Никой няма право да повдига обвинения срещу Иран във връзка

...
Никой няма право да повдига обвинения срещу Иран във връзка
Коментари Харесай

Иран отхвърля участие в нападението срещу Салман Рушди

Никой няма право да повдига обвинявания против Иран по отношение на нападението против Салман Рушди от петък, " за което е отговорен самия той, откакто очерни мюсюлманите по света , " съобщи външното министерство на Иран, представено от Ройтерс.

Романистът, който, откогато разгневи духовните управляващи в Иран с романа си " Сатанински строфи ", се възвръща, откакто на обществена изява в щата Ню Йорк.

В първата публична реакция на Иран на офанзивата от петък , представителят на министерството Насър Канаани сподели, че свободата на словото не оправдава обидите на Рушди против религията . Неговият разказ от 1988 година " Сатанинските строфи " се преглежда от някои мюсюлмани като съдържащ богохулни пасажи.

" Във връзка с нападението против Салман Рушди ние не считаме, че никой различен с изключение на него и неговите поддръжници заслужава да бъде... укоряван и осъждан ", сподели Канаани пред публицисти. " Никой няма право да упреква Иран в това отношение . "

Писатели и политици от цялостен ​​свят осъдиха нападението. Неговият сътрудник сподели пред Ройтерс, че Рушди е, в това число увреждане на нерв в ръката и рани в черния дроб, и е евентуално ще загуби едното си око.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен сподели в неделя, че иранските държавни институции са подбуждали към принуждение против Рушди от генерации, а обвързваните с страната медии са злорадствали за опита за убийството му.

За родени в Индия публицист има оповестена премия за главата му, откогато романът му " Сатанински строфи " беше оповестен през 1988 година На идната година тогавашният висш водач на Иран аятолах Рухола Хомейни издаде фетва или декрет, призовавайки мюсюлманите да убият писателя и всеки, който взе участие в издаването на книгата.

През 1991 година японският преводач на романа Хитоши Игараши бе намушкан до гибел . Бивш възпитаник на Игараши в понеделник възобнови апелите за откриване на убийството му, заяви вестник Ibaraki Shimbun.

Говорител на полицията сподели пред Ройтерс, че следствието към момента е в ход и че отминалостта на закононарушението, изтекла през 2006 година, може да бъде анулирана.

Италианският преводач на романа бе ранен през 1991 година, а две години по-късно норвежкият му издател бе прострелян и тежко ранен .

През 1998 година прореформаторското държавно управление на Иран на президента Мохамад Хатами се дистанцира от фетвата , заявявайки, че опасността против Рушди, който се укриваше девет години, е отминала.

Но през 2019 година " Туитър " спря акаунта на висшия водач на Иран аятолах Али Хаменей поради обява, в който се споделя, че фетвата против Рушди е " неотменима ".

75-годишният Рушди живее относително намерено през последните години. Той се канеше да изнесе лекция в института " Шатакуа " в Западен Ню Йорк за смисъла на Съединените щати като леговище за застрашени актьори, когато полицията сподели, че 24-годишен мъж се е втурнал на сцената и го е намушкал.

Говорителят на министерството Канаани сподели, че Рушди " се е изложил на публичното отвращение, като е оскърбил ислямските светини и е прекрачил алените линии на 1,5 милиарда мюсюлмани ".

Канаани заявява, че Иран няма друга информация за обвинения нападател на писателя, също така, което се появи в медиите .

, Ню Джърси, пледира почтен в опит за ликвидиране и нахлуване при явяване в съда в събота, сподели назначеният му от съда юрист Натаниел Бароун пред Ройтерс.

Първоначалният обзор на сметките на Матар в обществените медии от страна на правоприлагащите органи сподели, че той симпатизира на шиитския екстремизъм и Корпуса на стражите на ислямската гражданска война (КСИР) - иранската революционна армия, съгласно NBC New York. Вашингтон упреква КСИР в осъществяване на световна екстремистка акция.

Свързаният с КСИР Jam-e Jam и други твърдолинейни ирански държавни медии отпразнуваха офанзивата и някои иранци показаха поддръжка за нея онлайн.

Матар е наследник на семейство от Южен Ливан , съгласно Али Техфе, кмет на град Ярун. Родителите на Матар са емигрирали в Съединените щати, където той е роден и израснал, сподели кметът и добави, че няма информация за техните политически възгледи.

Подкрепяната от Иран въоръжена формация " Хизбулла " има доста въздействие в Ярун , където плакати на Хомейни и командира на КСИР Касем Солеймани, погубен с американски дрон през 2020 година, украсяваха стените през уикенда.

Служител на " Хизбулла " сподели пред Ройтерс в събота, че групировката няма спомагателна информация за офанзивата в петък.
 Рушди към този момент може да приказва
Рушди към този момент може да приказва

Въпреки че не е на апаратно дишане, остава в болница в тежко положение
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР