Никос Христодулидис, който в неделя беше избран за следващ президент

...
Никос Христодулидис, който в неделя беше избран за следващ президент
Коментари Харесай

Среща почти на върха: Лидерите на разделения от 1974 година Кипър ще се видят неформално в Никозия - Свят

Никос Христодулидис, който в неделя беше определен за идващ президент на Република Кипър, и водачът на кипърските турци Ерсин Татар ще се срещнат на 23 февруари, заяви КНА. Срещата е " съвсем на върха ", доколкото Христодулидис няма да е още формален президент на кипърските гърци.

В известие на политическия кабинет на новоизбрания президент на Република Кипър се прецизира, че срещата с неофициален темперамент ще се организира в 11 ч. сутринта в резиденцията на специфичния представител на генералния секретар на Организация на обединените нации в Кипър Колин Стюарт в ръководената от Организация на обединените нации зона на бившето интернационално летище в Никозия.

Христодулидис ще встъпи в служба на 1 март. Още в деня след изборната си победа той изрази подготвеност да се срещне с Татар допустимо най-скоро преди или след поемането на президентските пълномощия.

Кипър е разграничен от 1974 година, когато след прелом, инспириран от военната хунта в Гърция, турски войски навлизат и окупират северната част на острова. През 1983 година там беше оповестена Севернокипърска турска република (СКТР), която остава приета само от Турция. Разговори за обединяване на острова текат от десетилетия, само че последният им кръг през 2017 година в швейцарския курорт Кран Монтана приключи без триумф.

От тогава СКТР и Турция се ориентираха към решение на кипърския въпрос посредством две обособени страни, до момента в който интернационално приетите управляващи в Никозия, както и Гърция, упорстват въпросът да бъде решен в контрактуваната рамка на двузонална двуобщностна федерация.

Христодулидис неведнъж е заявил, че решението на кипърския въпрос е негов главен приоритет. Той обаче е считан и за представител на по-твърдолинейното крило в кипърската политика, което не е склонно да направи доста огромни взаимни отстъпки в договарянията под егидата на Организация на обединените нации, отбелязва организацията.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР