Николай Павлов излезе от разпита в Софийска градска прокуратура, след

...
Николай Павлов излезе от разпита в Софийска градска прокуратура, след
Коментари Харесай

Николай Павлов след 4-часовия разпит: Нямам притеснява, дори министърът започна да проглежда

Николай Павлов излезе от разпита в Софийска градска прокуратура, откакто прекара там на разпит повече от 4 часа. Пред медиите той изясни, че се е наложило да обясни в елементи газовия пазар и по какъв начин действа той у нас. Павлов пристигна самичък, без юрист, защото бе свикан като очевидец, което удостовери и след края на свидетелските показания, които е дал.
Още по темата
" Трябваше да се изясни целият пазар, безусловно всичко. На всички въпроси съм дал отговор, по тази причина си потеглям в 14.00 часа ", разяснява Николай Павлов. Той добави, че " Булгаргаз " не може да си измисля цени на синьото гориво, тъй като съблюдава Наредба 2 за ценообразуването. " Дори министърът на енергетиката стартира да проглежда ", вметна уволненият началник на газовото държавно сдружение.

" Отговорил съм на всички въпроси, не мога да кажа какво са ме питали, не мога да оповестявам информация. Няма защо да се тормозя, аз през цялото време не съм се тормозил ", изясни той пред публицистите във връзка заканите на премиера, че чака арести от ведомството на Бойко Рашков. А самият вътрешен министър пък анонсира, че чака да има най-малко един упрекнат от " Булгаргаз ". Според Рашков над " Булгаргаз " тегнат подозрения, че е работила срещу ползите на страната, бизнеса и елементарните жители.

" Не желая да разясня, аз съм в качеството си на очевидец, като всички, разпитани по това досъдебно произвеждане ", отговори Павлов на въпроса за ареста.

" За какво? Че компанията е на облага? Че имаме едни от най-ниските цени? Че бизнесът черпят изгода от тези контракти? От това ли би трябвало да се тормозя?! ", попита Николай Павлов, като добави, че не е нарушавал никакви законови разпореждания.

" Оставих " Булгаргаз " в чудесно финансово положение - с платени сметки, с предплатен газ към азерската компания, с 60% предплатени доставки към " Газпром ". Сега би трябвало да се съберат парите, които са с падеж 14 февруари. Най-важното е топлофикациите да бъдат обезщетени поради мораториума - при тях ще се открие огромна дупка. Това обаче няма по какъв начин да бъде приписано на остарялото управление ", заключи Павлов и акцентира: " Министърът на енергетиката стартира да проглежда по какъв начин става ценообразуването - " Булгаргаз " не може да си измисля цени ", акцентира отстраненият началник на сдружението.

" Надявам се, че бизнесът няма да бъде оставен на високите цени. В момента той е жив, тъй като " Булгаргаз " продава на цени, доста по-ниски от тези на европейските пазари ", добави отстраненият от поста шеф на компанията.

Павлов и целият ръб на шефовете на " Булгаргаз " бяха отстранени в края на предишния месец, а наследникът на поста му - Иван Топчийски, дефинира като абсурден методът, по който е била увеличена цената на газа.

Премиерът Кирил Петков и вътрешният министър Бойко Рашков оповестиха, че се води следствие в сдружението. Според премиера точно остарелият ръб е отговорен за скока на цената на газа с 30%, поради " неверни решения ", а Бойко Рашков косвено уточни Николай Павлов като индивида на който би трябвало да бъдат повдигнати обвинявания поради високите цени на газа и незадоволителния импорт на азерски газ.

Павлов твърди, че бордът не е вземал неверни решения, а от ГЕРБ, водачът на АБВ Румен Петков и Българска социалистическа партия в лицето на Румен Овчаров показаха подозрения, че някой желае да върне медиаторите при доставката на газ у нас.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР