Никой не може да прогнозира дали цените на недвижимостите ще

...
Никой не може да прогнозира дали цените на недвижимостите ще
Коментари Харесай

Ако ви трябва дом купувайте сега, ако имате пари в повече инвестирайте в място за живеене

Никой не може да предвижда дали цените на недвижимостите ще паднат или ще се задържат на днешните равнища, тъй като обстановката през днешния ден няма нищо общо с рецесията отпреди 12 години

Елена Параскова съставлява брокерската компания за недвижими парцели „ iBrokers ” в Бургас. Познава пазара и има дълготраен опит в областта на сделките, наемите и трендовете. Разговаряме с нея за положението на имотния пазар в Бургаска област, дали частичната готовност в Русия е повлияла върху търсенето  и обикновено ли е в центъра на морския град новите парцели, освен това на зелено, да са на цени от над 2000 евро за кв.м.

- Г-жо Параскова, в последно време се сътвори неуравновесеност, че огромна част от съветските жители, които се стремят да избегнат частичната готовност, ще създадат всичко допустимо да изоставен границите на Русия и някои ще се ориентират към България, с изключение на да се употребяват досегашните  парцели тук, ще стартира бърз развой на покупка и наемане на още парцели. Има ли подобен развой в действителност? И каква е аналогията с украинските жители, които се интересуват от сходни покупко-продажби?

- В последните 2 седмици няма растеж в интереса за наемане на парцели от страна на съветски жители. По-скоро в страната влизат хора, които към този момент имат закупени такива, само че те не трансформират картината. Не се регистрира повишен интерес към покупки. Може би в идващите дни, в случай че има растеж на броя съветски жители, които влизат в страната, такава наклонност може да се заформи, само че все още няма такава. Украинските глаждани продължавата да влизат в България, само че е доста по-слаб ползата към парцели, околкото сред март и  май 2022 година Много от украинските фамилии са се насочили към курортите  Равда, Несебър, Слънчев бряг и сходни., тъй като след края на летния сезон там има доста свободни жилища, преференциално, които те могат да наемат в границите на до 6 месеца, до момента в който в Бургас това е невероятно.

Запазва се наклонността в цените, която бе през март и април 2022 година В Слънчев бряг е мъчно да се отговори на това какви са цените на наемите, тъй като доста зависи от това дали става въпрос за апартамент в комплекс – целогодишен или апартхотел. Има доста променливи условия. Те търсят известни улеснения, като козметици, фризьори, заведения за хранене. Търсят услуги наоколо до местата, където желаят да живеят.

- За Бургас и района въпреки всичко можем ли да посочим някакви примерни цени?

- Извън Бургас не се наемам давам цени, само че тук равнищата за наемите стигнаха към този момент до 450 лева за двустаен апартамент. Става въпрос за междинна цена,  освен това. Има и свободни квартири. Г оляма част от наемодателите обаче избират българи за наематели, тъй като те са с дълготрайни контракти, до момента в който украинските жители търсят краткосрочни покупко-продажби – до 6-10 месеца. Те не се ангажират с наеми до 1 година. Това основава стеснение за наемодателя, освен риск.

- Има ли спад в цените на жилищата за продажба, да вземем за пример в Бургас и може ли да се направи разлика сред ново и остаряло строителство? Цените на някои строителни материали почнаха да падат, на горивата също?

- Търсене постоянно има, има и в този момент, предлагането също не е извънредно лимитирано. Има задоволително парцели на пазара, просто не са с такива размери, каквито бяха преди примерно 2 години. Няма спад на цените на жилища. Никой не може и да планува каква ще е наклонността – дали ще има спад в бъдеще, тъй като доста фактори въздействат на нашия пазар. В взаимозависимост от това какво ще се случва в идващите месеци, можем да чакаме както растеж, по този начин и спад в цените.

- Ситуацията в този момент може ли да се съпостави с тази през 2010-2011 година, когато стартира последователното стабилизиране на пазара на недвижими парцели и видяхме в действителност спад в цените на жилищата през идващите няколко години напред?

- Не мисля. А и не бих се заела с извънредно мнение да кажа, че цените ще падат. Ние сме в друга обстановка от тази през 2010-2011 година Различни фактори я породиха. А и в този момент има доста незнайни, които не могат да се управляват и предвиждат.

- Да вземем следната догадка – в случай че човек има задоволително спестени средства, само че не се нуждае от дом, рационално ли е в този момент да ги влага в неподвижен парцел? Или да изчака?

- Всяка инвестиция в неподвижен парцел е вярна във всеки един миг.

- А бихте ли посъветвала нуждаещите се от дом  да изчакат да се поуспокои пазара?

- Който се потребност от дом, би трябвало да го купи тогава, когато има в действителност потребност от него. Това е правилото.

- Много хора се тормозят от повдигане на лихвите по ипотечните заеми в банките. Има ли съображение за такова терзание и да теглим ли жилищен заем или не?

- Банките ни твърдят, при всяка договорка от последните месеци, че смяната на лихвените проценти няма да бъде внезапна и няма да повлияе съществено върху месечните вноски. Това обаче не е публично дадено и никой не може да бъде сигурен какво тъкмо ще се случи.

- Докъде стигна цената за кв.м в суперцентъра на Бургас?

- Проектите, които се продават в този момент от новото строителство, надвишават 2000 евро на кв.м.

- Реалистична цена ли е това. Видях на зелено цена от 2 250 евро за кв.м в строяща се постройка зад паметника " Альоша ", на ул. " Гурко " е същото състояние?

- Щом има купувачи на тази цена, тя е реалистична.

- Доколко е правилно, че едно паркомясто към този момент доближи до 30 000 евро при такива покупко-продажби?

- Да, има такива покупко-продажби. Зависи в каква постройка е паркомястото и в кой регион.Около Морската градина и в ЦГЧ има такива продажби. Предлагат се паркоместа и на по-висока цена.

- Това значи ли, че в България има хора, които разполагат с доста пари?

- Това значи, че в България фактически има хора, които се нуждаят от място за паркиране.

- А има ли задоволително жилища от високия клас в суперцентъра и необятния център? Има едно чувство, че не се строи задоволително и има дефицит на ново строителство.

- Ново строителство има задоволително и то не е съсредоточено единствено в центъра на града. Има доста нови планове, някои от тях са с разрешителни, само че не са стартирали. Центърът на Бургас е задоволително застроен и той не разрешава толкоз доста нови здания. Няма задоволително свободни терени, които да бъдат застроени. В един миг няма да има накъде повече да се строи. Затова новите здания ще се появяват там, където има опция да се появят. И това въздейства върху цената – че няма доста ново строителство в ЦГЧ.

- Забелязвате ли нещо характерно на пазара за есенно-зимния интервал? Имаше ли застой през лятото?

- Лятото постоянно е по-слабо като интерес, тъй като е интервал на отпуски и развлечение. Сега ползата от страна на купувачи и продавачи е повишен.

- Какво се търси най-много като недвижими парцели?

- Апартаменти изрично. Активното търсене е там и то за двустайни до 80-90 квадрата. Преобладава новото строителство, младежите го избират. Търсят се още и бюджетните жилища в панелните блокове – главно двустайни също.

- А в какво си коства в действителност да се влага – в земя, апартамент, в къща, в гараж?

- Винаги инвестицията би трябвало да е обвързвана с  парцел, в който може да се живее. Защото там имаме и опцията за отдаване чартърен.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР