Никой няма да строи нова отделна тръба до България. Това

...
Никой няма да строи нова отделна тръба до България. Това
Коментари Харесай

Константин Симонов: Никой няма да строи нова отделна тръба до България



" Никой няма да строи нова обособена тръба до България. Това е явно, тъй като в България няма нужния за задачата пазар. Тръбата би трябвало да е с потенциал най-малко 15 милиарда кубични метра годишно. На този стадий можем да приказваме единствено за предложение на България втората линия на „ Турски поток “ да бъде сменена с това, което вашият президент назова „ Български поток “. Т.е. „ Турски поток “ да остане в границите на една линия, а втората линия да стигне до България ". Това сподели съветският специалист и шеф на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов в изявление за предаването „ Преди всички “ във връзка на предлагането на президента на България Румен Радев за директна газова връзка сред България и Русия.

Симонов изясни, че механически подобен сюжет е вероятен, тъй като на 30 април е приключено строителството на първата линия на „ Турски поток “. Втората линия се строи и към момента не е достигнала териториалните води на Турция. Маршрутите на „ Турски поток “ и на „ Южен поток “ в по-голямата си част съответстват и по тази причина механически не е премината точката, от която тръбата не може към този момент да бъде пренасочена към българските териториални води. Той обаче акцентира, че политически има проблем:

„ Първият проблем е до каква степен, да бъдем откровени, може да се има вяра на предложенията на българската страна. Ще напомня, че България трябваше да стане директна страна и да получи четирите линии на „ Южен поток “. За нас това не беше единствено диалог. Ще припомня, че беше положена първата тръба в Черно море. Аз персонално присъствах на това мероприятие. Нямаше никакво нарушаване на европейското право. Имаше много сериозна полза за България. Тогава пресмятахме, че тарифните такси по прогнозните цени ще доближат 700 - 800 милиона евро годишно. По тази сума можем да се ориентираме какви пари загуби България. Да не приказваме, че това е директен източник на газови доставки. През януари 2009 година точно България пострада най-вече от всички. Изведнъж получаваме отвод, тъй като в България идват няколко авторитетни американци и споделят нещо на министър-председателя. Въпросът през днешния ден е, че България влиза в конкуренция за втората тръба. Но тя прави това в последния миг. Въпросът е дали това е оправдано от политическа позиция и какви гаранции ще даде България. В изгода на България има един доста значим миг. Безусловно. За разлика от Турция България е член на Европейския съюз. Разбира се за нас би било по-просто тръбата да влезе непосредствено в Евросъюза “.

По мотив на войната за европейския газов пазар сред Русия и Съединените щати, Симонов разяснява, че печеливш при всички положения е Русия:

„ Ако приказваме за комерсиалната конкуренция - няма по какъв начин Съединените щати да завоюват. Дори американците да дават газа гратис, има разноски за доставката му на територията на Европа и те са толкоз огромни, че съветският тръбопроводен газ при всички положения печели. Путин сподели 20-25%, само че не счете напълно тъкмо. Всъщност американският газ е много по безценен от тези 25%. Ако американският газ беше напълно малко по-скъп, то тогава може да се извиват ръце политически. Ако живеете в капитализма, не можете да пренебрегвате фактора себестойност.

Той разяснява и какъв би бил ползата на съветски компании към възможното обновяване на плана АЕЦ „ Белене “:

„ Отнасям се много скептично към тази атомна електроцентрала, както и към турската. Ядрената сила ще се конкурира с съветския газ и не разбирам за какво сами би трябвало да си сътворяваме конкуренцията на личната си продукция. Въпреки това Турция желае да има атомна централа, България също желае планът „ Белене “ да се реализира. Мисля, че минусите са повече от плюсовете, само че не изключвам това да е някакво допълнение към нашия енергиен дневен ред. Доколкото няма „ Южен поток “, а вероятностите пред „ Българския поток “ са много мъгляви, огромният въпрос е дали Русия ще се съгласи да реанимира този план. Защото той, несъмнено, е необходим повече на България, в сравнение с Русия “.
Цялото изявление чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР