Никой не бива да си позволява заобикаляне или манипулиране на

...
Никой не бива да си позволява заобикаляне или манипулиране на
Коментари Харесай

Янаки Стоилов: Никой не бива да си позволява манипулиране на системата за разпределение на делата

" Никой не трябва да си разрешава заобикаляне или манипулиране на системата за инцидентно систематизиране на делата, по този въпрос съм безапелационен ". Това сподели министър Янаки Стоилов в предаването " Още от деня " на Българска национална телевизия.

Критериите, които би трябвало да се ползват са едни и същи и преди време изпратих писма по същата тема и до съдилищата и до прокуратурата и забавното е, че от името на основния прокурор питаха какво е основанието, на което се желае такава информация и до момента в който изясняваха тези учредения, към момента не съм получил данните, добави правосъдният министър.

Според него е значимо Военновъздушни сили да прегледа тези въпроси във връзка с цялата правосъдна система.

" Установявам, че някои от разпоредбите, които работят в другите браншове на правосъдната система разрешават ограничение на приложението на инцидентния асортимент, по тази причина тук критерият би трябвало да бъде един и същи, и това да не се употребява като опит да се разделят на положителни и неприятни в правосъдната система, мисля, че проблеми има и те би трябвало да бъдат решавани, което е част от предпоставките за обективно правораздаване ", сподели Стоилов.

" Ако съдиите като цяло и особено съдийската гилдия във Военновъздушни сили подходят непредубедено и съществено към въпроса, те могат дадат доказателства за избор или предложение, което дава отговор на условията за висок професионализъм, опит и честност. В този смисъл считам, че нито прокурорите по настрана, нито съдиите по настрана могат да наложат решение, и по тази причина е доста значимо, тези на които принадлежи самодейността да покажат такива високи стандарти ", добави още Янаки Стоилов.

Според него старания би трябвало да бъдат положени, и не би трябвало да се разчита, че блокирането на процеса е някакво решение.

" Ако аз заявя позиция, че ще предложа претендент, това сякаш пренарежда целите, посочи Стоилов. Не желая това да служи като опрощение, първо би трябвало да заложим на опциите на самоуправление на правосъдната система, откакто множеството от тях желаят да има без значение и предвидимо правораздаване, те би трябвало да покажат какви са техните визии. Ако не доближат претенденти до Военновъздушни сили които да дават отговор на тези критерии, няма проблем аз да се наемам ", сподели още министър Стоилов.

Не се стремя да преобладавам, да натрапвам решения на правосъдната власт, а да се реализира избор, който би се приел от обществото, като безапелационен и потребен за реформирането на правосъдната система, разясни още той.

Стоилов сподели, че сме в очакване на решение от Конституционния съд във връзка с опцията министърът на правораздаването да желае освобождението на съдии, прокурори, следователи.

" Моята увереност в границите на тълкуването на поредицата промени в конституционните текстове е, че това е концепцията, при съществуването на основанията, които са посочени за тежко нарушаване или уронване престижа на правосъдната власт, с изключение на хората във Военновъздушни сили, министърът на правораздаването да може да бъде основател на тази процедура ".

На въпроса дали в случай че му бъде позволено от Конституционен съд, ще направи същата постъпка, Стоилов отговори, че е разумно постъпката да бъде повторена, с цел да се стигне до изговаряне всъщност, и това би било огромен пробив.

По отношение на профилираното правораздаване, той съобщи:

" Поисках информация от ръководителите на всички профилирани структури, те показаха информация, която ни даде опция в Министерството на правораздаването да изготвим разбор и в него се предлага уравновесено решение по формулата профилирано правораздаване без профилиран съд. "

По проблема Бюрото за отбрана на очевидците да премине към Министерството на правораздаването, Стоилов разяснява:

" Това е единственото законодателно решение на 46-ото Народно заседание. Това не беше самодейност на министъра на правораздаването, макар че аз поддържах този законопроект, тъй като считам, че мястото на бюрото за отбрана на очевидците е в министерството, а не при основния прокурор. Защото си представете, в случай че би трябвало да бъде предпазен един очевидец, който дава информация против прокуратурата дали ще му бъде обезпечена същата отбрана както на останалите лица. "

Янаки Стоилов означи, че това не е гвоздеят на правосъдната промяна.

По думите му, идната седмица ще инициира две срещи, по единната осведомителна система на съдилищата и по единния портал за правораздаване.

" Има блокиране на тази система, което ще бъде обсъждано на следващия ден на съвещанието на Военновъздушни сили, тъй че, ще спомагаме, с цел да се преодолеят насъбраните проблеми ", добави Стоилов.

По отношение на Закона " Магнитски ", Стоилов сподели, че е стартирана работа по законопроект за отбрана на финансовите и икономическите ползи на страната, като последица от дейностите на такива актове. Целта е да има една обща нормативна основа, посочи той.

Стоилов съобщи също по този начин, че се надява Българска социалистическа партия да не взе участие с разнообразни претенденти в президентските избори.

" Надявам се, че партията ще влезне в изборната акция и за президентските и за парламентарните избори с политически задължения и послания, които до доведат до позитивна смяна в България ", добави той.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР