Никой не е застрахован Хронично от това в семейството да

...
Никой не е застрахован Хронично от това в семейството да
Коментари Харесай

Росица Пандова: Никой не е застрахован да има дете с хронично заболяване или увреждане

Никой не е застрахован Хронично от това в фамилията да има дете с хронично заболяване или с тежко увреждане. Тогава нищо друго няма значение – нито политическа ориентировка и принадлежност.


Това съобщи Росица Пандова на кръгла маса на ПП-ДБ на тематика " Проблемите на хората с увреждания и децата с хронични болести, редки заболявания и диабет в България ", съобщи кореспондент на БГНЕС.


Васил Пандов означи, че България има обвързване да създаде тактика за детското опазване на здравето, като частта, обвързвана с финансирането по ПВУ, е обвързвано с промени. " За страдание, ние сме закъснели с тази тактика ", акцентира той, като добави, че в последните години опазването на здравето се взема решение " на кръпки ".

Пандов уточни, че Министерството на здравеопазването (МЗ) изготви такава тактика, а от парламентарната Комисията по опазване на здравето са поискали тя да ни бъде показана.


Народният представител добави, че България доста се отличава във връзка с детската смъртност и това, което е изключително притеснително, е, че в някои области в страната има пет пъти повече детска смъртност от междинното за Европейския съюз (ЕС).

" За разлика от възрастните, профилактичните прегледи при децата са на доста по-високо равнище ", сподели Пандов, само че посочи, че равнището не е задоволително високо. Той обърна внимание, че се отбелязва и спад на профилактичните прегледи при децата.

Сред най-честите болести при децата, са тези, свързани с дихателната система, със зрението, както и затлъстяването.

" България заема за поредна година при учениците първо място по затлъстяване ", акцентира Пандов и уточни, че най-вече деца с наднормено тегло има при учениците в 7.клас.

Депутатът е безапелационен, че приемането на тактиката, би трябвало да се случи, само че с присъединяване на неправителствените организации, с цел да може всеки да даде своето мнение.

По отношение на построяването на Националната детска болница, той съобщи, че неналичието на връзка е водеща за отлагането на реализирането й през годините.

По време на полемиката стана ясно, че в България има над 500 хиляди души с диагноза диабет, а още над 250 хиляди души не знаят, че имат някакво диабетно заболяване. Няма и тъкмо данни какъв брой са хората с диабет, какъв брой са децата с диабет, както и какъв брой са инсулиново подвластните. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР