Николина Ангелкова е министър на туризма във второто и третото

...
Николина Ангелкова е министър на туризма във второто и третото
Коментари Харесай

Министър Ангелкова разказа как ще се промени туризма по морето у нас тази година

Николина Ангелкова е министър на туризма във второто и третото държавно управление на Бойко Борисов. Родена е на 30 ноември 1979 година в Крумовград. Завършва Бизнес учебното заведение на Харвард по стратегия за управителни фрагменти „ Развитие на лидерски умения “. Специализирала е още финансово ръководство на структурните фондове на Европейски Съюз, европейско право и районна политика и структурни фондове в Института по обществена администрация в Маастрихт и в Регионалния институт за административна промяна в Нант, Франция.

От 2011 година е член на УС на Агенция „ Пътна инфраструктура “. През 2013 година става заместител министър на районното развиване и благоустройството. На 6 август 2014 година е определена за министър на превоза, осведомителните технологии и известията в служебното държавно управление на Георги Близнашки. Остава на този пост до 7 ноември 2014 година, когато е определена за министър на туризма във второто държавно управление на Бойко Борисов. Отново е министър на туризма в третото държавно управление на Бойко Борисов.

- Г-жо Ангелкова, след няколко месеца стартира подготовка за летния сезон. Каква ще е смяната това лято в курортите, Слънчев бряг ще има нова визия, само че шумът, останалите курорти, публичния ред?

- Успешната подготовка на всеки летен сезон се дължи преди всичко на прекратената недалновидна процедура, която преди предвиждаше да се популяризира туристическия сезон в паралел с неговото протичане. През предходния мандат на кабинета Борисов, следвайки продуктивните трендове в региона на туристическото маркетиране, сменихме метода на работа - подготовката на новия сезон стартира още след привършване на остарелия. Така успяхме да реализираме рекордните резултати от 2016 година, които надградихме през 2017 година

Устойчивият растеж на задгранични туристи и доходи, които надлежно са нарастнали със 7,6 на 100, достигайки над 8,882 млн. и 9,3%- 6,895 милиарда лева, са най-обективният индикатор, че работим в вярна посока. Действаме поредно посредством устойчиви решения за въпросите в националните ни курорти, които играят своята имиджова роля за българския туризъм. Това е част от цялостната политика за ребрандирането на страната в посока целогодишна туристическа дестинация с богато културно-историческо завещание и, привличаща по-висок клас туристи. Затова и предприехме стъпки за статута на националните курорти. По отношение на публичния ред, работим в синхрон и цялостна съгласуваност с виновните институции на централно равнище, както и с локалните управляващи.

- Вярвате ли, че образът на Слънчев бряг при започване на идващия сезон ще е друг от този през предходната година?

- Да, имам вяра, тъй като поставяме съществени старания това в действителност да е по този начин. Очаквам тази година образът на курорта, най-малко на територията на „ Слънчев бряг “ АД, доста да се усъвършенства. Предвиждаме уличната търговия в „ Слънчев бряг-зона изток “ да бъде прекратена още това лято. Категорично няма да има „ разхождащи се “ щендери. Така ще се избегне изнасянето на артикули по щандове, нарушаването на свободното прекосяване на туристи и коли по улиците и тротоарите. Обликът на курорта ще се усъвършенства, което ще увеличи и качеството на туристическия артикул, по този начин чакаме оценката и цялостното прекарване на гостите да се усъвършенства.

- Къде виждате мястото на препоръчаната като концепция улица за занимания, тъй че да не пречат на елементарните туристи?

- Слънчев бряг е прочут с опциите за занимания, които предлага, и има туристи, които търсят тъкмо това. Добре е да се откри уравновесено решение и метод да отговорим на потребностите на тези гости, само че и на гостите, които желаят пълностоен отдих. Има разнообразни способи за намиране на компромисно решение, което да удовлетвори всички потребности. Важно е да има полемика по тематиката и всички заинтригувани страни да могат да изложат причини и оферти, а по-късно да се избере най-хубавото за всички.

- Кажете за Закона за туризма. Какви са измененията и с изключение на Слънчев бряг, по какъв начин ще се отразят те на останалите курорти?

- Промени в първия Закон за изменение и допълнение на Закона за туризма бяха признати на първо четене в Народното събрание. Те плануват понижаване на административната тежест за бизнеса, като ще отпаднат 19 типа документа, които до момента трябваше да бъдат представяни на книжен притежател. Друга част от промените са свързани с транспониране на евродирективата за пакетните пътувания. С развиването и използването на нормативната база се обяснява и модернизира обсегът на отбраната на туристите посредством изменение на настоящите разпореждания на Европейски Съюз за отбрана на потребителите.

Предвиждат се и промени в нормативната база, които ще обиден националните курорти. Работи се по законодателни промени, с които ще се дефинира статутът им, само че към момента не са финализирани. Те ще бъдат включени към последващи промени на Закона на туризма.

- Кажете за концесиите на плажовете. Как вървят? Колко плажа ще са без концесионер, несъмнено каквито данни има все още?

- Министерството на туризма прави всичко, което е в пълномощията и отговорностите му по отношение на своевременното осъществяване на процедури за отдаване за стопанисване. Търговете за концесиониране започват с решение на Министерски съвет по предложение на Министерството на туризма, като до края на годината ще се организират по реда на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), а от 2019 година ще се действат по Закона за концесиите.

Тази година изтичат 6 концесионни контракта. Те са за морските плажове „ Албена “, „ Ривиера “, „ Слънчев ден “, „ Св. Св. Константин и Елена - огромен плаж “, „ Св. Св. Константин и Елена- юг “, Царево- централен “. През 2018 година изтича и контракт за наем на плаж „ Приморско- централен “. През 2019 година концесионните контракти, които ще приключат са 17. Те са за плажовете: „ Батовски плаж ", „ Кранево-север ", „ Кранево - юг ", „ Златни пясъци ", „ Кабакум - север ", „ Кабакум - Русалка ", „ Св. Св. Константин и Елена – север “, „ Св. св. Константин и Елена - дребен плаж “, „ Буните ", „ Шкорпиловци-централен “, „ Робинзон “, „ Поморие-изток “, „ Созопол – централен “, „ Созопол – Харманите “, „ Приморско-север “, „ Китен-Атлиман “, „ Силистар “. Прекратен е договорът за „ Бяла централен 5 част “. Важно е оптимално бързо да започват всички тези процедури, които към този момент са готови от нас в Министерството на туризма.

Но е значимо да се означи, че линиите, за които няма избран концесионер или наемател, също ще бъдат обезопасени. Областните шефове, в чиято територия попадат, би трябвало да обезпечат водното избавяне и почистването през 2018 година, до момента в който работи ЗУЧК.

- И доста значимо по какъв начин ще бъде позволен казусът със скъпите шалтета и евтините чадъри и шезлонги? Имаше такива проблеми на Нестинарка, в този момент при процедурите беше предотвратена такава скица с бургаския северен плаж.

- Поставянето на таван на цените на плажните такъми беше значим акцент в работата на министерството. За това при създаването на новите концесионни процедури, по които в този момент се отдават линиите, заложихме цената на чадърите и шезлонги да бъде минимална. По този метод на редица морски плажове цените са заложени в договорите за целия интервал на контракта и не могат да се усилват. А дали се съблюдават поетите задължения и това лято ще проследявам прецизно. Предвиждам през лятото контролът на концесионерите и наемателите да бъде засилен, като ще направя редица инспекции. Преди старта на сезона ще имаме и взаимни инспекции дружно с другите контролни органи.

- Именно Северния бургаски плаж-лицето на града, през лятото беше в безобразно положение предишния сезон- замърсен, с руини от остатъци на недействащи заведения и както в никакъв случай е в този момент високомерен от роми. Ще има ли по-добър надзор това лято?

- Не съм напълно съгласна с вас за извънредно неприятното положение на плажа през предишния сезон. За първа година този плаж беше измит и имаше задоволителен брой спасители. Държавата е длъжна до обезпечи достъп до плажа на всички жители, без значение на техния генезис.
Има още няколко месеца до дейния летен сезон, все пак към този момент работим по-активно за подготовката му. През предходната седмица организирах няколко работни срещи с кметове на морски общини. При срещите си дискутираме какви съответни ограничения би трябвало да бъдат набелязани, с цел да имаме сполучлив и спокоен летен сезон. Разчистването на крайбрежната линия, премахването на строителни боклуци и поддържането на чиста плажна линия са водещи фактори за позитивните резултати, които чакаме през сезона. Планираме и преди началото на дейния сезон работни срещи, в които да се включат локалната власт и всички контролни органи, които наблюдават за спазването на реда по крайбрежието. Ще създадем всичко, което е в пълномощията на Министерството на туризма, с цел да подсигуряваме спокойна отмора на посетителите и сполучлив туристически сезон.

- Предвиждат ли се нови правила по отношение на концесионерите – по-строги наказания, правилна и ясна уредба, която да не разрешава произволи?

- И в този момент има строги правила за неспазване на законовите разпореждания. Много е значимо да има непоколебим надзор и при нарушение на разпоредбите да има нужните рестрикции. За това и тази година предвиждаме засилен надзор на активността на концесионерите и наемателите на морските плажове. Ще бъдем безкомпромисни при разкриване на нарушавания, единствено по този начин ще може да подсигуряваме спокойното протичане на сезона. Във всички нови контракти, подписани от Министерството на туризма, са планувани доста строги правила.

- Какъв е ползата и по кое време по българското Черноморие ще стъпи верига като Хилтън?

- В последните години качеството на туристическия артикул непрестанно се усъвършенства. Това демонстрират и данните от приходите от интернационален туризъм у нас. През предходната година постъпленията са близо 6,9 милиарда лева и нарастват с 9,3%. Положителен и индикативен е обстоятелството, че нарастването в приходите изпреварва растежа на визитите на задгранични туристи, който за предходната година е 7,6 на 100. Това за специалистите е сигнал, че у нас идват повече висококатегорийни туристи. Друг фактор, който демонстрира повишението на качеството на услугата е, че месеци преди началото на лятото огромна част от петзвездните хотели към този момент са резервирани. Това демонстрира, че се отдалечаваме от изказванията, че България е нискобюджетна дестинация, предлагаща най-евтините почивки. Очакваме по-голямото търсене на хотели 5-звезди, както и положителните условия за вложения у нас да притеглят от ден на ден инвеститори. Това е и значим фокус в работата на министерството, по този начин ще се усъвършенства туристическата услуга, което ще окаже позитивно въздействие на дълготрайното развиване на бранша.

Вече се строят нови 5-звездни хотели по Черноморието - в курортите „ Златни пясъци “ и „ Свети влас “, които се построяват в съдействие с ТУИ. Това е доказателство, че България е забавна и желана страна за вложения, освен това за висококатегорийни обекти.

- Да чакаме ли сериозен напор на френски туристи, откакто бъде подписан контракта с туроператора TUI. И освен какъв брой туристи имат интерес да посетят България?

- Министерството на туризма интензивно за работи за рекламирането на България и привличането на от ден на ден задгранични гости. Участваме в най-големите интернационалните изложби и подхождаме самостоятелно по отношение на потребностите на всеки пазар при промоцирането на страната. Именно с по-иновативни маркетингови подходи успяхме да си върнем френските туристи. През предходната година резултатите за извънредно позитивни. На пазар Франция се регистрират съществени растежи от 19,5 на 100, като посетителите пристигнали от там надвишават 196 хиляди Така страната се подрежда на 13-о място измежду водещите страни за входящи туристи. Само през летния сезон от юни до септември френските туристи са 148 хиляди и са се нараснали с 16,6%. Подготовката за идващото лято стартира още през предходната година, като организирах работни срещи с ръководителите на водещи, международни туроператори като ТУИ, „ Некерман “, „ Томас Кук “, „ Дер Туристик “. Очакваме тази година да надградим достиженията от предишното лято, както във връзка с френските туристи, по този начин и общо за задграничните визити у нас. А през летния сезон 2017 година задграничните туристи в България са повече от 5,300 млн., като техният брой е с 5,7% повече по отношение на интервала юни – септември 2016 година

Източник: Флагман бг
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР