Никой няма мнозинство в Общинския съвет на София, което е

...
Никой няма мнозинство в Общинския съвет на София, което е
Коментари Харесай

На тъмно или на светло: Как ще работи СОС след избора на председател

Никой няма болшинство в Общинския съвет на София, което е един от главните проблеми на обстановката, в която се намираме. Това сподели в ефира на предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS общинският консултант от ГЕРБ Димитър Вучев.

„ Последните три месеца бяха изгубени от страна на ръководещите от ПП-ДБ-СС и кмета Васил Терзиев в блуждаене кое ще бъде това болшинство. Дори не съм уверен, че желаеха да има такова. Нямаше стъпки в тази посока. Ако няма болшинство, това значи плаващи болшинства, а те водят до проблеми ”, сподели Вучев. По думите му при стратегическите решения и тези, свързани с бюджета, се приказва за политики, за които е нужно да има болшинство.

Според Вучев в групата на ПП-ДБ-СС има разделяне. „ То е във връзка с това по какъв начин би трябвало да действа Общинският съвет. Политическа партия и Демократична България са по-склонни да работят с всички останали партии, само че при " Спаси София " се следи радикализация и това е част от повода СОС да се намира в сходна обстановка през последните три месеца. Нашата теза е, че би трябвало да има болшинство, с цел да може да се работи качествено ”, посочи той.

Според общинския консултант ПП-ДБ-СС Драгомир Иванов положителните решения са факт от позиция на това, че към този момент има определен ръководител. „ Това ни отключва опцията да стартираме да работим. След четвъртък има ясно изразено болшинство, което бих могъл да квалифицирам като коалиция ", сподели Иванов. По думите му това са ГЕРБ и Българска социалистическа партия, някогашните съветници от „ Възраждане ”, Има Такъв Народ и „ Синя София ”. „ Те имат доста стабилно болшинство и над 40 пъти гласоподаваха като един. Няма метод да се квалифицира едно толкоз монолитно гласоподаване като нещо друго от коалиция или болшинство. Нашата група е единна, няма разделяне сред нас ”, сподели още той.

Иван Пешев, общински консултант от Българска социалистическа партия, разяснява, че болшинство в Общинския съвет няма. „ Ние сме го декларирали ясно. Твърда съпротива сме, каквато сме били през последните 18 години. Това ще се види ясно в идващите няколко седмици, когато се гледа бюджетът ”, добави той.

Според Красимир Гълъбов, самостоятелен общински консултант, който до неотдавна беше от групата на „ Възраждане ”, решенията в нея са били взимани еднолично. „ Пет минути преди съвещание на Съвета ни се споделя: " Костадин сподели по този начин, ние през днешния ден няма да влизаме на съвещание ”, изясни Гълъбов. По думите му тогава съветниците са настояли да вземат присъединяване, а това са били и първите конфликти в групата.

Той добави, че не са взели страна в процеса на избор на ръководител на съвета, а е имало необятна договореност сред всички. „ Подкрепихме кандидатурата, тъй като това беше единственият метод да проработи Общинският съвет, само че не сме поемали никакви други задължения ”, добави Гълъбов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР