Никой не търси и 3-те милиона евро от откупи Близо

...
Никой не търси и 3-те милиона евро от откупи Близо
Коментари Харесай

Един по един Наглите излизат от затвора, без да са платили обезщетения на жертвите

Никой не търси и 3-те милиона евро от откупи
Близо 1 млн. лева за неимуществени вреди остават единствено на хартия в решението на съда

Не сме получили нищо, споделят Киро Киров, Ангел Бончев и Георги Лефтеров

Членовете на Наглите излизат предварително на независимост, без да са платили компенсациите на жертвите си, сподели инспекция на “24 часа ”.

През октомври предходната година съдът пусна Ивайло Евтимов-Йожи с 2 година предварително, а преди Коледа го последва и Даниел Димитров - Данчо Релето. В пандиза остават Прокопий Прокопиев-Културиста и Любомир Димитров, който с изключение на за отвличанията сред 2007 и 2009 година, е наказан и за две убийства - на Иван Пайнавелов - Сапата от Наглите и на Юлиан Лефтеров, чиито трупове бяха открити след разбиването на бандата преди 12 година

Парите от откупите по този начин и не бяха открити. Общата сума е 3 млн. евро, извоювана от жертвите за 3 година Според разнообразни информации похитителите са изхарчили множеството от сумите, които са делили, съгласно други обаче още ги крият.

Присъдата на четиримата, които влязоха зад решетките за отвличанията, с изключение на пандиза планува и изплащането на компенсации на жертвите. Въпреки че не са го създали, двама от тях към този момент се радват на свободата предварително. От 18 година затвор са излежали две трети. В закона няма и условие да платят кръвнината, с цел да бъдат освободени , преди да изтече наказването им.

За похищението на Киро Киров да вземем за пример Йожи, Културиста, Релето и Гребеца би трябвало да платят солидарно 100 хиляди лева обезщетение за неимуществени вреди.

“Не съм получавал нищо. Съдът си е приключил работата, само че какво от това ”, споделя по случая предприемачът, потърсен от “24 часа ”. Двама от участниците в отвличането му напуснаха пандиза предварително за положително държание, без да изпълнят задължението си да го обезщетят по силата на решението на съда. И двамата са работили зад решетките, с което са стопявали присъдата си, настрана от опростеното им време в пандиза. За това са получавали пари, въпреки и доста под минималната заплата. Отчисления обаче не са правени за хората, които потвърдено са отвлечени от тях.

Киро Киров е отвлечен на 27 март 2009 година пред дома си в столичния кв. “Бояна ”. Силоваците в акцията съгласно делото са Прокопий Прокопиев и Кирил Киров - Шкафа, погубен през 2012 година, до момента в който делото още е в съда. Пазят го на смени Данчо Релето, Йожи, Любо Гребеца и Валентин Михайлов-Вальо Ихтиманския, който стана предпазен очевидец против останалите.

След 17 дни в плен Киро Киров е освободен против 517 хиляди евро, които синът му съумява да събере. Парите са разграничени сред участниците в бандата.

“Ограбиха ни Наглите, ограби ни и страната. Те не са ми платили компенсацията, само че и страната не ми върна 15-те % налог, които съм платил върху парите от откупа ”, споделя Киров пред “24 часа ”.

Парите от откупа синът му оставил зад мантинелата на 17-и километър на бул. “Цариградско шосе ”. Взема ги Любо Гребеца. След това Прокопий Културиста, Киро Шкафа и Вальо Бореца върнали Киров, а джипа карал Данчо Релето, както нормално при отвличанията и връщането на жертвите

Нищо от компенсацията за неимуществени вреди не е получил и Ангел Бончев, съобщи той пред “24 часа ”, само че не пожела да разяснява повече и да се връща обратно във времето. Наглите трябваше да му платят 120 хиляди лева за неимуществени вреди и още толкоз на брачната половинка му Камелия, която също бе похитена.

Бившият началник на “Литекс ” е един от най-тежко потърпевшите от Наглите. Той бе 50 дни в плен, държан в една от къщите на ужасите. Отрязаха му два пръста, един от които беше изпратен на тогавашния му началник Гриша Ганчев в буркан. Съпругата му Камелия съумя да събере 391 хиляди евро, които да съобщи на похитителите му.

В началото на връзката са желали 10 млн. евро. При срещата им тя също беше отвлечена, а Ангел Бончев освободен, с цел да търси още пари. Той откри 157 хиляди евро, с цел да пуснат Камелия.

По-късно парите се оказаха във фондация за лекуване на рак. По подигравка на ориста години по-късно Камелия Бончева издъхна от същото подло заболяване след напрежението към отвличанията.

Никой от останалите жертви не е получил пари за компенсацията, само че и никой не е търсил къде са парите от откупите. Включително и от Валентин Михайлов-Ихтиманския и Найден Недев, които са били част от бандата, отвличали са и са пазили жертвите, само че останаха единствено очевидци по делото. Вальо Ихтиманския беше задържан поради източване на банкови сметки и пропя за отвличанията, като разкри схемата и участниците. Освен че не понесе наказателна отговорност, той изхарчи на мира и своята част от откупите. Според потвърдените отвличания до последната инстанция Ихтиманския е взел най-малко половин милион от няколко похищения.

Веднага след ареста на Наглите в края на 2009 година от Национална агенция за приходите са наложени обезпечителни ограничения за Йожи, Данчо Релето, Прокопий Културиста и други, които по-късно бяха оправдани.

Искането е за поръчителство за по 2 милиона лв. за всеки един от тях. Още тогава излиза наяве, че те нямат нищо на свое име с изключение на наследствени парцели, дребни суми от ренти. Изпратени са писма до всички 30 тогава банки, които работят в България. Оказва се, че никой от наказаните по-късно няма сметки.

Нямат и трудови контракти, а парцелите им са извънредно незадоволителни, с цел да обезпечат сумите, които ще им търсят. Още през 2011 година Административният съд е отменил заповедите на Национална агенция за приходите за обезпечителните ограничения.

Най-много пари за компенсации дължи Любомир Димитров-Гребеца, демонстрира информация в решението на съда по делото “Наглите ”. Той би трябвало да ги изплати солидарно с останалите 3-ма, които влязоха в пандиза за отвличанията. Любо Гребеца стартира да споделя пред ГДБОП за отвличанията в дните след ареста и по този начин антимафиотите подредиха доста от изчезналите елементи от пъзела, който беше наредил Вальо Ихтиманския преди него. След това се отхвърли от тях в съда. Той е и единственият от четиримата, който получи 10 години затвор, а не 18. След като схванаха, че ги е предал, последва и отговор от останалите. Данчо Релето, който е последният освободен от пандиза, разкри два натрупа, заровени от бандата в покрайнините на София. Това са посоченият за мозък на Наглите Иван Пайнавелов-Сапата и Юлиан Лефтеров. По-късно го осъдиха на пожизнен затвор за двете покушения.

Сумата, която би трябвало да заплати единствено на околните на Юлиан Лефтеров, е 300 хиляди лева

“Нищо не е платил. Преди няколко месеца правихме опит и с частен правосъден реализатор ”, споделя Георги Лефтеров, татко на Юлиан. Той още не може да разбере по какъв начин никой не е направил опит да потърси парите от откупите, както и кой е мъжът с черната маска, който е участвал на убийството на сина му. Юлиан Лефтеров е похитен пред дома си през 2008 година и погубен няколко часа по-късно. Данчо Релето споделя в показанията си, че там е имало и човек с маска, когато Любо Гребеца е прострелял жертвата.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР