Никулден е! На 6-ти декември отбелязваме деня на Св. Николай

...
Никулден е! На 6-ти декември отбелязваме деня на Св. Николай
Коментари Харесай

Никулден е! Бургас чества официалния си празник

Никулден е! На 6-ти декември означаваме деня на Св. Николай Чудотворец покровител на риболовците и моряците. Негово Светейшество българският патриарх Неофит благослови българите за празника и прикани да подражаваме на вярата и човеколюбието на свети Николай, като оказваме помощ на нуждаещите се.

Днес е и формален празник на град Бургас, както и на всички моряци, риболовци и банкери. Въпреки че свързваме Никулден с рибата, то през днешния ден тя не би трябвало да се лови. Лодките на бургаските риболовци останаха на брега, като по този метод почитат своя покровител – Свети Николай Чудотворец.

И макар че COVID-19 анулира огромните събития за празника в Бургас, въодушевление не липсваше. Раздаде се курбан за здраве и бяха показани атрактивни демонстрации.
Със света литургия в храма " Св. Николай Чудотворец " в Бургас стартира празника на града.

Днес се празнува Свети Николай, който е основоположника на вярата. Оставил ни е и три неземни съкровища, а те са точно вярата, правдата и милосърдието, сподели пред вярващите свещеник Йеротей, викарий на Негово Високопреосвещенство Сливенски Митрополит Йоаникий.

В центъра на Бургас представители на военноморските сили раздаваха курбан за здраве и най-вкусната рибена супа, приготвена пред погледите на бургазлии.

Тайната на никулденската супа е в многото риба. Има доста свежи подправки, доста е свежа и най-много, че е приготвена на тази полева кухня на огън и за това е толкоз вкусна, сподели мичман Радостин Йорданов, Военноморски сили.

Осветена беше и специфичната обредна софра за Никулден.

На никулденската софра наложително би трябвало да участват обредните хлябове, би трябвало да има риба с люспи и кръстна кост на главата, защото люспите символизират благосъстоянието и плодородието, сподели Пламена Кирова, Етнографски музей – Бургас.

А водолази демонстрираха по какъв начин са се осъществявали гмурканията през 70-те години с достоверен ретро костюм.

Когато сме в морето постоянно се усещаме добре. – Българска национална телевизия: Каква е разликата сред този костюм и актуалния? – Съвременните са супер, супер, по-удобни. Възхищавам се хората, които са работили по 4-5 часа дневно, работи ли са, не са се разхождали, сподели Стоян Димитров, водолаз.

По-късно моряците хвърлиха венци и цветя в морето в памет на починалите техни сътрудници.

На Никулден със званието " Почетен жител на Бургас " бяха удостоени златната ни медалиста по художествена гимнастика Стефани Кирякова и актрисата номинирана за " Оскар " Мария Бакалова.

Това високо самопризнание както ме привързва все по-силно към Бургас, по този начин и ме въодушевява да работя повече. Мотивира ме, стимулира ме за доста работа, тъй като постоянно може повече. От дребна в Бургас аз мечтаех, в Бургас аз се учех, Бургас ми даде криле, Бургас е моят синоним на ентусиазъм, сподели Мария Бакалова.

С корабни сирени и атрактивно водно оръдие моряците насочиха привет към всички бургазлии.

Въпреки че през днешния ден не би трябвало да се влиза в морето, риболовците във Варна хвърлиха своите мрежи, само че с идея. По традиция във варненския храм " Св. Николай Чудотворец " беше отслужена света литургия и раздаден рибен курбан за здраве.

Репортер: Давид Сукнаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР