Николай Цонев е бивш военен министър и лидер на политическа

...
Николай Цонев е бивш военен министър и лидер на политическа
Коментари Харесай

Николай Цонев с взривяващ коментар пред БЛИЦ за сагата с изтребителите! Бившият военен министър размаза Марешки и Герджиков и разкри простил ли е на Роман Василев за "абсолютния престъпник"

Николай Цонев е някогашен боен министър и водач на политическа партия Нова опция. Потърсихме господин Цонев за експертен коментар към сагата с новите изтребители и проблемите в политиката. - Г-н Цонев, Какво е мнението ти за сагага с изтребителите? Трябва ли въобще да се купуват и в случай че да - Грипен, Юрофайтър или Ф-16?
- Трябва да бъдат купени изтребители, тъй като положението на Военновъздушните сили (ВВС) през последните години е извънредно тежко. Главната виновност за това е на настоящия ръководител на комисията по Национална сигурност Константин Попов, който през петте години, до момента в който беше командващ унищожи Военновъздушни сили.

Марката и типът на самолетите би трябвало да бъдат избирани от тези, които ги ръководят - това са българските летци. Те рискуват живота си, когато изхвърчат, с цел да пазят териториалната целокупност на страната.

- След напрежението в Асеновград, по какъв начин би трябвало да се действа с ромите в страната?
- През последните 8 години ръководят основно ГЕРБ и нито един път не съумяха да вземат съответно решение по демографския проблем, а просто следих и ги използваха единствено за присъединяване им в изборите. Самочувствието на ромите идва тъкмо от това, че техните главатари са близки с хората от ГЕРБ и по този метод печелят изборите. Трябва да се вземе съществено решение и да бъде възобновена справедливостта. Съвсем обикновено е българите да са недоволни от обстоятелството, че те си заплащат сметките, а ромите не го вършат.

- Вашето име беше спрягано за длъжностен министър. Как оценявате работата на кабинета " Герджиков "?
- Оценката ми за кабинета " Герджиков " не е добра. За двата месеца и половина, до момента в който управляваше страната, трябваше да покаже по какъв начин до в този момент са управлявали предходното държавно управление. А той не направи нищо такова, просто замаза инспекциите й сподели, че ГЕРБ са управлявали вярно. Публично самият Герджиков съобщи, че министър-председателя Борисов би трябвало да огледа тази директория, която му е дал, което беше намек, че е имало нарушавания, само че те не са били обявени на обществото. Това не е правилно по отношение на българските гласоподаватели.

- Очаквахте ли Марешки да влезе във властта и какви са Ви упованията за неговото присъединяване в Народното събрание?
- Очаквах Марешки да влезе в Народното събрание. Той се занимава интензивно от 10 години с политика и неговата партия " Либерален алианс " е записана през 2007 година. Участва непрестанно в общински, национални избори и така нататък Както споделят дебелите книги нормално след два, два и половина изборни цикъла дадена партия може да влезе във властта. Той завоюва с много популистки апели. През цялото време се опитваше да имитира посланията на референдума, за който се гласоподава на президентските избори.

- Една от най-горещите тематики в страната е правосъдната промяна. Вие бяхте директно обиден от българското правосъдие, като бяхте упрекнат незаслужено и изрично оневинен. Простихте ли на Роман Василев, че Ви принуди да паднете на колене пред очите на цяла България?
- Трябва да има промяна и тя би трябвало да бъде основно в прокуратурата. А на въпроса Ви за Роман Василев ще отговоря по този начин - аз съм набожен християнин и считам, че единствено Господ може да прости.


През 2010 година Николай Цонев беше зрелищно задържан по заповед на тогавашния зам.-градски прокурор Роман Василев

Интервю на Явор БЕЛЧЕВ, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР