Николай Лазаров е вдъхновител и създател на натурална козметика ,

...
Николай Лазаров е вдъхновител и създател на натурална козметика ,
Коментари Харесай

Козметика, вдъхновена от нуждата от цялостен холистичен подход в грижата за тяло, ум и душата

Николай Лазаров е подстрекател и основател на натурална козметика, създадена взаимно с специалистите в региона на натуралните артикули от Болонския университет и в Лаборатория за натурални артикули в Тулуза, Франция. Разработката на холистичния бранд лишава близо 4 години и в работата вземат участие самостоятелни интернационалните консултанти от България, Швейцария, Португалия, Италия, Съединени американски щати и Холандия.

Филантроп по душа, през последните 10 години той взе участие в редица благотворителни начинания. Създател и труженик е на обществено виновния вид предприемачество. За него бизнесът е идея.

Започва пътя на висшето си обучение в Московската Академия на Икономиката и Правото, само че след 2 години на стрес и интензивна градска действителност в 15 милионния мегаполис взема решение да избере по-екологичния и спокоен живот в България. В България приключва специалността Международни стопански връзки в УНСС, София.

Професионалният му опит включва сферата на инфраструктурното строителство в две от най-големи австрийски строителни компании с планове в България на обща стойност към 900 миллиона евро, в това число до равнище финансов управител. Въпреки стабилната кариера в корпоративния свят, последователно фокусът му се измества към здравословния метод на живот, съгласуван както с грижата за индивида, по този начин и с грижата за околната среда. Вярва в концепцията, че вниманието към кожата и фокусът към ежедневните ритуали са основна част от любовта към себе си, което е директно обвързвано и с прочувствената просветеност. 

Задълбочава познанията си основно във връзката на страстите с тялото, респективно и кожата, и минава през редица курсове за прочувствена просветеност. Интересите му включват здравословно хранене, спорт навън, походи в планината, астрология, логика на психиката и други холистични и различни практики. 

 2386480

Разкажете ни малко повече за какво решихте да се насочите тъкмо към тази сфера? Как стигнахте до решението, че ще инвестирате своето време и фантазиите си в тази задача?

Това, което ме подтикна, е потребността от повсеместен холистичен метод в грижата за тяло, разум и душа, комбиниран с персонализирани артикули, нарекохме тази композиция " Козметика по размер ". В оня миг - преди 15 години, липсваше такава козметика и се наложи да я основа. С една дума - бях подбуден от потребността. Помня забавен случай тъкмо в оня интервал. Случайността ме срещна с натурални сапуни на дребни производители от Австрия. След като ми се наложи да употребявам еднократно синтетичен шампоан разликата беше осезаема. Мога да направя паралел с потреблението на вино от  по-нисък клас и преминеш към по-качествено вино. Първоначално не усещаш разликата, само че когато свикнеш с по-качествения артикул и използваш един път от другия, незабавно разбираш защо си вложил в себе си. Осъзнах, че натуралните артикули имат доста изгоди и доста стойност.

Друг определящ фактор беше ползата ми в здравословния метод на живот и различния метод в грижата за себе си, като по непосредствен подобен до природата. Това утвърди любовта ми към натуралните артикули в грижата за тялото, натуралните аромати и приятното възприятие след контакт с природата, както и множеството позитивни резултати върху кожата, изключително на фона на множеството стресори и замърсители. 

Постепенно стигнах до стадия, в който осъзнах няколко проблематични точки при потреблението на козметични артикули, с които аз самият и фамилията ми се сблъскахме. Една от по-значимите беше неналичието на синергия и цялостна грижа за тялото като единна система. Исках да се погрижа за себе си, за фамилията си и да направя нещо потребно за средата, в която пребивавам. И започнах да диря решение на този главен проблем в грижата за кожата. Това беше беше главният фактор, който ме въодушеви за основаването на L’ali® .

Какви бяха първите стъпки, които трябваше да предприемете при основаването на бизнеса и какви бяха най-големите компликации, пред които се наложи да се изправите?

Основният проблем, който виждам и в други марки е, че оферират артикули на парче. Ние сме синергична система. Всичките неща, които се допират до тялото, би трябвало да бъдат в синергия. Този метод не го открих в марките за натурални артикули. Исках да основа артикули, които хем да покрият всички потребности на различите хората, хем с времето осъзнах, че би трябвало да има справедлива стандартизирана методология, която да избира точните артикули към този стадий от живота ни. Има огромен проблем, когато един формулира и създава артикули, а различен ги продава. По този метод нишката се къса. Освен верния избор на артикули, доста значима е последователността на продуктите, тяхната периодичност и метод на потребление, тъй като количеството съставки влияще върхи кожата се варира с струпване. Нашият азбучник е доста сложен, и е основан на корейски модел за утайване на съставките за оптималната успеваемост и внимателен метод за сензитивната кожа. Проблем, който от ден на ден се усилва в изискванията на нападателната модерна действителност, екология и  метод на живот. Разработхме справедлив научнобазиран логаритъм за диагностициране и установяване на точните артикули в действително време. 3-слойна диагностика, дефинира първия най-съществен аршин в днешно време – скалата на чувствителността на кожата или скалпа, по-късно вида кожа и потребностите й към този стадий от живота ни. Така разбираме както проблемите на кожата си, по този начин и потребностите и, с цел да изберем единствено точните артикули. По-малко закупени артикули, по-малко замърсяване. По-здрава Земя, по-здрави хора.

Философията на L’ali е учредена върху осъзнатия избор при взимане на решение, грижа за близките и средата, в която всички живеем и вдишване на отговорност за следствията от дейностите ни.

За всеки проблем има нужното решение и ние не стопираме да сътворяваме благоприятни условия, и дружно да създадем света едно по-добро място. Първо започнахме с общата идея за холистична грижа и осведомен избор на клиента. Натурални и безвредни артикули, ориентирани към вида кожа, както и потребността от разбираемо пояснение за резултатите на козметичните артикули, метода на потребление и наличието им. Направихме необятно изследване и комбинирахме съставките в синергия. Избрахме дейни съставки, чиито резултати са тествани с 88 клинични и лабораторни теста. Разработихме съответна методология за оценка положението на кжоата, потребностите и верния избор на артикули – безвъзмездна лична диагностика, която лишава сред 20-40 секунди и получавате резултатите си незабавно.  Процесът включва асортимент на първични материали посредством методология за избор; оценка за синергичния резултат на съставките; избор на устойчиви опаковки, съобразени с условията на продукта и с околната среда; съчетание на продуктите в холистичен обред съгласуван със актуалната действителност и  метод на живот в 3 съществени стъпки: детокс, селективна грижа, отбрана и регенерация.

 2386481

Вие наблягате на стандартизиране на съставките. Обяснете какво значи това? 

Един от главните проблеми при налагането на марката беше да изберем съставки, които може да подсигуряваме. В природата няма нищо, което да се повтаря. Всяка година всяка партида създадени първични материали е друга. При козметичните артикули стандартизацията на съставките е извънредно нужна, изключително в случай че става въпрос за натурални козметични съставки. Те се добиват от естествен запас, чийто качества зависят от сорта просвета, климатичните условия на развъждане, качеството на почвата и не на последно място опита на култиватора. Всяко едно от тези условия въздейства на крайния артикул, както е и при развъждането на хранителни култури. Капризите на времето в последните десетилетия, подбудено от световните климатични промени, изисква културите да бъдат отглеждани доста по-внимателно и с повече старания. Съвсем естествено е заради тези фактори, характерностите на реколтата да са разнообразни всяка година. Заради ние като производителите на натурални козметични артикули залагаме на суровините с избрани параметри, които се поддържат в идентични граници за всяка партида. Това се реализира посредством доста разнообразни способи според от суровината и в някой случай даже е обект на комерсиална загадка. Най-често стандартизацията се свежда до разбъркване на разнообразни партиди, с цел да се реализиран мечтаните качества, в други случай е уместно разреждането или концентрирането на партидата. Всяка стъпка е съпроводена от неведнъж тестване и инспекция на авансово избрани индикатори за съответната суровина.  

Основна цел при създаването на марката бе да се основат чисти, натурални, екологосъобразни и естествено ефикасни артикули. Това изисква доста изследване и колаборация с експерти в разнообразни области, като избора на съставките е първия и доста значим детайл от процеса. При избора на първични материали ние следваме ясна методология, която да подсигурява качеството им. Първото изискване несъмнено е към производителя. Интересуваме се къде и по какъв начин се отглеждат растенията, които в следствие се трансформират в нашите най-ценни активи. Държим тяхното развъждане да е стабилно, т.е. те да бъдат засаждани за задачата на производството или да бъдат възстановявани в природата след жътва, и да не вреди на околната среда. Преди да тестваме дадена съставна част, пожелаваме от производителя документа и на качество. Едва откакто сме се уверили, че тези начални условия са спазени, се пристъпва към вложение на съставката в нашата идеология (разглеждане на неповторимите и качества, изследване на вероятния и синергичен резултат в композиция с други съставки и оценка на най-правилния метод на приложение за оптимален ефект). При производството следим всички първични материали, който влагаме да дават отговор на тези в началото заложени параметри. Това се реализира като за всяка партида от дадена суровина се изисква анализен документ. Той се съпоставя с първичния и при противоречие, суровината не би могла да бъде вложена. Такъв случай не сме имали несъмнено, тъй като нашите сътрудници са дългогодишни производители и експерти в региона си. Работим единствено с най-хубавите.

Защо е належащо стандартизиране на съставките при натуралната козметика? Дайте образец за изгодите? 

Стандартизирането ни дава качество и сигурност. Тя е част от положителните, индустриални практики. Има доста производители, които влагат суровините в крайни артикули по индикаторите им по книга. Ние желаеме успеваемост, само че и сигурност. Трябва да знаем авансово пропорциите на всяка суровина във всяка съставна част във всеки артикул, с цел да можем да подсигурим това. 

Пример за крайната нужда от стандартизация на суровините можем да дадем с консервираща система, която сме избрали за нашите артикули. С напредването на науката и провеждането на от ден на ден проучвания върху съществуващите и новооткрити консерванти, излиза наяве че в редки случай някои от тях могат да провокират неприятни реакции. Използването на постоянна консервираща система е безусловно наложително за всички козметични артикули, съдържащи вода. Без надеждна отбрана, която да работи еднообразно и при всички артикули и партиди, продуктите не биха били безвредни за приложимост, защото натуралния им темперамент ги прави чудесна " храна " за доста микроорганизми (продуктите ни са 100% биоразградими). Избраната от нас консервираща система съставлява широкоспектърен антимикробен комплекс, предопределен за вложение в необятна гама от козметични артикули. Сертифицирана по стандарта COSMOS, тя се характеризира с високо наличие на възобновими съставки, което я прави идеална за вложение в натурални козметични артикули и съставлява новаторска опция на парабените. Чрез потреблението на бустър в лицето на Sorbitan Caprylate (Сорбитан Каприлат), се реализира извънреден резултат върху развиването на микроорганизми, при ниско равнище на главния консервант в системата – Potassium Sorbate (Калиев Сорбат). Sorbitan Caprylate е получен от натурални източници, възобновим и постоянно употребен в натуралната козметика независимо като сгъстител и стабилизатор. Калиевия Сорбат пък е необятно употребен консервант в хранителната промишленост, който в тази система се влага в количества надалеч по-малки от общоприетоо употребяваните. В допълнение, Capryloyl/Caproyl Methyl Glucamide (Каприлоул Метил Глюкамид) дава опция системата по-лесно да се разтвори във всевъзможен тип козметични артикули. Той събира в себе си мицеларната технология и натуралния генезис, като съставлява неповторима композиция от захар и растителни олиа. Защитата на козметичните артикули е от главно значение при производството им и с нея не се вършат взаимни отстъпки. По тази причина е извънредно належащо качеството на консервиращата система постоянно да дава отговор на високия ни стандарт.

Какъв е целият развой при стандартизирането - къде вие вършиме производството и по какъв метод, с цел да могат да се стандартизират съставките? 

Продуктите се защищават от два типа разруха – развиване на микроорганични и окисление. При всички артикули, който съдържат вода (и изключително, в случай че те са натурални) е допустимо да се следи развиване на микроорганизми, което освен да скапе типа и резултата на продукта, само че и да го направи рисков за потребление. За това потреблението на консервант е наложително. Не е допустимо такива артикули да не съдържат консервант и сходни изказвания от други производители са извънредно подвеждащи. Като всички натурални съставки обаче има някои, които с изключение на главната си функционалност, имат и консервираща, какъвто е казусът, да вземем за пример, със Sorbitan Caprylate (Сорбитан Каприлат). Той е естествен стабилизатор и сгъстител, който има антимикробно деяние. Самостоятелно обаче не би могъл да защищити продукта от микробна разруха. За това в нашия случай е смесен с Калиевия Сорбат, който също независимо би се затруднил да отбрани продукта изцяло. В композиция обаче двете молекули дават цялостна отбрана в доста по-малка централизация. За нашите артикули да вземем за пример, концентрацията на Калиевия Сорбат не надвишава 0,3%, което е в пъти по-малко от общоприетото му потребление независимо.  

Продуктите, които не съдържат вода, нямат потребност от подобен тип консервант, само че би трябвало да бъдат защитени от окисление. То може да настъпи естествено с времето или процеса може да бъде интензивен от кислорода от въздуха или слънчевата светлина. За това към всички маслени артикули е наложително прибавянето на антиоксидант и е целесъобразно потреблението на подобаващи опаковки - кафяви, зелени и сини стъклени опаковки, каквито употребява нашият бранд.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР