Николай Витанов представи кратка информация за оперативната обстановка за пандемията

...
Николай Витанов представи кратка информация за оперативната обстановка за пандемията
Коментари Харесай

Витанов: Трябва да сме благодарни на Пловдив, удържа фронта доста време!

Николай Витанов показа къса информация за оперативната конюнктура за пандемията за днешния 19 януари 2022 година Математикът съобщи, че пандемичната конюнктура се развива съгласно упованията.

  Постът му в обществената мрежа гласи следното:

" 1. Обстановката се развива съгласно упованията. Омикронът настава към нови върхове (това се очакваше) и другите упования са, че няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая дневно. Вероятно никой към този момент не се съмнява в прогнозата ми, че

- ще надминем 1 милион регистрирани случая

- ще надминем 33 500 умряли

Но по нея, както знаете, ще приказваме на 19-ти март, когато се навършват 2 години, откогато бях поканен да върша разбори и прогнози за пандемията. Знаете, че и тази прогноза бе направена много от дълго време. Аз съм си записал и какво беше крякането, когато тази прогноза бе направена. Но и за това ще приказваме на 19 март.

2. Знаете прогнозата ми още от началото на ноември, че Омикронът ще има потребност да се бори 3-4 седмици да стане доминантен. Ако помните, моята система за ранно предизвестие го засече на 23-ти декември предходната година. Оттогава минаха 27 дни. Напомням - 4 седмици са 28 дни.

Прогнозата се извърши - Омикронът стана доминантен в планувания период.

3. Базовото репродуктивно число през днешния ден е 1.40. Омикронът се манифестира. Базата обаче е висока, така, че прекомерно огромни стойности на това число не се чакат. Но е над 1.3, а както знаете, рисково е да седи 2 седмици по този начин. Днес е ден втори, откогато цифрата е над 1.3

4. Данните за смъртността. При Омикрона се чака да е към 1%. Затова имаме доста случаи, а смъртността не е като при Делта разновидността - над 300 дневно. Но и това, което имаме не е малко. Затова - пазете се. 1% може и да не е доста като %, само че помнете - този 1% е от много повече случаи.

5. Няколко думи за картите.

Картата за прогнозата за 14-дневната заболеваемост. Виждат се областите, в които се вихри към този момент Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона.

Героичната опозиция на Пловдив е към края си. Удържа фронта много време, за което би трябвало да сме му признателни.

Днес демонстрирам и картата за заетостта на интензивните кревати по клъстери от области. Знаете я от уеб страницата на Министерския съвет. По нея имам следните белжки. Тази карта не отразява доста действителната обстановка в следния смисъл.

На нея виждаме резделението на страната на 6 района за обмисляне (NUTS-2 региони) за потребностите на Европейски Съюз. Да, де, само че това не е разпределението при пандемията. Пример - напълват се леглата във Видин и пациентът би трябвало да се закара на друго място. Къде се закарва - в София, несъмнено, не в Плевен.

Ако е от Монтана - същата работа. И така нататък. Така, че, съгласно мен сраната е по- добре вместо на 6 да се раздели на 5 района: Западна България, обхващаща Югозападния район плюс Видин, Монтана и Враца, един район по линията Плевен-Русе, един, обхващащ Делиормана и Варна. В Южна България са си добре, както са си. Това разделяне по-добре ще отразява здравната обстановка (настоящото разделяне на 6 района отразява по-добре икономическата ситуация).

Така, като вземем мислено разделянето на 5 района и погледнем проблематичния район по линията Плевен-Русе, откриваме, че той в действителност е на Етап 2, а не на Етап 3, както излиза от разделянето за потребностите на икономическото обмисляне. Така, че този район е надалеч от локдаун и съгласно мен хората там не трябва да се тормозят към момента. Така си мисля аз, не привързвам никого с моите си мисли. С други думи - така си я преценявам аз обстановката.

5. Имаме дифузно разпространяване на вируса във всички области. Това е, което ни чака да края на месеца

6. Виждате, че Омикронът е мощно публикуван, само че не във всички области. Пожарът гори с друга активност на другите места. Има области където гори мощно и такива, където гори много по-слабо. Като се ускори горенето в тия последните области, в тия първите много ще е изгоряло. При тази обстановка вероятността за суперпожар понижава с всеки изминат ден, в който нещата остават по този начин.

7. За ограниченията. Пак да кажа, по какъв начин преценявам аз обстановката. Преценям я по този начин. Знаете, че има най-малко 25% от популацията, което е безусловно твърдо против всевъзможни ограничения, ваксини и така нататък Силно заразният Омикрон като перне част от тях и те ще го разнесат, което и става. Не можем да ги спрем. С други думи случаите се чака да са доста. Повечето хора го карат леко. Тогава главният аршин за налагане на ограничения би трябвало да е различен. Според мен (доста от дълго време съм ви го споделил това) главният аршин при тази вълна би трябвало да е положението в лечебните заведения.

Тук идва ролята на дейните детайли в системата - тези, които могат да стабелезират или дестабилизират сюжети на развиване на обстановката.

Правителството и вие сте дейни детайли в системата и може да дестабилизирате един или различен сюжет. Когато прогнозата е наблягоприятна, държавното управление маже да се опита да я дестабилизира и да насочи системата към по-благоприятен сюжет. Вие също сте дейни детайли в системата и може да влияете върху обстановката. Помислете си - имате ли интерес от цялостен локдаун? Всеки 3 дни в страната се създава Брутният вътрешен продукт за към милиард лв. (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. ПАЗЕТЕ съдебна експертиза, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, НЕ съдебна експертиза ЗАРАЗЯВАЙТЕ, НЕ СТИГАЙТЕ ДО БОЛНИЦА. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун. ГЛЕДАЙТЕ СИ ИНТЕРЕСА! ТОВА Е МОЯТ ПРИЗИВ.

Тъй че, пазете се, бъдете здрави, не се разболявайте, не стигайте до болница. Тогава няма да има и цялостен локдаун.

Погледнете - заетостта в лечебните заведения нараства постепенно. Отдавна приказвам, че ни се отваря опция да ни се размине тоталният локдаун.

Повярвайте ми, с разум и разсъдък в случай че действаме, може да ни се размине. Но, каквото си го създадем, такова ще е.

Желая здраве и триумфи и дано вирусът да ви заобикаля. "
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР