Никой не може да каже дали има балон на пазара ...

Никой не може да каже дали има балон на пазара

Страхил Иванов: Двустаен в София вече струва 120-130 хил. евро

Никой не може да каже дали има балон на пазара на недвижими парцели и каква е посоката. Възвращаемостта на парцелите като инвестиция сега се движи в границите на 3%-4% на годишна база, което въпреки и ниско, е по-вероятно резултат на постоянна и предвидима стопанска система. Това разяснява Страхил Иванов, създател на организация за недвижими парцели "Явлена ", в ефира на предаването "Светът е бизнес " с водещ Ивайло Лаков.

"Много са незаетите парцели в София - сред 25%-30%. Това е най-големият риск във връзка с пазара на недвижими парцели - празните жилища ", сподели Иванов и даде за образец новопостроени региони в София, където са вложени вложения, а се употребяват 10%-20% от постройките.

Покачването на цените в България върви и с покачването на работната заплата, сподели Иванов и посочи, че въпреки "да няма особеност,.. рисковете постоянно съществуват от позиция на прекъсването на пазара ".

"За мен не е разумно двустаен апартамент в София да коства повече от 120-130 хиляди евро... Статистиката в "Явлена " за предходната година сподели междинна цена на договорка за София е 129 хиляди евро, т.е. междинната цена към този момент отива към по-трудна опция за покупка от хора, които не разчитат на бизнес или дивиденти, а на работна заплата. "

Броят на покупко-продажбите за първото тримесечие на 2022 година се е покачил, сподели Иванов и разяснява, че едно превръщане на тренда би било предизвестено от по-бавно взимане на решение от купувачите, закъснение на покупко-продажбите, по-сериозен интерес от продавачите към мнения на цената и намаляване на цените.

Пазарът на недвижими парцели в страната е конкурентен на пазара в Гърция, където доста българи са закупили жилища след 2007 година - 2008 година, само че всеки би трябвало да реши по какъв начин ще ръководи сходен далечен парцел, сподели Иванов.

"Хубаво е парцелът, който желаете да управлявате или да ползвате, с изключение на да бъде на хубаво място, да бъде и наоколо, с цел да можете по напълно естествен метод да упражнявате надзор. "

Той посъветва бъдещи купувачи да преценяват деликатно потребностите си, местоположението, постройката.

В коментар за въздействието на украинските бежанци на пазара, Иванов съобщи, че има почнали работа в организации за недвижими парцели, "защото това са хора, които желаят да работят, а не да получават единствено ". Има случаи и на закупуване на парцели от украинци, а изключително доста те въздействат върху наемния пазар във Варна.

Запитан за случаите на предоговаряне на крайни цени при покупко-продажби "на зелено " поради повишаването на материалите, Иванов сподели, че към момента няма ясна обвързваща позиция по въпроса от строителните бизнесмени.

"Това е моментът, когато доста строителни бизнесмени по-трудно ще продължат бизнеса си, в случай че по някакъв метод прекратят договореностите си в случай, че клиентите нямат виновност, а към този момент са платили и подписали контракти. Който го направи никога няма да завоюва доверието на гилдията и купувачите,.. няма да увеличи имиджа си, а противоположното. "

Влизането на България в еврозоната ще донесе непоклатимост и упованията са това да позитивен резултат върху пазара, сподели Иванов.

"Като европейска столица сме към момента с най-ниски цени на недвижимите парцели измежду останалите. Нито в Букурещ, нито в Скопие, нито в Белград са по-ниски от нашите. Но трендът е подобен, че може би скоро няма да сме с най-ниските цени. "

Кои са мощно надценените региони в София и по какъв начин може да се поправя това, какво движи нараствания брой покупко-продажби на имотния пазар може да гледате във

Източник: dnes.bg


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg