречупи Киев?

...
Нима България има интерес от това Русия да пречупи Киев?
Коментари Харесай

Шикалкавенето на Радев относно боеприпасите за Украйна е проява на политическа шизофрения

Нима България има интерес от това Русия да пречупи Киев? Как да си разбираем странната позиция на президента Радев по отношение на изпращането на муниции за Украйна? Шикалкавенето по този въпрос е тежка политическа неточност.

Президентът Радев по всякакъв начин се пробва да дистанцира България от протичащото се в Украйна, която повече от година се брани против бруталната съветска инвазия. Той дефинира като „ суверенно решение ” нежеланието на София да се присъдени към 17-те страни, подкрепили доставка на 1 милион 155-милиметрови снаряди за Киев.
Мунициите да не доближават до Украйна?
На Европейския съвет в четвъртък Радев още веднъж акцентира, че България ще продава боеприпаси на други страни единствено в случай че те не доближават до Украйна. Президентът даде да се разбере, че до момента в който дава отговор за назначеното от него служебно държавно управление, София няма да изпраща тежко въоръжение на Украйна (изтребители, зенитно-ракетни комплекси, танкове и бронетранспортьори).

Независимо от тези думи на Радев стана ясно, че представители на публична София в действителност към този момент са подкрепили в най-общ проект схемата на Европейски Съюз за закупуване на боеприпаси за Украйна, в това число в Съвета на министрите на защитата и на външните работи от Европейски Съюз. Така държанието на изпълнителната власт в България наподобява като демонстрация на политическа шизофрения.
Може ли България въобще да управлява оръжието, изпращано на Украйна?
Министърът на защитата Стоянов изясни, че в заводите на ТЕРЕМ, „ подопечни на Министерството на защитата ”, не се създават снаряди от 155 милиметра. Пак той обаче някак апропо добави, че „ доколкото му е известно ” опция да произведат такива боеприпаси имат „ Емко ”, ВМЗ и „ Трансмобил ”.

А има и друго: по какъв начин по-точно България ще търси сметка от други страни за възможни оръжейни покупко-продажби, в случай че се окаже, че въпреки всичко нашето оръжие продължава да доближава до Киев? Само лековерни хора могат да се заловен на тази евтина въдица.

Независимо от всички уверения на някогашната вицепремиерка и лидерка на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, от дълго време не е загадка, че български боеприпаси и дизелово гориво доближиха до Украйна по време на мандата на кабинета „ Петков ”. Има данни, че в избрани моменти нашата страна е покривала до 1/3 от потребностите на Киев от боеприпаси.

Гръмките изказвания, маневрите, дипломатическите хитрости и шикалкавенето на господин Радев и неговите министри не са предопределени за очите и ушите на Кремъл. Руският президент Путин, а и нашите сътрудници в НАТО, са изцяло наясно по това кой кой е в българската политика.
Заради избран кръг гласоподаватели?
Реториката на господин Радев е извънредно за вътрешнополитическа приложимост. Президентът очевидно се опасява да не загуби поддръжката и доверието на тези гласоподаватели, които не утвърждават политиката на Европейски Съюз по отношение на Украйна.

Ново проучване на „ Евробарометър ” обаче демонстрира, че над 60% от българите считат нашествието на Русия в Украйна за опасност на сигурността на България; за 56% дейностите на Европейски Съюз в отговор на рецесията са отбрана на европейските полезности. Не на последно място у нас се усилва поддръжката за общата външна политика на Европейски Съюз – 61% споделят това мнение.

Въпреки това в България поддръжката за глобите, наложени на Русия, поради войната в Украйна, е най-ниската в Европейски Съюз – едвам 47% ги поддържат, а 41% желаят те да отпаднат. Вместо да проявят лидерски качества Радев и неговите министри наподобява избират да се ориентират по посоката напразно – те тичат след избрани публични настроения. Това държание е безконтролно. Демагогията не води до нищо положително.
Шанс за България да се достави с съвременно оръжие
През януари 2023 Съединени американски щати оповестиха военна помощ от 682 млн. $ за своите съдружници от Европейски Съюз, с която да ги подтикват да дават въоръжение на Киев (т.нар. стратегия FMF). България може да изпрати остарялото си руско оръжие на Украйна, а в подмяна на това да се възползва от американския фонд, с цел да модернизира армията си. Г-н Радев и служебното държавно управление наподобява обаче нямат желание да поемат подадената от Съединени американски щати ръка. Твърдоглавието и тесногръдието нормално излизат скъпо, а в тази ситуация могат са в ущърб на националните ползи и сигурността.

Тежка политическа неточност е България да обърне тил на Украйна, да се прави, че протичащото се там изключително не я визира. Нима България, страна членка на НАТО и Европейски Съюз, има интерес от това Русия да пречупи Киев? Ако Кремъл бъде оставен да завоюва, апетитът и дързостта на Путин ще набъбнат неимоверно. Приказките, че България била за „ спокойно разрешаване на спора в Украйна ”, които се чуват от президентството, отхвърлят действителността. Те са демонстрация на доверчивост и политическо късогледство.

Текстът е оповестен в „ Дойче Веле “. Заглавието е на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР