Никой от близките на хората от дома за възрастни в ...

Никой от близките на хората от дома за възрастни в

Никой от роднините на хората от дома в с. Рояк не е пожелал да вземе своя близък след пожара

Никой от околните на хората от вкъщи за стари в с. Рояк не е пожелал след пожара да ги вземе в фамилна среда, съобщи служебният обществен министър Гълъб Донев пред Българска национална телевизия.

Трагичният случай , при който починаха девет души, породен от късо съединяване в помещението с бойлерите в подпокривното пространство. Хората са починали вследствие задушаване, сподели Донев.

Той особено изказа признателност на децата , които при пожара са помогнали за извеждане на жителите на дома, с цел да няма повече потърпевши.
 Девет жертви на пожар в дом за стари хора в провадийско село Обновена
Девет жертви на пожар в дом за стари хора в провадийско село

Около 60 души са настанени в общественото заведение

На оживелите, които бяха настанени в общинския хотел в с. Аспарухово, е изработен самостоятелен здравен статус, има визия на обществените служащи къде да бъдат настанени, увери министърът.

От месец август по негово предписание е почнала инспекция на всички домове за стари хора в страната, без значение наистина ли са частни или държавни. Проверени са над 95 дома.

Установени са извънредно огромни дефицити в качеството на обществените услуги и грижите, които се поставят в тези домове. В 70% от тях са установени нарушавания.
 Заради неприятни изисквания до 2027 година закриват 28 домове за хора с умствена назадничавост
Заради неприятни изисквания до 2027 година закриват 28 домове за хора с умствена назадничавост

Срокът е до 2027 година

" Пари има, близо два пъти е нарастнал бюджетът за обществените услуги, които са делегирана държавна активност ", акцентира Гълъб Донев, като уточни че казус е качеството на услугите.

В Плана за възобновяване и резистентност са заложени 753 милиона лв. за реконструкция в грижата за старите хора, за деинституционализацията на домовете, за откриване на нови обществени услуги. Срокът за осъществяване е в следващите 5 години.

Източник: news.bg