Никой не трябва да се съмнява във факта, че България

...
Никой не трябва да се съмнява във факта, че България
Коментари Харесай

Посланик Боби Бобев: България е най-добрият поддръжник на Албания за ЕС

Никой не би трябвало да се съмнява във обстоятелството, че България напълно, безрезервно и целеустремено поддържа едно бъдещо пълноправно участие на Албания в Европейския съюз. Това съобщи в изявление за БГНЕС историкът и посланик доктор Боби Бобев, дипломат в Албания (1998-2006 г.) и в Косово (2010 - 2014 г.).


На 24 и 25 февруари ръководителят на Народното събрание Росен Желязков ще бъде на посещаване в Албания.

През 2023 година бяха маркирани две юбилейни дати в нашите двустранни връзки: 110 година от установяването на дипломатически връзки сред Царство България и Албания, и 30 години от подписването на Договора за другарство и съдействие от тогавашните президенти Желю Желев и Сали Бериша.

„ Този контракт е документът, който до ден-днешен рамкира цялостното развиване на връзките сред двете страни. Той от време на време се възобновява без нито една от двете страни до момента да е правила някакви обструкции по него “, изясни дипломат Бобев.

Той акцентира, че политическият разговор сред София и Тирана постоянно е бил на едно положително равнище, което се обуславя от обстоятелството, че нямаме мъчно решими и нерешими проблеми между тях. „ Това е една гаранция за позитивното развиване на нашите връзки “, добави историкът и посланик.

Д-р Бобев напомни, че през декември 2023 година актуалният президент на Албания Байрам Бегай беше на посещаване у нас. „ Тогава бяха обрисувани сферите, в които предпочитано би трябвало да бъдат ориентирани напъните на Албания и България “, съобщи дипломатът.

В политическата сфера това е съдействието, обвързвано с европейската интеграция на Албания и с участието на двете страни в НАТО, надлежно съдействие в политиката на защитата и сигурността.

В икономическата сфера – двустранният стокообмен през 2023 година се чака да надвиши 140 млн. евро. „ Това не би трябвало да ни задоволява и успокоява, тъй като опциите ни са доста по-големи “, счита дипломат Бобев.

Другите области, в които можем да си бъдем потребни, са високите технологии, енергетиката, туризма, земеделието, а също по този начин образованието и науката. „ Твърде необятна гама от благоприятни условия, които подсигуряват едно бъдещо по-ускорено съдействие “, заключи дипломатът.

По отношение на съдействието сред двата Народното събрание дипломат Бобев означи, че България може да помогне с опита, който има при осъществяване на участието ни в Европейски Съюз. Той обърна изключително внимание и на активността на парламентарните групи за другарство, които също са значим фактор за положителния разговор сред двете страни. „ Групата за другарство с България в албанския парламент през 2017 година изигра основна роля за официализиране на статута на българското национално малцинство “, напомни дипломатът.

А във връзка с острите мнения по отношение на България на албанския министър председател, които той направи през август предходната година на форума в словенския курорт Блед, дипломат Бобев акцентира: „ На няколко пъти министър председателят Еди Рама е имал малко остри в стила на неговия натюрел изявления във връзка с това, че България с условията си по отношение на районен съд Македония пречи на европейския път на Албания и РСМ. Това напълно не е по този начин, тъй като условията по отношение на РСМ, и по-конкретно настояването за регистриране в Конституцията на българите, не е условие само на България. Това не е български каприз, това е условие на Европейски Съюз “.

Според Бобев доста по-значимо е изявлението на албанския президент Байрам Бегай през декември в София: България е най-хубавият покровител в процеса на европейското присъединение на Албания.

„ Никой не би трябвало да се съмнява във обстоятелството, че България напълно, безрезервно и целеустремено поддържа едно бъдещо пълноправно участие на Албания в Европейски Съюз. Още повече, че в последните години Албания записва напълно съществени крачки напред по този път “, съобщи дипломат Бобев и изрази вяра, че българо-албанските връзки би трябвало да стават все по-приятелски и все по-интензивни, тъй като съществуват благоприятни условия за това. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР