Николай Русинов-Чеци. Снимка: БГНЕС Върховният касационен съд (ВКС) окончателно сложи

...
Николай Русинов-Чеци. Снимка: БГНЕС Върховният касационен съд (ВКС) окончателно сложи
Коментари Харесай

Николай Русинов-Чеци окончателно влиза в затвора за 20 г. за убийството на Яна Кръстева


Николай Русинов-Чеци. Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) дефинитивно постави точка на правосъдната сага към жестокото ликвидиране на 28-годишната Яна Кръстева, осъществено в нощта на 9 юли 2011 година в столичната Борисова градина.

Последната инстанция напълно удостовери 20-годишната присъда на единствения обвиняем по случая Николай Русинов-Чеци, наложена му в края на май м.г. от Софийския апелативен съд (САС), заяви профилираният уебсайт " Лекс " в четвъртък.

" Правилно е признато, че убийството е осъществено от подсъдимия при възможен предумисъл при гонене на главната му цел – осъществяване на сексуален акт с потърпевшата. Именно характерният метод на механичната й асфикция при превъзмогване на съпротивата й в границите на 20 до 30 минути с реализиране на съвкупление, а не посредством непосредствено загърляне, сочи на подобен предумисъл, а не на директен ", показва в решението си Върховен касационен съд.

Върховните съдии Капка Костова, Ружена Керанова, Николай Дърмонски означават, че при директен предумисъл деецът осъзнава, че наред с целения резултат ще настъпи и гибелта на потърпевшия, само че все пак прави действието. При ликвидиране, осъществено с възможен предумисъл, деецът наред с целения резултат позволява, че може да настъпи и гибелта на потърпевшия, само че се отнася безразлично към това.

Съдът приема още, че в тази ситуация подсъдимият е нанесъл голям брой пострадвания на жертвата, само че те нямат връзка със гибелта ѝ, а са разследване от опитите му да я обездвижи, до момента в който реализира сексуален акт. Именно посредством притискането на тялото на младата жена в региона на лицето, шията, гърдите и корема ѝ в последна сметка е довело и до нейната гибел.

" Макар и позволен, няма съображение този резултат да се одобри като директно преследван от подсъдимия и за съществуване на директен предумисъл за убийството ѝ, а за равнодушие към вероятната ѝ гибел. Отпадането на виталността ѝ е било очевидно, само че съзнанието му е било ориентирано към това да се удовлетвори полово, за което приказва откритата от него семенна течност. Друг е въпросът за какво осъщественото с нея срещу волята й съвкупление от страна на подсъдимия Русинов не е получило своята правна оценка от страна на прокуратурата ", пишат още висшите съдии, критикувайки държавното обвиняване, че не е подвело Чеци под наказателна отговорност и за обезчестяване.

Всички доказателства сочеха към Чеци, макар че са косвени

До 20-годишната присъда на Русинов се стигна, откакто Върховен касационен съд един път върна делото за наново разглеждане от апелативния съд, приемайки, че в претекстовете към постановената от него през 2015 година 19-годишна присъда липсва цялостен разбор на доказателствата и са налице несъгласия, които са останали неразрешени.

При последвалото второ разглеждане на делото апелативните съдии обаче още веднъж стигнаха до извода, че Чеци е задушил момичето, до момента в който осъществявал сексуален контакт с него, макар нежеланието ѝ. Новият състав на САС с ръководител Пламен Дацов одобри, че всички доказателства по случая сочат към виновността на Русинов, макар че множеството от тях са косвени.

" На първо място, върху тялото на Кръстева – на левия ѝ крайник, на гръдния панер вляво, на гърдите и корема – са останали четири косъма от подсъдимия с районен генезис съгласно заключението на биологичната експертиза – гърди и полова област, от което следва, че точно той е лицето, което е осъществило последния директен контакт с нея, имайки поради и метода на причиняване на асфиксията (задушаването – бел.ред.) – посредством прилепяне с цяло тяло. На последващо място, видно от заключението на признатата техническа експертиза, подсъдимият е бил в региона на мястото на престъплението на процедура до края на интервала, през който е било допустимо причиняването на гибелта на потърпевшата ", безапелационен беше в решението си САС, базирайки се на данните от разпечатката от телефона на Чеци, съгласно които той е употребил интернет от Борисовата градина малко преди 6.00 часа сутринта на 9 юли 2011 година – денят на убийството.

Освен това апелативният съд напълно отхвърли версията, стартирана от отбраната на подсъдимия, че с жертвата непринудено са правили секс, след което са заспали на шалте и когато той се събудил, я оставил да спи в парка.

" На последващо място – върху шалтето не са открити биологични следи от потърпевшата Кръстева и в частност – следи от кръв, в случай, че тя е имала щедро кръвотечение от носа, довело до аспириране на кръв. Не са открити и следи от подсъдимия. С оглед извода на съда, че кръвотечението и половото съприкосновение са свързани и са се осъществили в непосредствен времеви интервал, това изключва достоверността на изказванието на подсъдимия двамата да са заспали върху него по описвания в обясненията му метод. В поддръжка на този извод на сегашния състав е и неоспоримият факт, че отвътре на тъмносиньото було е открито съществуването на косъм на подсъдимия и кръв от потърпевшата ", аргументира се по този мотив втората инстанция.

Неадекватните първични дейности на проверяващите

Делото за убийството на Яна Кръстева бе изпълнено с несъгласия, неясноти и непредвидени обрати през цялото време, откакто в началото Министерство на вътрешните работи кри от медиите случая в продължение на една седмица, а след това предпочитано се захвана с следствието, с цел да разгласи тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов, че подчинените му са разкрили двама убийци – Николай Русинов и Пламен Трифонов.

Прокуратурата обаче повдигна обвиняване единствено на Трифонов, като персонално някогашният градски прокурор Николай Кокинов изясни, че подчинените му се приели за достоверна версията на Русинов, че във съдбовната за Яна нощ на 9 юли 2011 година двамата били дружно в заведението в Борисовата градина, известно като " Маймунарника ", пили много алкохол и правили секс в храстите, след което на разсъмване той я оставил жива и си тръгнал.

Трифонов пък бе арестуван поради морфологично подобие на косата му с косми, открити на мястото на престъплението. Там бяха открити обаче и голям брой биологични следи, които директно свързват мястото с Чеци – отпечатъци, косми и семенна течност. В последна сметка той бе арестуван цели 9 месеца, откакто ексминистър Цветанов за първи път загатна името му като обвинен.

Причината бе, че откакто прекара към 4 месеца зад решетките първият обвинен Пламен Трифонов, бе пуснат на независимост от Софийския апелативен съд в края на ноември 2011 година В претекстовете на магистратите тогава бе записано, че обоснованото съмнение за виновността му " дотам е разколебано, че се приравнява до цялостна липса ". Безспорно бе открито, че конфискуваните биологични следи са на Русинов, от който прокуратурата необяснимо смъкна всички съмнения още при започване на следствието.

Случаят обаче бе белязан от извънредно мистериозни и смущаващи моменти, като да вземем за пример намесата на журналиста Мартин Карбовски. Той изигра съществена роля за първичното освобождение на Чеци след завръщането му от Турция, където се бе укрил, като самичък се похвали, че предлага на Русиснов гаранции персонално от тогавашните министър Цветанов и основен секретар на Министерство на вътрешните работи Калин Георгиев. Гаранции защо и против какво – по този начин и не стана ясно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР