Никой не може да придобие по давност имоти частна държавна

...
Никой не може да придобие по давност имоти частна държавна
Коментари Харесай

Не могат да се придобиват имоти по давност

Никой не може да придобие по отминалост парцели частна държавна или общинска благосъстоятелност, макар че ги е владял от 1 юни 1996 година до 31 май 2006 година, т.е. преди налагането на първия мораториум. Това съобщи Гражданската гилдия на Върховния касационен съд (ВКС) в тълкувателно решение №3/2017 година

Въпросът беше подложен пред нея от състав на Първо гражданско поделение. Съдиите твърдяха, че по въпроса за придобивната отминалост преди да бъде натрапен първият мораториум на 31 май 2006 година има спорна процедура, прецизира news.lex.bg. А въпросът, по който би трябвало да се произнесат, е обвързван с придобиването на гарсониера от 40 кв. м в София.

Гражданската гилдия обаче одобри, че в действителност разминаване в практиката не съществува и отклони настояването на състава за постановяване на тълкувателно решение. Актът, с който направи това, обаче също е тълкувателно решение. И в него висшите съдии вършат значими мнения.

Казусът предмет на разискване в тълкувателното дело се отнася до тези, които са владели парцели частна държавна и частна общинска благосъстоятелност след 1 юни 1996 година Тогава в Закона за собствеността падна тоталната възбраната за придобиване на каквато и да е движимост държавна или общинска благосъстоятелност, работила от 1951 година (тогава за социалистическата собственост). През 1996 година законодателят я остави единствено във връзка с обществената държавна и общинска благосъстоятелност.

До 2006 година, когато малко преди да изтекат 10-те години, които разрешават да се придобие парцел и при недобросъвестно притежание, беше въведен първият мораториум във връзка с държавната и общинската благосъстоятелност. В продължение към този момент на 12 години страната всяка година го удължава, като всякога претекстът за това е, че още не е завършил процесът по вписване и актуване на парцелите ѝ, както и този на общинската благосъстоятелност.

Последното удължение на мораториума беше направено при започване на тази година, като този път обещанието е, че ще е за последно и страната твърди, че до 2023 година ще постави в ред документите за собствеността си.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР