Никой не попита пешеходците как им се струват промените в

...
Никой не попита пешеходците как им се струват промените в
Коментари Харесай

Пешеходците в тая страна никой не ги бръсне за пет пари

Никой не попита пешеходците по какъв начин им се костват измененията в центъра на София. А и защо ли да ги питат? В страната, в която те като че ли не съществуват…

Питаха живеещите в центъра какво мислят за това, че няма къде да паркират (малко пресилено паникьорски въпрос); питаха шофьорите; питаха герберите; питаха пепедебе; питаха велосипедистите; питаха кой ли не, единствено не и пешеходците. 

А за пешеходците в тая блага страна май никой в никакъв случай не се сеща. 

Те са нещо като фоновите хора от компютърните игри – съществуват, едвам придават меродавност на играта; другояче нямат никаква функционалност. 

Пешеходците в тая страна никой не ги бръсне за пет пари. 

Прави ли ви усещане, че съвсем никой водач не си прави труда да дава мигач, когато пред него има единствено пешеходец? То, доста не си дават напън да дават мигач по принцип, камо ли за пешеходци да си ги хабят. Ще вземе да им се изтърка лостчето и да им свърши „ течността за мигачи “…

Ходите си по типична софийска ( да речем ) улица и си прескачате дупки, кълчите се по неравностите, маскирани от пласт подвеждаща тиня, изобщо – не ви е скучно. До вас железна ограда, тъй като някой вложител е решил да построи 10 988 999-тия блок в столицата и е заградил градежа с типична крива ламарина. От другата ви страна – улица. Срещу вас – кола. Вие сте човек, а тя – 2 тона желязо; няма място за мерене на его тук. Почвате да се сгъвате, наобратно на всички закони на физиката, доказвайки, че можете да променяте освен формата на тялото си, само че и време-пространствения континуум. Наврели сте се към този момент в оградата, стъпвайки в антично храстче с единия крайник и в дупка, цялостна с машинно масло – с другия. 

В последния миг колата завива и въобще не се приближава до вас. Цялата ви еквилибристика е била изцяло непотребна (освен за поддържане на форма). 

Шофьорът въобще не ви е отразил като действително действителен обект на пътя. Вие сте едно нищо в очите му; даже не съществувате, камо ли да дава мигач, с цел да ви извести какви са му желанията. 

От което следва да си зададем въпроса: „ БГ водачите изобщо знаят ли какво значи словосъчетанието „ участник в придвижването “. 

Ето в този момент е доста съвременно да се плюе по новото придвижване в София и всякакви „ специалисти “ внезапно откриха, че в София да вземем за пример има тапи в час пик. Отне им няколко десетилетия, само че съумяха да открият съществуването им. И са малко шашнати. Съответно (като в оня виц) – те тъй като в този момент са разбрали, на тях им е ясно, че са отговорни тия, дето са от няколко месеца в общината, не ония, дето бяха там едно приблизително обучение време. 

Кой анекдот ли? Оня, дето служител на реда тормози турски водач и сътрудника го пита за какво. Оня вика, поради петстотинте години иго. Е, но това е било от дълго време бе, вика първият. Е, но аз през вчерашния ден разбрах, обяснил сътрудника. 

Та и те – „ специалистите “ – през вчерашния ден схванаха, че в София има тапи и не се заколебаха на кого да ги припишат. Както и да е. 

Гледах фотоси от „ инфарктното “ място от през днешния ден – фотоси на пешеходец. Не изглеждаше да има ни проблем, ни запушване. Ама той пешеходец, кой го брои за жив? 

Те и генералисимусите на държавническата мисъл не могат да се сетят, че в България съществуват пешеходци, все не помнят за тях. Да не приказваме, че те самите пешеходци може и да са били в миналото – но като дребни, до момента в който са ходили на предучилищна. Титаните на инфраструктурата също не си спомнят в кое измерение се намираше това митично създание пешеходеца, та и те не си дават доста напън да го мислят. 

Ние сме просвета на колите. Пол Макартни може да е милиардер и да е най-известният жив музикант на планетата, само че нищо не коства в очите на нашенеца, щото се вози на трен. А де…

Докато Ганя и Ганевица и до кен*фа ще се опитат да идат с колата. 

Да вървиш пешком се смята за срам тука. Значи си безпаричен шушляк и нямаш грам класа; и напряко си го просиш. Тая „ просвета “ издигна в фетиш мачкането на бедните шушляци, които не заслужават доста да ги зачиташ. Тая „ просвета “ възпита и убийците с джиповете, които показват кастово предимство с возилото си. 

Въобще, радостно е, хубаво е и отвред се чува музика. 

_______________

Този коментар показва персоналното мнение на създателя
и може да не съответствува с позициите на редакцията на Novini.bg.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР