Николай Николов (вляво) и Пламен Георгиев по време на изслушването

...
Николай Николов (вляво) и Пламен Георгиев по време на изслушването
Коментари Харесай

Членовете на КПКОНПИ ще бъдат определени до месец

Николай Николов (вляво) и Пламен Георгиев по време на чуването им в парламентарната комисия за битка с корупцията през март

© Юлия Лазарова Още по тематиката
Колко ръце ще държат новата бухалка на властта

Изборът на членове на антикорупционната комисия е даже по-голям от избора на ръководител
9 мар 2018
Пламен Георгиев бе определен за ръководител на новата антикорупционна комисия
8 мар 2018 Един месец е реалистичният период, в който най-вероятно депутатите ще гласоподават за членовете на новата Комисия за противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество (КПКОНПИ) и новият мегаорган за битка с корупцията ще бъде изцяло комплектуван. Засега е определен единствено ръководителят му Пламен Георгиев, за който Народното събрание гласоподава на 8 март. Правомощие на новия ръководител е да номинира имена за заместител ръководител и трима членове на комисията, като зам. ръководителят би трябвало наложително да е правист по обучение, а останалите - адвокати или икономисти. Днес Народното събрание даде на Пламен Георгиев една седмица - до идната сряда, с цел да предложи своите претенденти.

Народното събрание одобри в сряда разпоредбите за номинирането, чуването и избирането на членовете на новата комисия без никакви диспути. Според тези правила номинациите би трябвало да бъдат направени до 7 дни след приемането на разпоредбите. Кандидатите би трябвало да заявяват имущественото си положение, че дават отговор на изискванията за избор и са съгласни да бъдат тествани от комисията по досиетата за принадлежност към структурите на Държавна сигурност и военното разузнаване. До седем дни след номинацията те би трябвало да показват и идея за работата си в КПКОНПИ. Два дни след постъпването на документите, те ще бъдат оповестени на уеб страницата на Народното събрание. Пак там ще се разгласяват и мненията на неправителствени организации.

Ако парламентарната комисия за битка с корупцията откри изчезнала документи, може да даде спомагателен период от пет дни тя да бъде показана. Едва по-късно ще се пристъпи към чуването на номинираните. Докладът, който обобщава резултатите, ще бъде импортиран в пленарната зала, като за това няма период. Няма краен период и в който да се организира гласуването.

За определен ще се смята този, който получи гласовете на повече от половината от присъстващите в залата. Ако никой не събере нужната поддръжка, ще се открие нова процедура. Това не би било казус, доколкото към този момент се е случвало със състава на Комисията за финансов контрол. През юли 2017 година ръководителят Карина Караиванова не съумя да прокара двете си номинации за секторите пенсионно обезпечаване и финансови пазари - Румен Соколов и Йордан Чомпалов. За тях гласоподаваха единствено депутати от ГЕРБ и един самостоятелен, което не беше задоволително. Тогава вотът беше разчетен като знак, че политиците желаят да вземат участие в подбора на членове.

В случая с КПКОНПИ към момента не е ясно дали ще се стигне до такова извиване на ръце или ще има авансово координиране. Българска социалистическа партия да вземем за пример към момента няма решение дали ще одобри своя претендент за ръководител, който изгуби борбата против Пламен Георгиев - Николай Николов да стане част от новата комисия. От една страна социалистите настояват, че той е извънреден експерт, само че от друга се двоумят дали биха желали посредством наличието му в органа да носят отговорност за решенията там.

Новата мегаструктура ще има извънредно необятни пълномощия и може да се употребява за почистване на сметки. В деня, когато бе определен за ръководител - 8 март 2018 година, Георгиев се закани, че ще има резултати до седмици. " Ще бъдат хванати хора с пари. Започваме доста сериозна битка с корупцията. И няма да чакате резултатите два, три, пет, 10 месеца, а безусловно след седмици ще стартират да валят първите резултати. И ще видите, че няма значение нито цвят, нито нищо ", сподели той в коридорите на Народното събрание. На въпрос дали ще съобрази номинациите за членове на КПКОНПИ с партиите, той възкликна - " Боже Господи, по какъв начин ще ги съветвам с партиите. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР