Никой не харесва претъпканите улици. А какво да кажем за

...
Никой не харесва претъпканите улици. А какво да кажем за
Коментари Харесай

10 уникални улици и пътища по света

Никой не харесва претъпканите улици. А какво да кажем за придвижването по улицата с 8 стръмни завоя в един квартал, пресичането на 12 пътища на едно кръстовище или паркирането на улицата под ъгъл от 40 градуса? Ето някои от най- необикновените улици в света.

Ломбард Стрийт, Сан Франциско, Съединени американски щати

Ломбард Стрийт в Сан Франциско е най-криволичещата улица в света. Тя разрешава единствено еднопосочно придвижване и паркирането на нея е неразрешено. Също по този начин на улицата много постоянно се провеждат гонки.

Кръстовище „ The Magic Roundabout “, Суиндън, Англия

Кръстовището, ситуирано в град Суиндън, е може би най-сложното в света. То е издигнато през 1972г. и е пресечна точка на 6 пътища с 5 по-малки кръстовища. Било направено, с цел да се понижи броят на тапите в града.

Улица „ Балдуин “, Дънидин, Нова Зеландия

Улица „ Балдуин “ в град Дънидин в Нова Зеландия е най-стръмната улица в света. В тази страна доста градове са издигнати върху планински и хълмисти терени. Наклонът на улицата е 35 градуса и тя е толкоз стръмна, че горната й част е направена от бетон, защото при топло време различен материал на настилката няма да издържи на температурата и ще се разтече.

Булевард 9 юли, Буенос Айрес, Аржентина

Булевард 9 юли в град Буенос Айрес се смята за най-широката улица в света. Тя има шест платна във всяка посока. С широчина от 91 метра, заема цялостен квартал на града. Преминаването на булеварда на някои места може да отнеме няколко минути, с цел да се пресекат всичките 12 платна. Разхождайки се по булеварда, можете да се насладите на доста атракции, в това число постройката на остарялото френско посолство, статуята на Дон Кихот, известния обелиск и площада на Конституцията.

Шпройерхофштрасе, Ройтлинген, Германия

Шпройерхофштрасе в град Ретлинген в Германия е най-тясната улица в света. В най-широката си част ширината й е 50 см, а в най-тясната – 31 см. Тя е издигната през 1727 година по време на реорганизация, откакто регионът бил опустошен при мощни пожари. Предишният връх за най-тясната улица в света принадлежал на улица „ Парламент стрийт “ в Англия, издигната през 14 век. В най-широката си точка тя била с размери  122 м, а в най-тясната – 64 см.

Пътят до Гиза, Египет

Пътят до Гиза е прочут като най-старият павиран път в света. Той бил издигнат преди 4600 години и свързва античната базалтова кариера с реката, вливаща се в Нил. Ширината на пътя е към 2 метра, а дължината му е към 12 км. Пътят е бил употребен за превозване на големи блокове от базалт за построяването на пирамидите в Гиза.

Панамериканско шосе, Съединени американски щати

Панамериканската автомагистрала се смята за най-дългият път в света. Тя измести от класацията „ Уолстрийт “ в Канада, която за дълго време също се смяташе за най-дългият път в света с дължина е 1896 км. Панамериканската автомагистрала свързва пътищата на страните от Северна и Южна Америка и дължината й е 48 000 километра. Магистралата минава през 15 страни, в това число Съединени американски щати, Канада, Мексико, Перу, Аржентина и Салвадор.

Ебенезер-плейс, Шотландия

Ебенезер-плейс в Шотландия е оповестена за най-късата улица в света, съгласно книгата на Гинес. Дължината й е единствено 2.06 метра. Единственият адрес на тази улица е този на „ Бистро номер 1 “, което е част от хотел „ Маккейз “, издигнат през 1883 година.

Кръстовище „ Съдия Гери Прегерсън ”, Лос Анжелис, Съединени американски щати

Кръстовището „ Съдия Гери Прегерсън ” в Лос Анжелис се счита за най-сложното транспортно кръстовище в света. То съставлява „ детелина ” с голям брой мостове, които образуват комплицирана система от пътища за безконтролен трафик по автострадите сред другите щати. Кръстовището е намерено през 1994 година и има 4 равнища, всяко от което е предопределено за избран тип превоз.

Кръгово кръстовище Путраджайя, Малайзия

Повечето хора, които са се озовали в центъра на Малайзия, незабавно осъзнават, че са достигнали най-голямото кръгово кръстовище в света. Окръжността му е към 3,4 километра, а улицата, която го заобикаля, се назовава „ Персиарански султан Салахудин Абдул Азиз Шах ”.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР